Pokrenuta istraga protiv Le Penove zbog tvitovanja slika IS

Tanjug

16. 12. 2015. u 22:08

Protiv francuske desničarke Marin Le Pen danas je pokrenuta istraga nakon što je na Tviteru objavila slike pogubljenja koje izvodi Islamska država

Покренута истрага против Ле Пенове због твитовања слика ИС

PARIZ - Protiv francuske desničarke Marin Le Pen danas je pokrenuta istraga nakon što je na Tviteru objavila slike pogubljenja koje izvodi Islamska država, uključujući i sliku na kojoj je prikazano odsecanje glave taoca od strane džihadista.

Kancelarija tužioca u zapadnom pariskom predgrađu Nanteru saopštila je da je pokrenula istragu zbog "širenja nasilnih prizora" putem Tvitera koje je počinila Le Penova, prenosi AFP.

Ona je ranije danas oštro kritikovana zbog toga što je na Tviteru objavila slike zločina IS kao odgovor jednom novinaru koji je ukazao na sličnost između njene stranke Nacionalnog fronta (FN) i IS.

"Ovo je Daeš", napisala je Le Pen uz fotografije, upotrebljavajući arapski akronim za ovu ekstremističku grupu.

Na jednoj slici prikazano je krvavo telo sa odsečenom glavom na grudima, na drugoj je prikazan muškarac u kavezu koji gori, a na trećoj žrtva preko koje prelazi tenk, preneo je AFP.

Francuski premijer Manuel Vals opisao je fotografije kao "monstruozne".

"Gospođa Le Pen podgreva javnu debatu, političko i moralno posrnuće, bez poštovanja prema žrtvama", napisao je Vals na Tviteru.

Ministar unutaršnjih poslova Bernar Kaznev obavestio je policiju da istraži pomenute tvitove "kao što čini svaki put kada se ovakve fotografije pojave".

Le Penova je reagovala na izjavu novinara BMF-a Žan-Žaka Burdena koga je optužila za neprihvatljivo povlačenje paralele između njene stranke i džihadističke grupe.

Burden je tokom svog šou programa postavio pitanje jednom stručnjaku za arapski svet, u kome je sugerisao da postoje veze između FN i IS, pošto obe nastoje da Francuze gurnu ka tome da se drže svog kulturnog identiteta, navela je francuska agencija.

Burden je kasnije reagovao i opisao odgovor Le Penove kao "histeričan", dodajući da ni u jednom trenutku nije uporedio FN i IS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

šta je ostalo od moćne Republike

16.12.2015. 22:22

Što? Je l ih fasifikovala? Kako me Francuska razočarala. Od Amera, Engleza, Turak i Nemaca znam šta mogu očekivati, ali Francuzi su moje veliko veliko razočarenje.

Predrag Zdrale

17.12.2015. 10:08

@šta je ostalo od moćne Republike - Nema tu ni F od Francuza. Svi ti koji optuzuju su dosljaci pocevsi od Valsa pa na dalje. Francois Miterand je bio poslednji veliki francuski drzavnik. Sirak je kriminalac kao i oni posle njega e sad je vreme da Francuska ponovo dobije Francuza i rodoljuba za vodju a to ocigledno belosvetskim hohstaplerima smeta. Dolaskom FN na vlast bi se desilo nesto slicno kao kad je Vladimir Putin dosao na vlast u Rusiji i "pocistio" lopuze koje su otimale od naroda i krojile pogubnu politiku.

ISTINA

16.12.2015. 22:41

A hoce li drzava pokrenuti istragu a posle i tuzbu protiv novinara koji je uporedio Marin sa dzihadistima ili ce se on pak pozvati na slobodu govora ?

Dr. za rock and roll

16.12.2015. 22:43

Long live marie le pen!!!! Ovo drugo mi se samo gadi fuuuuujjjjj. Dace bog pobedices i ti jefanputa u hriscanskoj zemlji gde hriscani ne vladaju....KO ZNA ZNA

Брља

16.12.2015. 23:45

@Dr. za rock and roll - Мора да си оно Dr купио из неког аутомата кад именицу Бог пишеш малим словом. Не волим Тита али његово име пишем увек великим словом. Дошколуј се мало, а титулу врати у аутомат.

ZalivSajt

17.12.2015. 02:01

@Dr. za rock and roll - U ekspresivnim i figurativnim izrazima se pise malim slovom "dace bog", "treba ubiti boga u tebi"...

Sloboda

17.12.2015. 00:42

Taj novinar je koristio slobodu govora i oklevetao i uvredio stranku NF uporedivši je sa Islamskom državom. Ali francuske vlasti ne dozvoljavaju da lider NF takođe iskoristi slobodu govora i povele su krivičnu istragu protiv nje. E, to je ta demokratija na zapadni način - dvostruki aršini. Fotografije koje je Marin Le Pen objavila već su bile objavljene na svim svetskim TV. Video sam ih i na našoj televiziji.Ali zbog njenog velikog uspeha na izborima, vlast želi da je kazni i izmislila je nešto.

obratiti paznju

17.12.2015. 03:33

Te fotografije je napravio i nudio svim medijima na zapadu Daes (ISIL) ali su ti mediji sve radili da se te fotografije NE objave! I sad ce jos da ganjaju na sudu LePen-ovu sto ih je objavila na svom internet nalogu. E sad, fotografije istog karaktera iz ex-Ju (Markale, Racak i sl) ti isti mediji su egzibirali do histerije. U gro planu na najistaknutijim mestima... Ima li sad jos naivcina?

Mika

17.12.2015. 05:27

To je EU i americka demokratija- sve mora biti u okviru politicke korektnosti, makar nam doslo i glave! Ovo sto se desava danas je apsolutna perverzija moralnih vrednosti pod uticajem histericne levice i liberal-demokrata. G-dja Le Pen je samo objavila fotografije cinjenicnog stanja. Medjutim, psihoticni liberali bi radije da guraju glave u pesak nego da se suoce sa surovom realnoscu. BRAVO i puna podrska za Le Pen! Treba staviti pod istragu one koji bi da zataskaju sta radikalni islamisti rade.

djordje petrovic

17.12.2015. 08:25

Jes da ubijaju, al cemo barem biti politicki korektni... do zadnjeg roptaja...a i posle...