Vesti

2

Vučić: Pajtić plaća narodnim parama da ga hvale, ja da me grde

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Vučić: Pajtić plaća narodnim parama da ga hvale, ja da me grde

Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Skandalozno je kad sam video da Pajtić svoj intervju Nedeljniku plaća narodnim i državnim parama", rekao je Vučić, na pitanje novinara o nalazima Saveta i konstatovao da "gori skandal na svetu ne postoji".

"Ja nikad nijedan intervju nisam platio", istakao je predsednik vlade.

On je naveo da je za njega izveštaj Saveta "bogom dani papir" jer je video kako se novac građana trošio na razne gluposti.

Premijer je zapitao novinare da li su bilo gde našli da je on bilo kome platio neki svoj intervju, osim emisije televizije N1 o medijima, u kojoj su, kako je primetio, o njemu rečene "najgrdnije stvari".

"To sam platio 800.000 dinara, a da nisam baš ni znao da se to plaća", primetio je premijer i, pošto je zapitao saradnike koje je to ministarastvo finansiralo, dodao:

"Stručnjaci iz Ministarstva kulture su to platili".

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je da je Pajtić u periodu od 2011. do 2014. iz budžeta isplatio više od 103 miliona dinara na ime troškova marketinga i oglašavanja u medijima.

Vlada Vojvodine, prema podacima ove antikorupcijske institucije, samo tokom 2014. godine dala je 8,8 miliona dinara za "direktnu promociju aktivnosti pokrajinskih funkcionera", za praćenje konferencija za štampu, produkcija TV i radio emisija, reklama, internet prezentacije...

Tako je "Nedeljniku" plaćeno 468.000 dinara za objavljivanje Pajtićevog intervjua, dok je magazinu "Vreme" dato 1,8 miliona dinara za dodatak o "reklami i propagandi".

Vučić je rekao da je veoma zainteresovan da vidi izveštaj Saveta, te da je presrećan što je 2014. godine najmanje novca potrošeno, a siguran je da je 2015. još manje, na oglašavanje javnih preduzeća.

Upitan zašto vlada, koja je osnivač Saveta, nije dostavila sve potrebne informacije, Vučić je rekao da će učiniti sve da Savetu pomogne da te papire dobije.

"Niko me nije pitao za to, premijer se time ne bavi, ali ću danas na vladi sa oduševljenjem da ih zamolim", rekao je Vučić.

Kad je reč o dokumentima koje bi trebalo da dostave Srbijagas i Telekom Srbija, koji nisu dostavili nijedan podatak, Vučić je rekao da će intervenisati u skladu sa zakonom.

"Nisam direktor ni jednog. ni drugog, jedan je nestranačka ličnost, jedan je član SPS. Radićemo na tom pitanju", rekao je Vučić.

 

Poštujemo SAD, ali imamo svoju politiku

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje politiku SAD, ali da Srbija ima svoju politiku, zbog čega nam, kako je primetio, "nikad nije lako da pročitamo" da Kosovo treba da bude u Ujedinjenim nacijama.

"Sve što jutros mogu da kažem jeste da za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao, sve što mogu na to da kažem i da odgovorim - to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike", rekao je Vučić.

On je rekao da stav ambasadora Kirbija nije prevelika novost, budući da su SAD priznale nezavisnost Kosova još 2008. godine, ali da to za nas "nikad nije lako da pročitamo".

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, izjavio je sinoć ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.  

 

Ova godina prelomna za Srbiju, sledi boljitak

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je 2015. bila prelomna za Srbiju i obećao građanima da će u narednim godinama kvalitetnije živeti, da će ekonomski rezultati biti još bolji i da će se povećavati plate i penzije.

"Vlada je udarila temelje modernoj Srbiji", rekao je Vučić u razgovoru sa građanima Aranđelovca, gde je otvorio put od tog grada do mesta Krćevac.

Vučić je istakao da će u narednom periodu biti nastavljen privredni rast, povećan broj investicija i izgrađeno još više kilometara autoputeva, precizirajući da će za dve godine biti završeno više puteva nego u proteklih 40 godina.

"Srbija je nezavisna i suverena zemlja, sa ponosnim narodom i takvu politiku će i ubuduće voditi", rekao je Vučić.

Navodeći da će biti nastavljena rehabilitacija puteva u tom delu Srbije, Vučić je kazao da je planirana obnova puta Topola-Rudnik, u dužini od 27 kilometara, koji bi trebalo da bude završen do decembra sledeće godine, kao i da je predviđena obnova puta Topola - Cerovac.

Ti putevi su, istakao je, veoma važni za građane tog dela Srbije i podsetio da je u toku izgradnja dela Koridora 11 na potezu Ljig-Preljina-Požega.

"Nastavićemo da rehabilitujemo puteve i imaćemo obnovljenu čitavu mrežu puteva u ovom kraju", rekao je Vučić koji je bio dočekan na tradicionalni način, uz pogaču i so.

Premijer je rekao da je već obezbeđen novac za tri mosta i tri klizišta u tom kraju Srbije.

Vučić je najavio da će u nedelju biti otvorena pristupna saobraćajnica sa šest traka koja će spojiti Putinov most sa Pančevačkim putem, a sledeće nedelje i deo istočnog kraka Koridora 10, kod Crvene Reke.

Govoreći o ekonomskim rezultatima u protekloj godini, Vučić je rekao da je ona bila dobra jer su sprovedene teške mere i istakao da je povećan privredni rast, koji će u 2016. godini biti preko dva odsto, a u 2017. i preko tri odsto.

Istakavši da nema lakih rešenja i da se grdno varaju oni koji misle drugačije, premijer je poručio:

"Videćete kako Srbija napreduje svakog dana i svake godine biće sve bolje", rekao je Vučić i dodao da je ove godine planirano da se obnovi 120 kilometara putevam a da je obnovljeno čak 200.

Upitan o investicijama u Aranđelovcu, Vučić je rekao da lokalna samouprava ima na raspolaganju dodatne mere vlade za podsticaj zapošljavanja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vlada, kako je rekao, "čezne da da državni novac privatnicima iz Srbije", ali je pri tome potrebno, dodao je, da oni obezbede biznis plan i kolaterale, jer "država neće da baca svoj novac".

Pregovara se o određenim investicijama u Aranđelovcu, naveo je premijer, dodajući da je ipak "bolje da se predsednik opštine ne hvali dok se to ne završi".

 

Vučić otvorio deonicu Aranđelovac-Krćevac

Premijer Aleksandar Vučić obišao je danas put Aranđelovac-Krćevac, prvu deonicu koja je obnovljena u okviru projekta rehabilitacije oko 1.100 km puteva u Srbiji, čija je ukupna vrednost oko 400 miliona evra.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vučić se sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i novinarima provozao tim putem dugim 8,7 kilometara.

U obnovu puta je ulozeno oko 360 miliona dinara i sada je put proširen i postavljen je novi kolovoz.

Radovi, koje su izveli Srbija autoput i PZP Kragujevac, počeli su krajem juna, a rok je bio do kraja godine.

U tom delu Srbije treba da budu obnovljeni i putevi Topola-Rudnik i Topola-Kragujevac.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Projekat obnove 1.100 km puteva u Srbiji vredan 400 miliona evra trajaće tri godine, a finansiraju ga Svetska banka sa 100 miliona dolara, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa po 100 miliona evra, a ostalo će obezbediti država.

Deonica Aranđelovac - Krćevac finansiran je iz zajma Svetske banke i Evropske investicione banke, a ukupna vrednost tog projekta je 429 miliona dinara.

 

Ne komentarišem presude, ne mešam se u rad sudstva

Premijer Aleksandar Vučić nije danas želeo da komentariše presudu po kojoj je biznismen Stanko Subotić oslobođen optužbi za krijumčarenje cigareta, kako ne bi bilo protumačeno da se meša u rad sudskih organa i vrši pritisak na sud.

"Neću da govorim ništa, bolje da ćutim. Inače biste mi rekli da se mešam u rad sudskih organa ili da vršim pritisak na sudije i na druge", rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu, dodajući da je shvatio da "ne sme ništa da kaže ni o jednoj presudi".

Biznismen Stanko Subotić Cane i njegovi saradnici pravosnažno su oslobođeni od optužbi da su krijumčarili cigarete tokom devedesetih godina i da su na taj način oštetili državni budžet.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu kojom je u jednom delu pravosnažno oslobodio Subotića i ostale optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela za koja se terete optužnicom.

U drugom delu odluke Apelacioni sud je optužbe odbio zbog nastupanja apsolutne zastarelosti - odnosno, kako se navodi u odluci suda, zbog proteka dvostrukog vremena koje se traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

olga

Slušati Slobinog ministra informisanja normalnom čoveku dođe da se ispovraća.

makijaveli

Vrhunac licemerja. U drzavi gde je cenzura maksimalna a autocenzura jos gora, cujemo : "Ja nikad nijedan intervju nisam platio", istakao je predsednik vlade. A koliko medija sa nacionalnom frekvencijom se nalazi pod totalnom kontrolom i na kojima je on svakodnevno-pricajuci bajke i basne.