• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajac koji je podmetnuo bombu bez posla

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinjak prihvatio je ostavku šefa Pogranične i policije za strance Tibora Maka u četvrtak zbog skandala sa probnim podmetanjem eksploziva jednom Slovaku - putniku aviona na liniji za Dablin, Irska.

Najbizarniji događaj ove nedelje

"To je bila obična, glupa, ljudska greška", kazao je na konferenciji za novinare Kalinjak i odbio da je politički odgovoran, te bi zato trebalo da takođe podnese ostavku.

Ministar namerava da kazni policajca koji je zaboravio da su policijski psi u subotu na aerodromu u Popradu tokom testova otkrili sedam uzoraka eksploziva podmetnutih nasumično u prtljag putnika, a da osmi nedostaje.

Slovačka policija je izazvala međunarodni skandal zato što prvo u subotu nije pilota aviona za Dablin, u kojem je bio kofer sa podmetnutim eksplozivom, obavestila da se zaista radi o eksplozivu, mada bez detonatora, a ne o konzervi sa mirisom eksploziva, kakve se koriste za obuku pasa-tragača.

Ništa nije rečeno ni 49-godišnjem gastarbajteru, Slovaku Štefanu Gondi koji se vraćao sa "eksplozivnim" prtljagom.

Slovačka policija je, umesto da obavesti aerodrom u Dablinu da iz prtljaga izvadi eksploziv, poslala faks u centralu kompanije koja brine o utovaru i istovaru prtljaga.

"Taj eksploziv nije smeo ni da priđe avionu", saopštila je češka avio-kompanija ČSA, vlasnik aviona na tom čarter-letu.

Druga čarter-kompanija, Denjub Vings takođe je osudila ponašanje slovačke policije jer, da je znao da vozi 90 grama plastičnog eksploziva, njen pilot ne bi poleteo.

Kada je konačno, posle tri dana, od Slovaka saznala za incident, irska policija je uhapsila Štefana Gondu kao da je pravi terorista, evakuišući zgrade u okolini i saslušavajući ga čitava tri sata.

Irska vlada je zatražila od Slovačke da hitno istraži nehotični šverc eksploziva kao i zašto je slovačka policija zloupotrebila putnike za proveru pasa-tragača.

I ministar Kalinjak i sada već bivši šef policije Mako tvrde, međutim, da je sve to u redu, da nije problem u sistemu, već da je samo došlo do greške pojedinca.

Incident sa podmetanjem eksploziva u kofere putnika istražiće i Evropska komisija.

"Zatražili smo informacije od Slovačke o incidentu na aerodromu u Popradu", kazao je jedan od predstavnika Evropkse komisije Fabio Pirota. On je dodao da propisi EU zahtevaju obavljanje testova za krizne situacije, ali da način na koji se to čini propisuju same zemlje-članice.



(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image