Brisel želi nadzor na međama EU

I. STANOJEVIĆ

17. 12. 2015. u 16:09

Migrantska kriza dovela do stvaranja paketa novih zakonskih rešenja o kontroli evropskih granica. Države članice se već bune zbog narušavanja suvereniteta i ograničavanja demokratije

Брисел жели надзор на међама ЕУ

KONTROLA spoljnih granica Evropske unije mogla bi da iz ruku pojedinačnih država članica, u slučaju vanredne situacije, pređe u nadležnost nove agencije koja bi imala prava da interveniše na ovim eksternim međama EU, čak i bez pristanka zemlje čija je granica u pitanju.

Ovo je sadržano u dokumentu koji je predstavljen u Evropskom parlamentu. Evropska granična i obalska kontrolna agencija bi po ovlašćenjima uveliko nadišla postojeću evropsku graničnu agenciju Fronteks. Ideja stiže praćena paketom čitavog niza novih zakonskih rešenja. Predstoje razgovori tima Komisije sa svih 28 članica Unije.

U obrazloženju zahteva, navodi se da je u godini za nama zabeleženo 1,5 miliona ilegalnih ulazaka. Sistem ovako više ne može da opstane, jer je, između ostalog, fatalno ugrožena ideja "šengena".

- To nedvosmisleno potvrđuje greške koje pravimo na nacionalnim granicama - kazao je Frans Timerman, vicepredsednik EK u Evropskom parlamentu. - Ilegalni ulasci "seju" posledice po čitavoj teritoriji EU. Nekoliko zemalja je zbog toga ponovo uvelo carinske i pasoške kontrole na svojim granicama, koje su zapravo unutarnje međe u okviru EU.

Do sada su države članice EU bile odgovorne i za bezbednost eksternih granica Unije, kontrolisale su vazdušni i obalski prostor. Sve to sad treba da se promeni. Ako Evropska komisija, posle konsultacija sa svih 28 članica, bude procenila da su eksterne granice i dalje veoma ugrožene - i zato što pojedine članice ne izvršavaju svoje obaveze - moći će da upute svoje snage kako bi ulazi u EU bili obezbeđeni. Unija želi ovlašćenje da organizuje registraciju ulazaka, nezavisno od zemalja članica.

PASOŠ ZA DEPORTACIJU CENTRALIZACIJA crnih lista omogućiće efikasniju kontrolu i kraća čekanja za prelazak granice. Najstrože kontrole sprovodiće se kad su u pitanju građani van EU, za čiji ulazak nije potrebna viza. Komisija traži uvođenje instituta "pasoša za deportaciju" koji će se uručivati onima koji ne ispunjavaju zahtev za azil. Kako sada stvari stoje, od oko pola miliona deportacija, koje treba sprovesti svake godine, ostvarilo se jedva 40 odsto.

A, one su veoma osetljive po pitanju suvereniteta. Nedavno je novoimenovani šef poljske diplomatije Vitold Vajčekovski izjavio da njegova zemlja neće predati svoja suverena prava.

Granična situacija će, tvrdi Komisija, drastično da se promeni i za građane EU. Putovanja među članicama više neće biti zamisliva bez redova na granicama. Umesto da policija samo "baci pogled" na rok važenja pasoša, sada će i oni podlegati detaljnoj kontroli kao i građani van EU. Timerman opravdava ovu promenu nužnošću zaštite od terorizma. "Naša ležernost po tom pitanju, kao bumerang nam se vratila terorističkom strahotom u Parizu", zaključuje Timerman.

KRITIKE

ČLANICA Zelenih u Evropskom parlamentu Franciska Keler kritikovala je predlog, jer je "to način da se kazne države članice koje su prihvatile migrante". Novo rešenje je protiv evropskog zakonodavstva i potpuno neprihvatljivo sa stanovišta ljudskih prava, kazala je Kelerova u Strazburu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sale

17.12.2015. 18:43

Države članice koje se bune su blago rečeno smešne. Te države su počele da se odriču svog suvereniteta onog trenuttka, kad su rešile da pristupe EU.

Ђорђе С.

17.12.2015. 21:48

Нема потребе за надзором! Нема шансе да их Вучић пусти из Србије! Поготову кад потпише споразум са Репубљик Косова... Пардон, са "Приштином", како нам кажу наши преговарачи.