Nedelja, 10.01.2010.

19:41

Nezvanično - pobedio Ivo Josipović

Kandidat SDP-a Ivo Josipović je, prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije, osvojio 61,2 odsto glasova u 2. krugu izbora za predsednika Hrvatske.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Prema tim rezultatima, nezavisni kandidat i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je dobio 38,8 odsto glasova. Izborna komisija je do 21 čas obradila rezultate sa 5.000 od ukupno 6.863 biračka mesta. Najavljeno je da će službeni rezultati izbora biti objavljeni u ponoć.

Izborni štab predsedničkog kandidata Socijaldemokratske partije Ive Josipovića dočekao je večeras s oduševljenjem rezultate anketa prema kojima Josipović ubedljivo vodi na izborima za trećeg predsednika Hrvatske. Sam Ivo Josipović, ipak, pozvao je da se sačekaju zvanični rezultati.

Direktor Josipovićeve kampanje Mirando Mrsić rekao je da je "Hrvatska izabrala novu, modernu državu u kojoj vlada red, rad i poštenje"."Ovo je bio svojevrstan referendum na kojem se odlučivalo između proevropske i one druge Hrvatske, koje baš ne bi hteli da se sećamo", izjavio je Mirando Mrsić.

On je rekao da žali što je Josipovićev protivkandidat Milan Bandić "išao s prljavom kampanjom koja je ukaljala izbore".

Direktor Bandićeve kampanje Duško Ljuština kazao je da je prvi put u Hrvatskoj jedan nezavisni kandidat ostvario tako dobar rezultat.

Ljuština je optužio Drzavnu izbornu komisiju i Ured za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (USKOK) da su se uključili u kampanju na stranu Josipovića.

Rekao je da će Josipoviću čestitati na pobedi ako takve rezultate zvanično proglasi Državna izborna komisija.

Inače, pravo glasa na petim po redu predsedničkim izborima imalo je oko 4,5 miliona birača, koji su birali trećeg predsednika Hrvatske na mandat u trajanju od pet godina.

"Današnji izborni dan protekao je vrlo mirno, ali deo birača nije mogao glasati, izjavila je izvršna direktorka nevladine organizacije GONG Sandra Pernar, navodeći da je gužve i napetosti bilo na pojedinim biračkim mestima u BiH.

Juče i danas prijavljen ja velik broj kršenja izbornog ćutanja, pre svega od strane štaba nezavisnog kandidata Milana Bandića, rekla je Pernarova. GONG je pratio izbore na deset odsto biračkih mesta u Hrvatskoj, na 10 biračkih mesta u BiH i u još nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

9 h

Podeli: