Starčević: Srbija da podrži Jeremića

Nacionalne vesti - Nedelja 24.01.2016 - 17:16

Srbija ima kandidata za generalnog sekretara UN, iako on nije zvaničan, a to je Vuk Jeremić, izjavio je Sputnjiku bivši ambasador Srbije pri UN Feđa Starčević.

"Jeremić je odličan kandidat": Foto: Aleksandar Jovanović

On je istakao da je Jeremić odličan kandidat i da bi Beograd trebalo da ga podrži.

Za svaku zemlju je stvar prestiža da uopšte ima kandidata.

A još kad kandidat te države ima izgleda za uspeh, onda nije jasan razlog zašto ga država ne kandiduje, ocenio je Starčević.

Iskustvo sa bivšim generalnim sekretarima pokazalo je da su dve komponente najvrednije, dodao je Starčević i naglasio da Jeremić ima obe - bio je ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.

"Prema tome, on je odličan kandidat i sigurno jedini sa takvim iskustvom kojeg Srbija ima.

Zato bi Srbija trebalo da ga podrži", smatra Starčević.

On ističe da je velika stvar za bilo koju državu u svetu da ima svog građanina na mestu generalnog sekretara UN.

"I ne samo velika čast. Ta ličnost, osim što uživa veliki ugled u svetu, ima po Povelji UN važna ovlašćenja.

Među njima, možda i najvažnije, da može da skreće pažnju u Savetu bezbednosti na svako pitanje koje, po njegovom mišljenju, ugrožava mir i bezbednost u svetu", objasnio je Starčević.

Prema tome, imati čoveka na takvoj poziciji je ogromna prednost za jednu zemlju.

On je taj koji imenuje sve službenike UN, on je taj koji upravlja celokupnim sekretarijatom UN.

Istovremeno je i šef čitavog sistema fondova i specijalizovanih agencija UN, napomenuo je Starčević i konstatovao da se radi o poziciji od velike važnosti i velikog ugleda.

Starčević ne zna zašto Srbija okleva, jer Jeremić nije ni u jednoj stranci da bi ga to kočilo.

Sasvim je sigurno u interesu države da ima svog kandidata, posebno jer Jeremić ima ozbiljne šanse, ocenio je Starčević.

Prema njegovim rečina, "poruka koja bi bila poslata svetu odbijanjem Srbije da Jeremića podrži za tu poziciju bila bi u najmanju ruku zbunjujuća".

"Mogla bi se i pogrešno protumačiti, posebno kod onih država koje misle da je najjača osobina Srba — da komšiji crkne krava", ukazao je Starčević, koji gaji nadu da će prevladati razum, jer vremena za podnošenje kandidature još ima.

Izostanak podrške bi bio veći fijasko za državu, nego za samog kandidata, naglasio je Starčević.

Pozivajući se na "upućene" izvore, Sputnjik navodi da razloge za "ćutanje" Srbije treba tražiti u navodno američkom protivljenju.

Ako bi Jeremić bio kandidat Srbije, sigurno bi dobio podršku Rusije i Kine, ali ne i Amerike, predviđa Sputnjik i konstatuje da bi izbor, u tom slučaju, pao na dva kandidata — Miroslava Lajčaka i, verovatno, Bugarku Irinu Bokovu.

Srbija, navodno, zbog takve situacije i ne žuri sa odlukom da predloži Jeremića ili da podrži jednog od ta dva kandidata, sa tim što Lajčak ima malu prednost, jer Slovačka nije priznala Kosovo, zaključuje Sputnjik.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: