IZBEGLICE ZATVARAJU GRANICE: Sedam država EU ukinulo šengen

Beta

18. 01. 2016. u 14:17

Ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto

ИЗБЕГЛИЦЕ ЗАТВАРАЈУ ГРАНИЦЕ: Седам држава ЕУ укинуло шенген

Ilustracija

BRISEL - Evropska komisija saopštila je danas da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli" do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica.

Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto (Natasha Bertaud).

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenski odredbi za "prinudne prilike" Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mere preduzele Austrija, Francuska, Nemačka i Malta.

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena", objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Mediji u EU su preneli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi "sledeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama".

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa severa Afrike.

Reč je o Maroku, Alžiru i Tunisu gde bi imigranti, koji u ostali deo EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Mali bata

18.01.2016. 15:43

@Siniša M - Beograd - Zavisno od strane tacke gledista. EU kao demokratija nezavisnih drzava NE.

<------------------

18.01.2016. 15:15

Žene, deca i starci treba da se zbrinu, a vojnosposobni u odbranu otadžbine - nazad!

Деки

18.01.2016. 15:16

Све се дешава према предвиђеном сценарију, али у слово! Расте неспокојство, уноси се немир...Једино добро по нас, је то што ће илузија звана ЕУ заувек нестати! Зна се чије је ово масло и коме једином на свету смета мир и стабилност у Европи.

Mitar Mrki

18.01.2016. 15:53

A dje onda da se mi prikljucimo? A jel ima mijesta u Emiratima za nas, neka zajednica ili tako nesto slicno? Auuu sta nas snadje, prodasmo sve a nema vise EUUUU.

Срки Ледени

18.01.2016. 16:50

Од кад је то Норвешка у EU? Она примењује неке одредбе Шенгенског споразума, али то не значи да је чланица.

dule

18.01.2016. 17:03

Ma nema problema bicete zbrinuti,i nista vam nece nedostajati,kaze Vucko a Vulin samo klima glavom i otvara smestajna mesta.Vi kao izbeglice zbrinuti,a mi od EU-je pohvaljeni na sav glas,toliko da se do amera cuje.Shvata Evropa da Srbi nisu ni slucajno genocidan narod,ali zato kad Srpska deca dodju u Nemacku kao turisti(Diseldorf registracija BG)policija ih isprebija na mrtvo,uz poruku djubradi Srpska ako vas jos jednom vidimo u Nemackoj pobicemo vas.Toliko o lepom misljenju.Sta ce Vucko i Vulin

Radovan

18.01.2016. 17:07

Propast se vec nazirala primanjem zemalja istocnog bloka, posebno Rumunije i Bugarske, a ta propast EU je definitivno zapececena primanjem Hrvatske.

M Ilic

18.01.2016. 19:34

@Radovan - @ Radovane, sta ce tek da bude kad budu primili nasu Srbiju????????????????

Proficap

18.01.2016. 17:37

Radovane svaka ti ka Njegoseva, dodao bih jos da ce totalna propast EU biti kada prime Srbiju.

Dragan

18.01.2016. 19:57

sve izbeglice naseliti u francusku,englesku,oni su ih najvise gostili dok su bili jaki,

biljana

19.01.2016. 00:23

Ne budite glupi.Sve ce ostati u Srbiji.Ne idu one nikuda,nazalost.Zahvalite se Vucicu za to.I glasajte ponovo za njega