Ponedeljak, 28.12.2015.

08:06

Stratfor: Ko su "nova lica" sirijskog sukoba

Agencija za analitiku Stratfor analizirala je moguće posledice učešća "novih lica" u sirijskom sukobu.

Izvor: Sputnjik

Default images
Foto: Beta/AP

Stratfor je analizirao učešće članova takozvane islamske vojne koalicije čije je formiranje nedavno objavila Saudijska Arabija.

"Kraj rata u Siriji se ne nazire, a u sukob se uvlači sve više zemalja. Reagujući na pritisak SAD i pokušavajući da zadobije veći uticaj na tok sirijskog građanskog rata, Saudijci se trude da koordiniraju razmeštanje vojske na teritoriji Sirije zajedno sa svojim saveznicima", navodi se u članku objavljenom na sajtu centra.

Nekim zemljama, posebno SAD i Turskoj, odgovara prisustvo vojske arapske koalicije na sirijskoj teritoriji.

Vašington je kritikovan zbog toga što nema napretka u borbi protiv Islamske države i zbog toga je zainteresovan za angažovanje dodatnih snaga u regionu.

SAD žele da to budu upravo regionalne snage jer teže da izbegnu još veće uplitanje u konflikt.

Ankari prisustvo koalicije Rijada može da pomogne da u očima arapskih suseda ozakoni svoje učešće u sirijskom konfliktu.
Analitičari Stratfora smatraju da su Turci zabrinuti zbog jačanja prisustva Rusije i Irana u regionu i da traže dodatnu podršku u operacijama međunarodne koalicije.

"Ipak, aktivnije učešće arapskih zemalja u sirijskom građanskom ratu može da podrije svaki pokušaj da se stvori jedinstveni front u borbi protiv ID u Siriji", konstatuju autori istraživanja.

Zemlje kao što su Pakistan, Malezija i Indonezija odbile su da se priključe koaliciji. Pored toga, upada u oči to što na spisku njenih članica nisu Iran i sama Sirija.

Kao najvažniji faktor koji predstavlja prepreku za zajedničke napore u borbi protiv ID, analitičari Stratfora vide to što sukobljene strane imaju podršku različitih zemalja.

Moguće prisustvo saudijske vojske u Siriji posebnu zabrinutost izaziva kod Teherana.

"Imajući u vidu da je Iran već pružio znatnu vojnu pomoć sirijskoj vladi u ovom sukobu, rizik od čarki sa Saudijcima i njihovim saveznicima izrazito raste", pišu analitičari Stratfora.

Jedinstvenoj borbi protiv DAEŠ-a smetaju i vojni sukobi Turaka i kurdskih Odreda narodne samoodbrane u blizini tursko-sirijske granice.

Pojava arapskih vojnih snaga će navesti Kurde iz opozicione alijanse "Demokratske snage Turske" na veći oprez, posebno ako se uzmu u obzir nedavni arapsko-kurdski sukobi u okviru borbe za pojedine ključne gradove na severu Sirije.

Pod znakom je pitanja i to da li će zemlje Persijskog zaliva uspeti da razmeste dovoljan vojni kontingent u Siriji. Problem je u tome što su Saudijci i njihovi regionalni partneri sada aktivno uvučeni u vojne akcije u Jemenu. Oni su se u ovakvim situacijama uglavnom obraćali svojim arapskim partnerima, pre svega Egiptu i Jordanu.

Ipak u sirijskom konfliktu Kairo, koji se često suočava s unutrašnjim nemirima, prirodno, podržava Vladu Sirije u borbi protiv ustanika. Pored toga, Kairo teži da pojača svoje vojne i diplomatske veze s Moskvom, koja, kao i Teheran, smatra da je neophodan dogovor s Damaskom o bilo kakvim vojnim operacijama u Siriji.

Jordan, naprotiv, podržava Saudijsku Arabiju, Katar i SAD u težnji da pomognu ustanicima u Siriji, posebno Slobodnoj sirijskoj armiji na jugu.

"Jordanci se ponašaju, na razočaranje ustanika, opreznije i suzdržanije - Aman se i dalje pribojava iznenadne i destabilizujuće propasti sirijske Vlade, koja može da omogući ekstremistima da, zahvaljujući haosu, ostvare svoje planove", navode analitičari.

Samim tim, regionalni i globalni učesnici u sirijskom sukobu imaju potpuno različite ciljeve i mada je sve više zemalja spremno da poveća svoj doprinos borbi protiv DAEŠ-a, ova razlika ometa stvaranje jedinstvenog fronta.

"Pažnja glavnih učesnika u sukobu usredsređena je uglavnom na lične neprijatelje, a ne na ID", zaključuju analitičari Stratfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: