"Nova runda dijaloga BG-PR krajem januara"

Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograd-Priština će se održati krajem januara, kaže Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2016.

20:33

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Maja Kocijančič je to rekla na molbu da potvrdi izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da će dijalog biti obnovljen 27. januara i da će, ukazao je Vučić, biti "možda još i teži od dosadašnjeg", ali da su pregovori jedini mogući put da se kosovskim Srbima obezbedi sigurnost i normalan život.

Portparolka visoke predstavnice EU je navela da se “trenutno s Beogradom i Prištinom radi na dnevnom redu tog sastanka” i podvukla da će “biti razmotren posao na primeni dosad utanačenih sporazuma u okviru Dijaloga”.

Srpski premijer Vučić je istakao da srpska vlada i on lično žele da se u Briselu otvori nova tema koja se odnosi na brži protok ljudi, roba i kapitala i ukazao na značaj ekonomskih interesa i bezbednost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je takođe stavio do znanja da Beograd želi da u nastavku pregovora sa Prištinom u Briselu razgovara o zaštiti srpske imovine na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i drugim temama. Đurić je predočio da je poštovanje i sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština presudno za izgradnju normalnih odnosa Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: