Lavrov i Keri vratili optimizam

Branko VLAHOVIĆ

15. 12. 2015. u 21:42

Putin pohvalio pregovarače a već 18. decembra u Njujorku će se videti koliko su se stavovi o Siriji približili. Posle tri sata razgovora sa Putinom Keri izjavio da će sankcije Rusiji biti ukinute čim se realizuju dogovori o Donbasu

Лавров и Кери вратили оптимизам

MOSKVA- OD STALNOG DOPISNIKA

Dve runde razgovora američkog državnog sekretara Džona Kerija prvo sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i zatim i sa predsednikom Vladimirom Putinov vratile su optimizam da dve velike sile ipak mogu da sarađuju u borbi protiv terorista, ne samo u Siriji već i bilo gde .Da se razgovaralo o konkretnoj saradnji potvrđuju reči sve trojice.

-Zaista smo došli do saglasnosti u nekim oblastima. Razgovarali smo o komplikovanoj klasifikaciji terorističkih grupa. Ali, za sada ne mogu da kažem o čemu smo se sve dogovorili- rekao je Sergej Lavrov. On je dodao da celokupna Grupa podrške Siriji treba da razgovarao o tome.- Važno je da smo sa Amerikom približili stavove i pozicije o tim komplikovanim pitanjima

.Ruski ministar je naglasio da je sa Kerijem saglasan u tome da sa „Islamskom državom“ kao i sa pripadnicima organizacije „,Al Nusra“ ne može biti razgovora jer je reč o teroristima.

ZAHAROVA: PLASTIČNA HIRURGIJA - Predsednik SAD Barak Obama je rekao da je neophodno hirurški precizno gađati ID. Najvažnije je da ti udari ne rezultuju "plastičnom hirurgijom", tako da se umesto rešavanja problema samo promeni njegov izgled - napisala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na "Fejsbuku", a prenela agencija TASS. Obama je prethodno rekao da SAD "udara u samo srce" Islamske države, tako što "gađa položaje džihadista hirurški precizno".

- Moskva i Vašington su približili pozicije i u složenim pitanjima u Siriji i kako da se ona rešavaju- kazao je Džon Keri.

Posle trosatnog razgovora sa Putinom obe strane su bile zadovoljne jer se govorilo o konkretnim pitanjima. Zato se i očekuje napredak da se dođe do kompromisnog rešenja.

Već 18. decembra u Njujorku treba da se održi sastanak Grupe za podršku Sirije na nivou ministara spoljnih poslova na kome treba da se pripremi projekt rezolucije o kome bi se izjasnio Savet bezbednosti OUN, rekao je Lavrov.

Za Moskvu je vrlo važno što je Keri kazao da je Vašington za to da se dosledno sprovedu Minski dogovori kako bi se stabilizovala situacija u Donbasu.

SKIDANjE SANKCIJA RUSIJI

Što pre budu realizovani Minski pregovori biće skinute sadašnje sankcije prema Rusiji, izjavio je Keri posle razgovora sa Lavrovom i Putinom.Zbog toga će biti nastavljeni dvostrani razgovori kako bi se što pre ostvarilo to što je bilo dogovoreno u Minsku.

Sada se nameće pitanje hoće li rukovodstvo u Vašingtonu napraviti pritisak na Kijev da ne izmišlja nove razloge, nego da počne da realizuje dogovore po kojima bi trebalo da se obavi decentralizacija Ukrajine.Donbas bi ostao u sklopu Ukrajine, ali bi dobio određena prava.

Rukovodstvo u Kijevu sigurno neće biti zadovoljno što će se sanikcije Rusiji skinuti bez čekanja da se vrati Krim. Ali, ni zapadna Evropa nije spremna da sankcije budu večne jer se Rusija sigurno nikada više neće odricati Krima. Ekonomski razlozi teraju političare da normalizuju odnose sa Rusijom.

OBAMA: UNIŠTIĆEMO ISLAMSKU DRŽAVU

SAD su odlučne da unište Islamsku državu, ubiju njene lidere, povrate teritorije koje su osvojili na Bliskom istoku - poručio je neuobičajeno oštro američke predsednik Barak Obama, posle jednog od retkih sastanaka Saveta za nacionalnu bezbednost u Pentagonu. SAD i saveznici, naglasio je, u Iraku i Siriji udariće "jače nego ikada". Obama je poručio liderima džihadista da ne mogu da se sakriju. "Vi ćete biti sledeći", rekao je.

Republikanci su skeptični prema Obaminoj strategiji, dok čak 70 procenata Amerikanaca veruje da bi SAD mogle biti meta terorista. (D. D. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

15.12.2015. 22:03

Da je 1999-e na vlasti bio Vladimir Putin, imali bismo ruske borbene avione na niškom aerodromu , imali bismo S300 da pokrije celu teritoriju Srbije i Crne Gore i bombardovanja ne bi ni bilo.Rusi su se čini se opametili kad su uvideli kako to podlo rade kauboji.Trebalo bi im dopustiti da rasporede vojnu avijaciju na niškom aerodromu i da rasporede S300 po celoj Srbiji.To će nam jedino garantovati bezbednost.