Ivica Dačić, lider SPS, rekao je juče na sednici Glavnog odbora svoje partije da je tražio sastank sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, jer je kraj godine, a i prethodnih godina su se sastajali u tom periodu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

-Ne smemo da se izbubimo u dnevno-političkim stvarima, jer nas interusuju strateški ciljevi. Događaji u dnevnoj politici ne smeju da nas udalje sa glavne magistrale, a to je budućnost Srbije, rekao je Dačić. Istakao je i dobru saradnju sa naprednjacima.

Sa SNS i dalje imamo veoma dobar odnos i spremi smo da sa istim koalicioninm partnerima i nastavimo dalju saradnju. Sigurno nećemo praviti koaliciju sa DS, LDP, Čankom, Tadićem, ni sa ekstremno desnim strankama, poručio je Dačić.

Sednica Glavnog odbora SPS održava se nakon što je u utorak zasedalo Predsedništvo socijalista, nakon koga je saopšteno da će Ivica Dačić zatražiti od Aleksnadra Vučića, premijera i lidera SNS, hitan sastanak na kome bi napravili dogovor o saradnji i u narednim godinama „u interesu građana Srbije i njene budućnosti“.

Ovakvo saopštenje podgrejalo je spekulacije u javnosti, prisutne već duže vreme, da će nakon što je završeno presedavanje Srbije OEBS-u u decembru, možda doći do raskida koalicije SNS i SPS. Podsetimo, glavnu ulogu u tom predsedavanju imao je Dačić kao ministar spoljnih poslova. Takođe, pojavila su se nagađanja, koja zvanično niko nije potvrdio, da pojedini funkcioneri SPS i SNS pregovaraju i o zajedničkom nastupu i zajedničkoj izbornoj listi na predstojećim izborima, kakvi god oni da budu. U tabloidima su se pojavile i spekulacije da se vojvođanski SPS na čelu sa Dušanom Bajatovićem, navodno protivi ovoj ideji, kao i da je to protivljenje iskazano na pomenutoj sednici Predsedništva.

Funkcioner SPS Branko Ružić, u međuvremenu je u intervjuu Danasu, rekao da izbori nisu tema sastanka koji je tražen sa Vučićem već buduća saradnja „na polju reformskih procesa i očuvanja stabilnosti“. Sam Dačić je u kratkoj izjavi za naš list rekao da razgovori o budućoj saradnji ne znače razgovore o bilo kakvoj predizbornoj koaliciji. On je istakao i da je sastanak tražio zato što je kraj godine. Vučić je potvrdio da će primiti delagaciju SPS, mada mu je poziv upućen preko medija, ali je međutim istakao da će razgovarati i sa PS Aleksandra Vulina, koji su to zvanično zatražili u pismu. Lider PS Aleksandar Vulin izjavio je juče, kako prenose mediji, da je to privatna prepiska, čije detalje neće da iznosi u javnost. Zanimljivo je i da su Dačićevi socijalisti, između sednice Predsedništva i Glavnog odbora, bili na novogodišnjem koktelu u Jagodini sa članovima Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari