Ex -Yu

Priština: Povrijeđeno 10 policajaca, dva novinara, uhapšena 24 demonstranta

Priština: Povrijeđeno 10 policajaca, dva novinara, uhapšena 24 demonstranta
Priština: Povrijeđeno 10 policajaca, dva novinara, uhapšena 24 demonstranta

PRIŠTINA - Kosovska policija je saopštila da je u sukobu demonstranata sa policijom nakon današnjeg protesta opozicije, do 17 sati povrijeđeno 10 policajaca, dva građanina i dva novinara.

Istovremeno, policija je uhapsila 24 demonstranta.

Portparol Kosovske policije, major Baki Kelani je saopštio da je situacija pod kontrolom, ali nije u potpunosti mirna i demonstranti nastavljaju sa nasilnim djelovanjem.

Prema procjeni policije na protestu je bilo osam hiljada građana, dok je Pokret "Samoopredeljenje" saopštio da se okupilo oko 100 hiljada građana.

Prema njegovim rečima, policija je bila suzdržana sve dok zbog upotrebe molotovljevih koktela od strane nasilnih demonstranata nije počeo da gori objekat Vlade.

Kelani je naveo da je jedna grupa mladih bila izuzetno nasilna rizikujući živote policajaca i slučajnih prolaznika. Policija je, dodao je, bila prisiljena da reaguje zakonskim sredstvima kako bi rasterala nasilne demonstrante i to je učinila maksimalno profesionalno i metodama predviđenim zakonom.

Opozicione partije, Pokret "Samopredeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo izrazile su žaljenje zbog nasilja koje je izbilo nakon masovnog protesta protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i za pad Vlade koja je prekršila Ustav tim sporazumima.

Prethodno su demonstranti u pravcu policije bacali molotovljeve koktele i pri tom su izazvali požar na dva blindirana policijska vozila Specijalne jedinice.

Policija je uspjela da najradikalniju grupu udalji od ograde oko Vlade i potom je formirala kordon ispred spomenika Skenderbegu i nastavila da bacanjem suzavca spriječi da se oni vrate.

Do eskalacije situacije je došlo nakon što je svoj govor završio predsjednik Pokreta "Samoopredeljenje" Visar Zmeri, a u toku govora poslanice Alijanse za budućnost Kosova Donike Kadaj Bujupi.

Iako su pojedini istaknuti opozicionari i poslanici pokušavali da smire i zaustave grupu koja je počela da gađa u pravcu Vlade, ipak nisu uspjeli da ih zaustave.

Prije eskalacije situacije, ujedinjena kosovska opozicija je sa protesta na kome se okupilo nekoliko desetina hiljada građana iz svih dijelova Kosova, zatražila da odmah ode sa vlasti Vlada, koju vode Isa Mustafa i Hashim Tači. Opozicija tvrdi da su oni prekšili Ustav i da je to posvjedočila odluka Ustavnog suda da sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

Opozicija od sredine septembra blokira rad Skupštine jajima i suzavcima zbog Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji su potpisani krajem avgusta prošle godine. Vlada Kosova je odbila da podnese ostavku i obećala je da će Zajednica biti formirana u skladu sa preporukama Ustavnog suda koji je ocijenio da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, dok je za provjeru sporazuma o demarkaciji granice angažovala eksperte iz SAD-a i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije