Ekonomija

0

Bajatović: Srbijagas nema dug prema Gaspromu

Autor: IG

Izvor: Beta

Bajatović: Srbijagas nema dug prema Gaspromu

Izvor: Foto: Logo

On je prilikom obilaska podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, kazao ;da će Srbija u narednom periodu biti uredno snabdevena gasom, naglasivši da postoji strateško partnerstvo između Srbijagasa i ruskog Gasproma, kao i da Rusi u svakom momentu garantuju isporuku tog energenta Srbiji.

"Nismo ugroženi ni sa količinama, ni ugovorno, ni finansijski", kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada nije plaćala penale za nepovučene količine gasa, dok veće količine tog energenta uvek povlači po istim cenama koje su predviđene ugovorom, a takve uslove nema niko u Evropi.

Bajatović je dodao i da ne postoji nijedan razlog za suspenziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom ;kada je u pitanju gas i da je Srbija uvek imala sa ruske strane fleksibilne isporuke gasa.

On je kazao da je počelo restrukturiranje Srbijagasa i najavio da će uskoro biti sprovedeno i organizaciono restrukturiranje u smislu podele na preduzeća ;- Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, uz matičnu kompaniju Srbijagas.

Bajatović je rekao da su u toku radni sastanci oko izgradnje druge faze podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor kako bi kapacitet bio do jedne milijarde kubnih metara gasa, a investicije u to proširenje se procenjuju na oko 70 miliona evra bez gasovoda.

"Kada posedujete skladište u svom dvorištu, velike su uštede jer se onda pojeftinjuju mnogi troškovi, a ujedno mogu da se i lako peglaju pikovi potrošnje na domaćem tržištu", kazao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR