Šrot metodom protiv skolioze

Postoje različite metode u lečenju skolioze, tradicionalna fizioterapija, razni aparati, a jedna od novih i manje poznatih na našim prostorima zove se "schroth" metoda.
Skolioza je deformitet sa kojim se susreće veliki broj ljudi, najčešće se pojavljuje u pubertetu i dovodi do krivljenja kičme u tri dimenzije.
 
Usled naglog rasta pojedini leđni mišici ostaju kraći sa jedne, a sa druge strane duži, što takođe prouzrokuje da se kičma savija i krivi celom dužinom leđa formirajući krivine u obliku slova S. Pored ovog problema, uzročnik skolioze takođe može biti genetika, hormonski poremećaj, kraća noga, nesrazmerni kukovi, deformisana karlica i deformacija određenih pršljenova. 
 
Schroth (šrot) metoda je nastala 1921. godine u Nemačkoj u Bad Sobernhajmu, nastavila je da je razvija Katharina Schrot, a unapredila ju je njena ćerka Crista Lehnert Schroth. U Srbiji ima svega nekoliko terapeuta koji primenjuju ovu metodu za korekciju idiopatske skolioze, a prva među njima bila je Sanja Bošnjak-Schreiber koja sada živi i radi u "Alberta Research Centre for health Evidence" na Univerzitetu u Alberti (Kanada).
 
Nikola Jevtić je šrot terapeut u Scolio centru u Novom Sadu (Futoški put 1) i jedan je od začetnika ove metode na našim prostorima. Doktorant je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i radi kao spoljni predavač na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Za 021.rs govori o efikasnosti ove vrste terapije.
 
- Šrot metoda je trodimenzionalna korekcija kičme, odnosno skolioze i kifoze. S obzirom na to da je skolioza trodimenzionalni deformitet, upravo šrot metoda predstavlja najefikasniji način da se ovaj problem reši. Metoda je bazirana na trodimenzionalnom disanju, samokorekciji tela i pravilnoj korekciji karlice. Bitna je samokorekcija tela, to su vežbe koje nisu previše fizički zahtevne, ali telo mora da se posmatra na ogledalu kako bi se pravilno korigovalo
 
Dosta se razlikuje u odnosu na tradicionalnu fizioterapiju jer se ona zasniva na rešavanju problema u jednoj ravni. Kada se šrot metoda radi, telo se posmatra u četiri celine, odnosno četiri dela. Karlični, lumbalni, grudni i rameni deo, i kod osoba koje imaju skoliozu svaki blok je pomeren u određenu stranu, a poenta je vratiti ih u korektan položaj. Dok se rade vežbe bol ne sme da postoji - kaže Jevtić.
 
Prema njegovim rečima, veliki problem postoji i u tome što roditelji i nastavnici fizičkog vaspitanja, iako primete neke promene na telu deteta, obično smatraju to beznačajnim.
 
- Jako je bitan taj lanac koji počinje s nastavnikom, zatim su na redu roditelji, lekar i terapeut. Generalno je jako bitno da se na vreme uoči problem, da svi oni prepoznaju da dete ima iskrivljenu kičmu i da odmah krenu sa terapijama. Ne sme mnogo da se čeka jer je lečenje kasnije znatno teže - jasan je Jevtić.
 
Dodaje da mora da se napravi razlika između kiropraktike i šrot metode. - Šrot je vrsta fizioterapije, odnosno kineziterapije. Ne postoje nikakvi aparati u ovoj metodi, radi se samo korekcija pokretima tela. U pitanju su isključivo vežbe i pokreti, a od pomoćnih sredstava se koristi samo korset, ukoliko je skolioza u odmakloj fazi.
 
  
 
Osim terapija koje se sprovode u Scolio centru, organizuju se i Šrot kampovi u Srbiji i inostranstvu čiji je osnivač Nikola i na kojima se radi drugačijim režimom.
 
- Kamp se održava deset dana zaredom i intenzivan je. Dnevni tretman traje 4 i po sata, dakle tri puta po sat i po vremena. To je koncept koji smo napravili i prilagodili našim uslovima, dok je u Nemačkoj trening šest sati dnevno, a traje i po tri - četiri nedelje. Ovde deca moraju da idu u školu pa ne možemo da im oduzmemo četiri nedelje, ali je i finansijska situacija lošija nego u inostranstvu - kaže Nikola.
 
Zadovoljni pacijenti su satisfakcija za svakog ko se bavi medicinom, da li lekara ili ustanovu, a Scolio centar može da se pohvali svojim rezultatima. 
 
Jedna od pacijentkinja koja je prošla tretman kaže da je prezadovoljna rezultatima.
 
- Ja sam se svako jutro budila sa bolovima u desnom ramenu, imala sam bolove u lumbalnom delu i praktično nisam mogla normalno da spavam. Za Scolio centar sam saznala preko Fejsbuka i odmah sam se prijavila na Šrot kamp koji je bio u Ribarskoj banji. Nakon kampa sam promenila svoje navike i sam način života.  Za ovih nekoliko meseci vežbanja ja sam se izdužila 4cm. Na početku kampa sam bila visoka 166, a sada imam 170cm, što je za moje 33 godine neverovatno. To govori koliko sam ispravila leđa i bukvalno ne osećam više bolove - priča ona.
 
  
 
Jedan od roditelja koji je na svojoj deci primetio nepravilnost u držanju tela vodio ih je na razne preglede, ali su lekari rekli da nema deformiteta. Na preporuku je otišao u Scolio centar i odmah je ustanovljeno da njegov sin, ali i ćerka, imaju skoliozu.
 
- Moja deca treniraju vaterpolo i primetio sam neke nepravilnosti kod njihovog držanja. Na rendgen snimku se videlo da skolioza postoji i krenuli smo odmah sa terapijama. Vodio sam ih na dva kampa, ćerka je završila sa terapijama i sada je odlično, a sin će morati još par meseci da ide na šrot terapiju kako bi skroz korigovao skoliozu. Rezultati su zaista neverovatni, a ono što je meni kao roditelju najbitnije jeste da deca nisu osećala bol tokom terapije - kaže on. 
 
Osim skolioze i kifoze kojima se šrot metoda primarno bavi, delotvorna je i kod drugih vrsti povreda kičme.
 
Srpska kajakašica Sandra Polovina, koja je šestostruka prvakinja države i prvakinja Balkana, a trenutno 4. u Evropi i 6. na svetu, tokom priprema za sezonu povredila je kičmu. Ona je u Scolio centru uspela da sanira povredu.
 
- Konstantni bolovi su me pratili 6-7 meseci i morala sam da prestanem sa treninzima zbog čega sam izostala sa evropskog i svetskog prvenstva. Na preporuku doktora Dušana Marića obratila sam se Nikoli iz Scolio centra. U početku je bilo jako bolno, čak sam nekada pomišljala i da nazadujem, dok nije prošlo neko vreme kada sam osetila znatno olakšanje i smanjen bol. Pre Nikole, bila sam kod svih mogućih lekara, i svako bi dao drugačiju dijagnozu. Jedni su rekli da treba operacija, drugi da ne treba, ali da neću smeti više da treniram. Nikola je bio moja poslednja stanica i zahvaljujući njemu ja sam ponovo u kajaku i spremam se za najvažnija takmičenja, bez bolova - rekla je Sandra.
 
Kako bi se izbegle terapije i dugotrajna lečenja, preventiva je rano otkrivanje deformiteta, odnosno skolioze i kifoze. Roditelji treba da se posvete ovom problemu, da ne odmahuju glavom i karakterišu ga kao benigni, jer skoliza može da izazove velike komplikacije.
 
Autor: Dejan Đolović (dejan@021.rs)
  • završila edukaciju

    08.11.2017 09:05
    odgovor
    S obzirom da sam završila edukaciju kod ovog momka u julu ove godine, odlično sam upoznata sa njegovim timom i njihovim zvanjima. Pre nego što nešto komentarišete, morate se dobro upoznati sa tim o čemu pričate. Svi sem jedne osobe u tom centru imaju diplomu medicinske škole i fizioterapeuta, (između ostalih i NIkola i to se sve jako lako može proveriti i dokazati) čak je Nikolin prvi asistent viši fizioterapeut! Drugo, pošto sam već rekla da sam upoznata sa Schrothom jako dobro, želim da kažem da je Sanja Schreiber, koja sada živi i radi u Kanadi isto dif završila i nije fizio, on bez problema radi u Kanadi i niko to ne spominje tamo, (zato što nikome ne smeta i tamo se gleda kvalitet), pored toga, ceo svet se poziva na njeno istraživanje kojim je ona dokazala da Schroth daje rezultate. Kada želite nekome da diskreditujete rad, morate za to imati dobro proverene argumenta, a ove moje reči se vrlo lako mogu proveriti! Nažalost, živimo u zemlji gde se uspeh ne prašta!
  • nn

    30.06.2017 08:53
    Samo kratko
    Sve pohvale za trud i entuzijazam ovog mladog čoveka, ali je lečenje termin koji sr vezuje za medicinske struke a ne društveno-komunikološke. Mladi gospodin i ekipa su profesori fizičkog vaspitanja a bave se rehabilitacijom medicinskih patoloških stanja, potpuno van delokruga koje im njihova profesija dozvoljava.
    Jedno je baviti se zdravom populacijom a drugo onim delom koji ima neki medicinski problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.