Društvo

Ništa od dogovora socijalnih partnera o novom zakonu o radu: Sindikalci nisu došli na sastanak

Ništa od dogovora socijalnih partnera o novom zakonu o radu: Sindikalci nisu došli na sastanak
Ništa od dogovora socijalnih partnera o novom zakonu o radu: Sindikalci nisu došli na sastanak

BANJALUKA - Poslije donekle mirnije situacije i zadnjeg sastanka o radnoj verziji novog zakona o radu, koji je u petak trajao 10 časova, predstavnici Saveza sindikata RS danas nisu došli na sastanak sa socijalnim partnerima, Vladom RS i Unijom poslodavaca RS.

Poslodavci kažu kako je ovaj čin samo još jedan dokaz neozbiljnosti Sindikata i nemanja volje i želje da se uključe u pregovore, te da bi u ovom slučaju Vlada trebalo da preuzme stvar u svoje ruke i okonča priču u vezi sa zakonom o radu.

"Trebalo je da imamo sastanak radne grupe koja je trebalo da analizira tekst radne verzije zakona o radu i da član po član prođemo sve kako bismo nakon dva do tri dana izvršili sve analize i uputili zakon u proceduru usvajanja. Nažalost, i ovoga puta Savez sindikata nije ispoštovao dogovoreno i pojavio se na sastanku. Prema našem mišljenju, radi se o veoma neodgovornom ponašanju", rekao je Saša Aćić, potpredsjednik Unije poslodavaca RS, poslije uzaludno provedenih sat i po vremena čekajući predstavnike Sindikata.

Aćić je istakao kako zakonsko rješenje koje se donese u RS mora da sadrži određene odredbe koje ima zakon u Federaciji, pogotovo onaj dio koji se tiče produktivnosti i troškova rada.

"Mi u tom dijelu tražimo iste uslove, jer ako tako ne bude, možemo i dalje očekivati da će nam privrednici odlaziti u Federaciju. Takođe, znate da imamo 18 članova s kojima se ne slažemo, ali najvažnije je da, kao što sam već rekao, imamo iste uslove kao u FBiH, a mi kroz stručne razgovore i pregovore možda i odustanemo od nekih svojih zahtjeva", ispričao je on.

S Milenkom Savanovićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite, stupili smo u kontakt dok je bio na sjednici Vlade RS, te nam je rekao kako su njegovi saradnici upravo u tom trenutku s ljudima iz Sindikata i završavaju pregovore u vezi s novim sastankom.

Savanović kaže kako nije da sindikalci nisu došli na sastanak, nego nisu došli na vrijeme.

Inače, stekao se utisak da ministar i nadležni u tom ministarstvu na sve načine pokušavaju da privuku i jedne i druge dijalogu, te da se nalaze, narodski rečeno, "između dvije vatre".

"Moji saradnici upravo razgovaraju s radnom grupom Sindikata u vezi sa zakazivanjem novog sastanka, koji bi trebalo da bude održan sutra u podne. Razlog zašto nisu došli na vrijeme je taj što su čekali odluku o odlasku na sastanak sa njihovog internog sastanka. I dalje čvrsto vjerujem da će na kraju do dogovora koji će biti najbolji za sve i doći", kazao nam je Savanović juče.

Predstavnike Sindikata smo u toku dana iznova i iznova pokušavali da dobijemo, sve do zatvaranja ovog broja novina, ali nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa kim. Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, te Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva, se nisu javljali, a Ranka Mišić, predsjednica, je odbijala poziv.

Sindikat pravosuđa pozvao na proteste

Republički i Izvršni odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvao je ostale granske sindikate da odmah organizuju proteste, kako bi se spriječilo donošenje novog zakona o radu RS.

Iz ovog sindikata poručuju da su spremni da razgovaraju o izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o radu s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnog standarda građana RS.

"Nećemo dozvoliti da nam oduzmete radnička prava, a samim tim i pravo na život nas, naše djece i porodica", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije