Capital.ba

Haos u naplati putarine u Slovačkoj, kilometarske kolone

07.01.2010. / 8:40

kamioni kolonaBRATISLAVA, Potpuni haos u novom sistemu elektronske naplate putarine u Slovačkoj izazvao je neopisive gužve na njenim graničim prelazima, a strane kamiondžije se po jakom mrazu smrzavaju i po trideset sati kako bi kupili uređaj bez koga ne mogu na slovačke drumove.
Saobraćaj putničkih vozila odvija se bez ikakvih problema, pošto u sistem eletronske naplate putarine ulaze samo vozila preko 3,5 tone.

Slovačka je započela elektronsku naplatu putarine 1. januara uprkos protestima svojih prevoznika koji su upozorili da sistem nije dobar ni zamišljen kako treba.

U ponedjeljak su skupljali na benzinskim pumpama potpise na peticiji sa zahtjevom da se elektronska naplata odloži za šest mjeseci, dok preduzeće Skajtul koje ga je uvelo ne odstrani greške.

“To su samo porođajni bolovi”, poručio im je ministar saobraćaja Lubomir Važni, ali od ponedjeljka su zbog haosa pri registraciji kamiona u tranzitu počele da se stvaraju kilometarske kolone kamiona, prije svega na češko-slovačkom prelazu Mosti i na granici sa Mađarskom, na prelazu Rajka.

Češke i poljske kamiondžije su, mahom, bile prinuđene da provedu noć u koloni kamiona koja se otegla nekoliko kilometara, a do prvog javnog toaleta morali su da pješace čitav sat po zavejanim njivama.

Registracija u Slovačkoj traje čitava četiri sata, dok je u susjednim zemljama koje su ranije uvele elektronsku putarinu, Austriji ili Češkoj, dovoljno nekoliko minuta.

Kamiondžije se žale da je formular za registraciju nerazumljiv, i štampan je samo na slovačkom jeziku, i za razliku od ostalih zemalja gdje uređaj za naplatu elektronske putarine može da se plati kreditnom karticom, u Slovačkoj primaju samo gotovinu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!