Gimnaziji ime po patrijarhu Pavlu

I. MIĆEVIĆ

18. 12. 2015. u 13:05

Roditelji učenika petnaeste beogradske gimnazije pokrenuli inicijativu. Blagoslov od SPC, složili se nastavnici i Opština

Гимназији име по патријарху Павлу

Patrijarh Pavle

BEOGRADSKA 15. Gimnazija promeniće ime u Gimnazija patrijarha Pavla, ukoliko potpis na taj predlog stavi ministar prosvete dr Srđan Verbić, saznaju "Novosti". Inicijativu da gimnazija na Labudovom brdu, u opštini Rakovica, ponese ime pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve pokrenuli su roditelji gimnazijalaca još u septembru, na početku školske godine. Dobili su podršku nastavnika, a u četvrtak i odbornika u Rakovici.

Direktor gimnazije Jasmin Nikolovski kaže da je veoma ponosan na ideju koja je pokrenuta u školi i koja je dobila široku podršku. Već u ponedeljak će, najavljuje, molbu sa obrazloženjem uputiti Ministarstvu prosvete, koje treba da odluči o predlogu.

- Organizovali smo referendum o predlogu Saveta roditelja i većina kolega je podržala tu ideju - kaže Nikolovski za "Novosti". - Uputili smo dopis i SPC i nedavno je stigao odgovor i blagoslov. Evo, sada imamo i saglasnost Skupštine Opštine Rakovica.

On se nada da će i Ministarstvo reagovati pozitivno. Dopis će im stići sledeće nedelje, a odluku će morati da donesu pre naredne školske godine.

- Pravila su takva da promena imena u toku školske godine nije moguća - kažu u Ministarstvu prosvete. - Kada zahtev stigne, o njemu se izjašnjavaju stručne službe, a saglasnost daje i ministar.

Nikolovski kaže da je to što je patrijarh sahranjen u manastiru Rakovica jedan od ključnih razloga zašto baš ova škola da ponese njegovo ime.

- Drago nam je što će ova beogradska gimnazija poneti ime blaženopočivšeg patrijarha - kažu u beogradskoj patrijaršiji. - Nadamo se da je ovo samo prvi korak u dostojnom spominjanju lika i dela pokojnog poglavara SPC. Poznata je njegova prosvetna delatnost zahvaljujući kojoj je veronauka vraćena u školske klupe. Posebno nam je drago što se gimnazija nalazi nedaleko od manastira Rakovica, gde je Pavle često boravio i gde počiva.

Praksa da škole menjaju ime nije česta, ali se u rakovičkoj gimnaziji nadaju da će njihov predlog biti usvojen. U poslednjoj deceniji tek nekoliko škola promenilo je ime - OŠ "Veljko Vlahović" u mestu Pečenjevce u OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Moše Pijade" u Dimitrovgradu u OŠ "Hristo Botev" i OŠ "15. novembar" u Preševu u OŠ "Profesor Ibrahim Keljmendi".


ODBIJENI PREDLOZI

PREDLOG da jedna škola bude nazvana po patrijarhu Pavlu pokrenut je još pre nekoliko godina, kada se u OŠ "Rade Drainac" u Borči rodila takva ideja. Ona je odbijena, kao i predlog da OŠ "Bora Stanković" postane OŠ "Novak Đoković", jer je ovaj sportista bio đak ove beogradske osmoletke. Ta ideja je odmah odbačena, jer škole ne dobijaju nazive po živim velikanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Vlajko

18.12.2015. 13:50

Prava stvar!Podrzavam u potpunosti covek kao sto je bio petrijarh Pavle zasluzuje mnogo vise ali i ovo je lepo.

Gedza

18.12.2015. 14:18

Cestitam ! Svaka cast ! Ne samo ime gimnazije,Patrjarha Pavla treba proglasiti za Srpskog Svetca! On je bio ne samo Patrjarh - nego Srpska legenda!

?!?!?!

18.12.2015. 23:34

@Анархиста - А ви бате како`те? Баш млого лошо, а???

Ivan

18.12.2015. 19:48

A ja bih samo voleo da znam cime je to nekadasnji patrijarh zaduzio ovu zemlju. U tekstu se pominju njegovi lik i delo i nista se konkretno ne kaze osim da je uticao da se veronauka vrati u skole. Moram da budem iskren i priznam da bas nista ne znam o njegovom delu i zato molim za objasnjenje. Dakle, o delu, ne o liku. A onu glupost o promeni imena skoli u Novak Djokovic mislim da ne treba uopste komentarisati.

Енвер

18.12.2015. 23:40

@Ivan - А која тебе мука тера да уопште коментаришеш нешто о чему, према сопственом признању, везе благе са везом немаш?!?

Ivan

19.12.2015. 07:43

@Ivan - Envere, umesto da si postavio nemusto pitanje, trebalo je da odgovoris na moje pitanje. Problem i jeste u tome da niko ne ume da sroci zadovoljavajuci odgovor na ovo pitanje. To sto je patrijarh bio nadasve skromna, bogobojazljiva osoba sa jos mnostvom vrlina je samo opis njegove licnosti. Dakle?

Гавра

18.12.2015. 20:14

Узор како човек треба да живи . Поздрављам ову одлуку.

protiv !!!

21.07.2016. 21:10

@Гавра - Poydravljam 9i ja, ali ya neku drugu skolu, ova je propast i cini stetu Patriarchu.

Goran

19.12.2015. 04:23

Nisam vernik ali za patrijarha Pavla mogu neupućenima reći da se takav čovek retko radja. Jedno od njegovih najvećih dela jeste ono što malo ko ima a to je skromnost, mudrost i poštenje. Ludost je dati ponjegovom imenu ime gimnaziji znajući u šta su se pretvorile naše škole. Ili da ipak završim komentar njegovim rečima. "Svako vidi ono što želi da vidi "ali kad je izlog go i ne možeš videti nešto drugo.

ispitivanje

19.12.2015. 12:13

Кад се зна ко је и зашто ово ради директор ове гимназије, ово је брука за СПЦ и просвету .... Све површно, нико не улази иза површине.

BB

20.12.2015. 13:23

@ispitivanje - Disa je polu-mafija, vodi kafice i firme u dugovima je i postao je direktor vodeci koga treba na vecere pice i kolace i kupujuci im poklone, ipak je iygubio na iyborima u skoli, ali sve se uy novac moye +popraviti+ ...

Svi su isli u skolu, ja sam isla u Petnaestu <3

20.12.2015. 13:42

Petnaesta je najjaca skola! Onaj ko zeli da uci-taj uci, onaj ko ne zeli da uci-taj ne uci! Ljudi u njoj su fenomenalni (sem 3-4 profesora), skola koja te nauci i gradivo, a i zivotnu lekciju! Odmah bih se vratila u Petnaestu, do su bile najlepse 4 godine u mom zivotu!

rodica clana

21.12.2015. 01:26

U podnaslovniku ima dvje netocnosti: roditeljima je potureno a da nisu nista mogli znat o tome unapreid, a rezultat izjasnjavanja u samoj skoli nije nikad objavljen i vjerojatno je falsifikovan, tako se prica. Ruzna prica.

dva minujs

23.07.2016. 11:46

Ovde je problematicna SPC koja je dala pristanak, iako je mogla lako da zna o kakvoj se skoli i direktoru radi, a ministarstvo je po rpvi piut postupoilo oprezno, s pravom.