Capital.ba

Rejting Islanda “za otpad”

07.01.2010. / 9:00

pad trgovineLONDON, Jedna od vodećih agencija za procjenu kreditne sposobnosti zamalja Fitch ratings snizila je status dugoročnog duga Islanda na najniži nivo, tzv. kreditnu sposobnost “za otpad”, čime je ocijenila da su vrlo mali izgledi da će Island otplatiti veliki dug stranim povjeriocima.  
Agencija se odlučila da spusti rejting Islanda na najniži nivo pošto je predsjednik te zemlje Olafur Ragnar Grimson odlučio da raspiše referendum o otprati duga od preko pet milijardi dolara Britaniji i Holandiji.    

Fitch ocjenjuje da je ta vijest izazvala novi talas političke, ekonomske i finansijske nesigurnosti, prenosi BBC.    

Odluka o referednumu je usljedila pošto je više od četvrtine Islanđana potpisalo peticiju žaleći se na uslove otplate duga, koji su islandske banke i vlada napravili u vrijeme kreditne krize 2008. i na čiju se otplatu obavezala islandska vlada.    

Kriza je nastala kada su islandske banke propale i nisu mogle da isplate novac brojnim deponentima iz Britanije i Holandije, koji su u njih ulagali privučeni visokim kamatama u vrijeme ekonomskog “buma” nekoliko godina ranije.    

Međutim, iako je odlučeno da se o otplati odlučuje na referendumu, islandska vlada je saopštila u utorak da ne odustaje od svoje obaveze da poštuje ono što je obećala.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!