Srbija

Sreda, 06.01.2016.

15:27

Pošta će biti i menjačnica i prodavnica

Pošta Srbije otvoriće ove godine 52 nove poslovnice u seoskim područjima, najavio je direktor tog preduzeća Milan Krkobabić.

Izvor: Tanjug

Pošta će biti i menjačnica i prodavnica
Foto: Tanjug

Kako navodi, do kraja marta će na 500 šaltera građanima biti na raspolaganju i usluga menjačnica, kao i lanac pos šop prodavnica.

Zakonski propisi, naime, omogućili su da Pošta Srbije obavlja i menjačke poslove, navodi Krkobabić podsetivši da je već otvoreno 200 menjačnica na šalterima širom Srbije, a uskoro se otvara još 300, tako da će do kraja marta biti ukupno 500 menjačnica. "Prisutni smo tamo gde je najbitnije, posebno u turističkim centrima, na graničnim prelazima, kao i u udaljenim mestima odakle su drugi odavno otišli za profitom", rekao je Krkobabić.

Još jedna nova usluga, novi vid poslovanja - posredovanje u osiguranju omogućiće da se do kraja marta na šalterima 200 pošta obavljaju ti poslovi.

Krkobabić kaže i da se počelo sa realizacijom poslovnog projekta - lanac post šop prodavnica kojih će do kraja marta biti 100, a do juna 200.

"Pre neki dan smo otvorili post šop u Obrenovcu, interesovanje je veliko, a prodaja iznad očekivanja", rekao je on.

"Imali smo u vidu da 20 miliona ljudi mesečno uđe na šaltere pošta, bilo da uplate ili podignu novac, pa imamo u planu da im ponudimo da kupe određenu robu koju bi možda kupili na nekom drugom mestu kada izadju, a na nama je da odredimo kakav je to asortiman robe", rekao je direktor Pošta Srbije.

Krkobabić navodi da se u tom smislu razmišlja ozbiljno i o razvoju elektronske trgovine.

"Elektronska trgovina je nešto što pošte, pa i Poštu Srbije stavlja u prvi plan, jer robu neko mora da donese do primaoca. Pripremamo projekat razvoja i unapređenja e-trgovine, nastojaćemo da budemo lider u regionu", rekao je Krkobabić.

Objašnjava da je integrisana logistička usluga jedan od primarnih ciljeva Pošta, da su u tu svrhu osposobljena regionalna logistička skladišta širom Srbije, a da su u toku pregovori sa velikim stranim firmama da se za njih obavlja transport, skladištenje roba, da se primaju porudžbine i ui što kraćem roku dostavljaju primaocu.

Da je reč o dobrom poslovnom planu svedoči i podatak da je u Evropi samo u prošloj godini isporučeno četiri milijarde pošiljki.

"Poštanske uprave su našle svoje mesto u tome, a i Pošta Srbije sa ozbiljnim reursima koje ima, taj posao može da uradi bolje i jeftinije od svih", uveren je Krkobabić.

On u ovoj godini najavljuje i "povratak" fiksne telefonije, odnosno paket integrisanih servisa - televizija, internet i fiksna telefonija, po, kako kaže, najpovoljnijim cenama za građane.

Takođe, u cilju podrške izvozu malih i srednjih preduzeća Pošta će ponuditi da obavlja izvoz za takve firme, odnoso Post eksport uslugu.

To će u praksi omogućiti da proizvođači svoju robu vrednosti do 1.000 evra i tezine paketa do 30 kilograma posredstvom Pošte, po skraćenom postupku pošalju na bilo koju adresu u svetu.

"Troškovi su krajnje optimalni i to je mera koja može u mnogome da pomogne izvoznoj privredi", rekao je Krkobabić.

On je za 27. januar najavlio potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa kompanijom Tošiba, a cilj su zajednički nastupi na stranim tržištima.

Krkobabić objašnjava da su poštanski IT stručnjaci kreirali poseban softver koji je instaliran i uspešno se primenjuje u svim poštama, a povezan je sa mašinama koje je za Poštu Srbije napravila Tošiba.

"Ovo je redak vid saradnje jednog srpskog javnog preduzeća i svetske kompanije. Do sada su obično preduzeća iz Srbije bila ta koja kupuju pamet, a sada su domaći stručnjaci sposobni da to rade za druge uključujući i strance", navodi Krkobabić.

Pošta Srbije, inače, završila je poslovnu 2015. ostvarivši neto dobit koja premašuje tri milijarde dinara, što je gotovo utrostručeno u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: