ID: Evo kako je Džihadi Džon stigao u Siriju

Islamska država je u svom listu “Dabik“ objavila tekst kojim “odaje poštu“ teroristi poznatijem kao Džihadi Džon i govori o njegovom putu u Siriju.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

18:17

ID: Evo kako je Džihadi Džon stigao u Siriju
Foto: Beta/AP

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Džihadi Džon poginuo u novembru prošle godine u vazdušnom napadu, napisano je kako je on uspeo da dođe u Siriju i pored toga što je dva puta privođen i što je bio pod prismotrom grupe MI5.

Kako se navodi, Džihadi Džon, čije je pravo ime Mohamed Emvazi, postao je radikalizovan nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, “mnogo ranije nego što se zapravo mislilo“.

Emvazi je stupio u kontakt sa MI5 nakon što mu je zabranjeno da otputuje u Kuvajt, odakle je njegova porodica.

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu sa dvojicom prijatelja sa kojima je pokušao da ode u Somaliju, njih dvojica su uspeli da odu i tamo su i ubijeni.

“Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, hapšenja, zabrane putovanja, koje su uključivale sprečavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora“, piše u tekstu.

Dodaje se da se Emvazi namerno predstavljao kao “neinteligentan“, kako bi zbunio one koji ga ispituju, kao i da je ipak uspeo da pobegne uprkos tome što je “precenjena MI5 upozoravala da ga prati“.

“Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigde. Bićemo tvoja senka“, navodi se u tekstu.

Zapravo, sa svojim kolegama je otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo “put od dva meseca preko evropskih planina i močvarnih predela“.

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama.

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Emvazi mrtav, takođe nse avode “pohvale“ za sve što je uradio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: