Capital.ba

Autoindustriji 187 mil. dolara

12.01.2010. / 15:22

autoindustrijaVAŠINGTON, Američka administracija je saopštila da planira da uloži 187 miliona dolara u devet odabranih projekata.

Administracija time nastoji da podstakne proizvodnju energentski efikasnih automobila i kamiona.

Novac za izradu ekološki prihvatljivih privatnih i privrednih vozila biće izdvojen iz 787 milijardi dolara teškog paketa za stimulaciju američke privrede kojeg je predsednik SAD Barak Obama potpisao februara prošle godine, ali i iz privatnog sektora.

Vlada u Vašingtonu procjenjuje da će se najnovijim projektom u kratkom roku otvoriti 500 novih radnih mjesta u sektoru istraživanja i projektovanja, a dodatnih šest hiljada radnih mjesta u proizvodnji vozila do 2015. godine.

Tri projekta će se fokusirati na napore unapređivanja energetske efikasnosti teških kamiona za 50 procenata, dok će ostalih šest programa biti okrenuto razvoju energetski efikasnih motora i pogonskih sistema za putnička vozila.

Cilj je da se razvije takva tehnologija motora i pogonskih sistema koja će smanjiti potrošnju goriva putničkih vozila za 25 do 40 procenata do 2015. godine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!