Subota, 30.01.2016.

13:13

"Suđenje za Pasuljanske livade sve do istine"

Sudija Višeg suda u Jagodini Lepomir Milosavljević odbacio je kritike da suđenje za tragediju na poligonu na Pasuljanskim livadama iz 2012. godine traje dugo.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako kaže, trajeće dok se ne utvrdi istina.

Milosavljević je naglasio da to nije saobraćajna nesreća sa lakim povredama, već tragedija u kojoj su izgubljeni životi.

On je Tanjugu rekao da su materija i proces složeni i na su svi - tužilac i veštaci, balističari, roditelji poginulih na istom zadatku, a to je utvrđivanja istine.

Milosavljević je ukazao i da su viši sudovi, odnosno civilni, prvi put u toj ulozi, da su sada to radili vojni i da je teško snaći se u svemu i sudijama i tužiocima, a da se postavlja i pitanje da li su i advokati edukovani za taj proces.

"Moj princip je da sve uradimo na najvišem pravnom nivou, legi artis, moramo doći do istine - ko je, na koji način i koliko doprineo ovoj tragediji, a ako je neko brži, molim, izvolite", poručio je sudija.

U Osnovnom sudu u Despotovcu, 22. decembra prošle godine, počelo je suđenje bivšim kadetima VS: Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišku iz Hajdučice za krivično delo "nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice".

Optužnicu zastupa tužilac Marina Vučković, a sudi sudija Blagica Milojević.

Nastavak suđenja je zakazan za 17.februar.

Na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada Opštini Despotovac, 18. juna 2012. u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju.

Poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: