Volvo "otporan na smrt" stiže 2020.

Otkako su se na putevima pojavili prvi automobili, bezbednost putnika neprestano je unapređivana, ali ljudi i dalje svakodnevno stradaju u saobraćajnim nesrećama. Volvo namerava da to promeni - plan je da od 2020. ni jedna osoba ne pogine i ne bude teško povređena u novim automobilima ove marke.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

14:35

Volvo
Volvo S90 - nova luksuzna limuzina koja je predstavljena krajem 2015.

Za one koji podrobnije prate dešavanja u auto-industriji, ova vest ne predstavlja veliko iznenađenje s obzirom da Volvo važi za jednog od pionira u oblasti bezbednosti na putu.

Ipak, čak i za jednog takvog proizvođača automobilia, izazov je veliki.

"Ako ste upoznali nekog švedskog inženjera, znate da su oni potpuno iskreni - nikad neće reći nešto u šta ne veruju", objašnjava direktor kompanije Volvo Cars za Severnu Ameriku.
Volvo veæ nekoliko godina razvija sistem auto-pilota kao jedan od temelja buduæih superbezbednih automobila
Pvi korak ka cilju najavljenom u naslovu već je postignut. Naime, prema podacima proizvođača, u poslednje četriri godine ni jedna osoba nije smrtno stradala u SUV modelu XC90.

Iako je reč o najskupljem Volvo automobilu na tržištu, očekuje se da će i ostali modeli švedske automobilske marke slediti njegov put.
Sistem za detekciju životinja na putu
Da bi dostigao zacrtani cilj, Volvo se (poput nekih drugih proizvođača) oslanja na savremene tehnologije, kao što je sistem za autonomnu vožnju, odnosno auto-pilot.

Neki od inovativnih elemenata bezbednosti koje ovaj proizvođač automobila već primenjuje obuhvataju unapređene sisteme pasivne bezbednosti, poput vazdušnih jastuka, dok su drugi znatno složeniji i uključuju adaptivni tempomat, sisteme za otkrivanje pešaka ili životinja na putu, automatsko kočenje u slučaju opasnosti...
Volvo modeli pre izlaska na tržište prolaze kroz rigorozne interne 'kreš' testove koji se sprovode na poligonima ovog proizvoðaèa
Nova generacija SUV vozila Volvo XC90 predstavlja prototip superbezbednog automobila, čije karakteristike će slediti i budući modeli švedskog proizvođača koji će se pojaviti na tržištu do kraja ove dekade.

XC90 proglašen je početkom 2016. za najbezbedniji model u klasi "velikih SUV automobila" od strane nezavisne evropske organizacije za ispitivanje bezbednosti, EuroNCAP-a.

Automobile Magazine navodi da je u pitanju vozilo koje postavlja temelj za "budućnost luksuznog individualnog prevoza".

Sledeći korak ka zacrtanom cilju Volvo će načiniti 2017. kada će u Švedskoj započeti obiman program testiranja vozila sa auto-pilotom na deonoci dugoj 50-ak km u okolini Geteborga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: