AI: Pešmerge uništavaju arapska sela u Iraku

3
21

Kurdi, Pešmerge, ISIL, Odmazda, Amnesty International

Irak, Arabija – Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI) optužila je kurdske snage u Iraku da namjerno uništavaju arapska sela pod njihovom kontrolom.

U izvještaju te organizacije navodi se da su kurdske snage buldožerima sravnile, minirale ili spalile hiljade kuća u arapskim selima na području koje su te snage zauzele od ISIL-a, prenosi AP.

‘Napad u znak odmazde’

Kurdske snage, poznate i kao Pešmerge, u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje im pomažu zračnim udarima, obavještajnim podacima i programima obuke.

Amnesty navodi da kurdske snage uništavaju arapska sela u znak odmazde jer te arapske zajednice, navodno, podržavaju ISIL.

Sela su pod kontrolu kurdskih snaga došla kad su Kurdi prošle godine u ofanzivi potisnuli ISIL.

Izvor: Agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

AI: Pešmerge uništavaju arapska sela u Iraku


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Koriste situaciju,oni ne oslobadjaju teritorije već OSVAJAJU.Samo rušenje Arapskih sela je dokaz i poruka Arapima i drugim ne Kurdskim stanovništvom da nemaju tu šta da traze.A Amerika i Evtopa ih indirekno podrzava u tome.Bolje da imamo Komuniste koji ne veruju u NIŠTA,daće mo im drzavu Kurdistan.I tako ćemo imat još jednog ODANOG SLUGU koji će njihove PRLJAVE POSLOVE ODRADJIVAT UMESTO NJIH!!!

    • Prijatelju prije nego komentarises procitaj nesto i informisi se jer politicki Kurdi u Iraku nisu isto sto i u Siriji ili Turskoj…nisu svi Kurdi komunisti, to bi sito bili kao kad vi neko stvrstao u isti kos SDP I BDZ

      Skoro je bio dokumentarac na AL JAZ. i arapi u irackom Kurdistanu koji su lojalni samopravi zive potpuno normalno…cak mnogi dolazi iz drugih krajeva Iraka da zive i skoluju se kod njih

      Kurdi imaju cesto problem sa Arapima koji su pritajeni ISIL spavaci i nekoliko puta su se dogadjale sabotaze iznutra

      Generalno kurdske jedinice i u Iraku i Siriji od svih strana u sukobu cine najmanje zlocina i imaju najbolji odnos prema nekurdskom stanovnistvu

      • Nema veze ko god da je i radi takva nedjela taj nije na dobom putu. Sve što se kosi da Šerijatom to je neispravno unišćavat sve ubijat nedužne spaljivat rušit to je ne Isllamski. Sce što Isllam zabranjuje nmoj te radit bićeze odgovorni.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.