Ruski auto - giganti razmatraju selidbu u Srbiju

U "Grupi GAZ“, koja je još 2014. godine započela proizvodnju i prodaju "gazele nekst“ u Turskoj, kažu da razmišljaju o proizvodnji u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

19:38

Ruski auto - giganti razmatraju selidbu u Srbiju
Foto: GAZ

Poseta potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina Beogradu rezultirala je pisanjima štampe da će najveći ruski proizvođači automobila i kamiona „Avtovaz“, „Kamaz“ i „GAZ“ preseliti proizvodnju auto–komponenti iz Turske u Srbiju. Kako navode, taj posao mogao bi srpskim firmama da donese zaradu od oko 30 miliona dolara godišnje.

U "Grupi GAZ“, koja je još 2014. godine započela proizvodnju i prodaju "gazele nekst“ u Turskoj, kažu da razmišljaju o proizvodnji u Srbiji.

"Mi analiziramo potencijal srpskog tržišta auto–komponenti i otvoreni smo za uzajamno korisnu saradnju sa srpskim kompanijama, ali je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o zameni turskih fabrika“, rekli su za Sputnjik u pres–službi "Grupe GAZ“.

Rogozin, doduše, nijednog trenutka nije ni spomenuo "GAZ“, ali je rekao da postoji šansa da "Avtovaz“ i "Kamaz“ presele svoju proizvodnju auto–komonenti iz Turske u Srbiju. Prema njegovim rečima, Vlada Rusije razmatra tu mogućnost.

"Do sada su se te komponente za vozila proizvodile u Turskoj. Verujemo da je srpska industrija sposobna da ih proizvede. To će, takođe, dati ozbiljan finansijski doprinos srpskoj privredi, rekao je Rogozin, ističući da će Rusija na taj način u Srbiji dobiti ozbiljnog partnera.

Da li će zaista doći do realizacije tog posla još je neizvesno, a prema nekim najavama sve bi trebalo da bude precizirano već na proleće, prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbija u narednom periodu trebalo da razmotri da li srpska industrija može da proizvodi delove za ruske automobile "Kamaza“ i "Avtovaza“, naročito u delu koji su pre sankcija Moskve pokrivale turske kompanije.

Dobri odnosi Rusije i Turske su se znatno pokvarili nakon što je Turska krajem novembra prošle godine oborila ruski bombarder Su–24 u Siriji. Ankara je odbila da uputi izvinjenje, a Moskva je odgovorila ekonomskim sankcijama prema Turskoj, što je otvorilo prostor za još veću i čvršću saradnju Rusije i Srbije.

Srpska strana trenutno razmatra koje bi domaće firme mogle da prave auto–komponente i auto–delove za Ruse, a spominju se fabrike kao što su: "Tigar“ iz Pirota, "Prva petoletka“ iz Trstenika, "Trajal“ iz Kruševca, "Krušik akumulatori“ iz Valjeva, "Zastava tapacirnica“ iz Kragujevca i mnoge druge.

Još krajem novembra, kada je oboren ruski avion Su–24 u Siriji, ruski specijalizovani portali i časopisi o automobilizmu, pisali su o tome da su ruski proizvođači automobila spremni da svoju proizvodnju prebace iz Turske u neku drugu zemlju, u slučaju da Rusija uvede sankcije Ankari.

Bilo je govora i o tome da Rusija razmatra embargo na uvoz auto–delova i auto–komponenti iz Turske, ali do toga nije došlo.

Međutim, ruska carina posle događaja u Siriji pojačala je mere provere na robu koja stiže iz Turske, zbog čega je došlo do zastoja isporuka auto–komponenti ruskim proizvođačima.

Primera radi, unija "Avtovaza“, "Renoa“ i "Nisana“ uvozi iz Turske oko 200 vrsta auto–delova.

Ipak, krajem decembra ruski proizvođači su uspeli da normalizuju isporuke iz te zemlje, ali u slučaju da izbiju novi problemi pripremaju alterantivne sheme nabavki.

"Avtovaz“ je jedan od lidera automobilske industrije u Rusiji — do 2014. godini proizveo je 28 miliona vozila, dok je najveći ruski proizvođač teretnih vozila "Kamaz“ proizveo više od dva miliona teretnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: