B-52 nadletao granicu sa S. Korejom

Svetske vesti - Nedelja 10.01.2016 - 12:00

Bombarderu B-52, koji je kratko preleteo iznad vazduhoplovne baze Osam, oko 70 kilometara južno od granice dve Koreje, pridružili su se južnokorejski lovac F-15 i američki lovac F-16, nakon čega se vratio u svoju bazu u Guamu, saopštila je američka vojska, a prenele agencije.

Odgovor na nuklearnu probu S. Koreje; Foto: Tanjug/Ahn Young-joon Odgovor na nuklearnu probu S. Koreje; Foto: Tanjug/Ahn Young-joon

Ova misija je izvedena "kao odgovor na nedavnu provokativnu akciju Severne Koreje", saopštile su američke snage u Južnoj Koreji, javio je AFP.

"Ovo je bilo demonstriranje čvrste posvećenosti SAD našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, kao i odbrani američke teritorije", saopštio je komandant američke Pacifičke komande Hari B. Haris, istakavši da je nuklearnom probom Severna Koreja grubo prekršila svoje međunarodne obaveze, prenosi AP.

Bombarder B-52 učestvovao je u zajedničkim godišnjim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje koje su razbesnele Pjongjang, ali su retko kada objavljivani njegovi letovi iznad Južne Koreje.

Poslednji put je takav let objavljen 2013, kada su SAD poslale par nuklearno sposobnih nevidljivih bombardera B-2 nad Južnom Korejom nakon što je Severna Koreja izvela svoju treću nuklearnu probu, a Pjongjang je tada odgovorio preteći nuklearnim napadom na SAD, podseća Rojters.

Proba prve hidrogenske bombe koju je Pjongjang izveo u sredu izazvala je međunarodu zabrinutost i podigla tenzije duž granice između dve Koreje, mada američka vlada i eksperti za naoružanje sumnjaju da je reč o hidrogenskoj bombi.

Severnokorejski lider Kim Džon Un tvrdi da je u sredu uspešno izvedena proba hidrogenske bombe, za koju kaže da je samoodbrambeni korak protiv američke pretnje nuklearnim ratom.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: