Svet

0

Škole u LA zatvorene zbog neslane šale?

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Škole u LA zatvorene zbog neslane šale?

Izvor: Foto: Beta/AP

Zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani ponovili su ocenu direktora Njujorške policije Vilijema Bretona koji je kazao da je odluka vlasti u Los Anđelesu da zatvore čitav školski sistem bila preterana reakcija, prenosi Rojters.

Grad Los Anđeles naložio je danas zatvaranje svih državnih škola nakon pretnje čija su meta školski sistem i 640.000 učenika koji ove škole pohađaju, naveli su zvaničnici, ne precizirajući prirodu pretnje.

Portparolka školskog okruga za Los Anđeles Šenon Harber rekla je da se veruje da je mejl poslat sa jedne adrese u nemačkom gradu Frankfurtu.

"Ranije jutros primili smo elektronsku pretnju u kojoj se pominje bezbednost naših škola", rekao je šef policijskog odeljenja za bezbednost škola u Los Anđelesu Stiven Ziperman na konferenciji za novinare.

"Odlučili smo da danas zatvorimo naše škole dok ne budemo apsolutno sigurni da je školsko zemljište bezbedno", dodao je on, preneo je AFP.

Zvaničnici grada NJujorka primili su istu pretnju, ali su brzo zaključili da je reč o prevari.

Komesar njujorške policije Vilijam Braton izjavio je da smatra da je reakcija zvaničnika iz Los Anđelesa bila preterana, naveo je AP.

Braton je rekao da osoba koja je napisala poruku iznela tvrđu da je džihadista, ali je iz grešaka u pisanju bilo jasno da je reč o šsaljivdžiji.

Gradonačelnik NJujorka Bil de Blazio rekao je novinarima da je "apsolutno uveren" da nikakva opasnost ne preti školskoj deci u njegovom gradu i da u pretnji nije bilo "ničeg uverljivog".

Više od 1.000 škola na području Los Anđelesa zatvoreno je u utorak pošto je jedan član školskog odbora dobio pretnju mejlom, koja je podstakla bojazni od još jednog napada poput smrtonosne pucnjave u obližnjem San Bernardinu.

Zvaničnici nisu naveli prirodu pretnje, ističući da se ona još procenjuje, a zatvaranje škola okarakterisali su kao meru predostrožnosti.

Načelnik Ramon Kortinez je rekao da školski okrug Los Anđelesa često dobija pretnje, ali je ovu nazvao retkom jer je upućena "mnogim školama".

"To je razlog što sam preduzeo akciju koju sam preduzeo...bilo je to zbog učenika u školama", istakao je Kortinez.

On je kazao da ga je šef lokalne policije informisao o pretnji i da su razgovarali o "rančevima i drugim paketima".

Načelnik je dodao da će školsko zemljište u svakoj od škola biti detaljno pretraženo.

U pucnjavi u San Bernardinu, 2. decembra, jedan bračni par otvorio je vatru na goste zabave u centru za socijalnu zaštitu, pri čemu je poginulo 14, a povređene 22 osobe.

 

Šef policije: Puške pominjane u pretnji školama

Šef policije u Los Anđelesu rekao je da je u pretnji poslatoj imejlom zbog koje je danas zatvoreno više od 1000 škola u oblasti Los Anđelesa bio opisan napad sa jurišnim puškama.

Šef policije Čarli Bek rekao je da se pretnja odnosila na sve škole u školskoj oblasti Los Anđelesa, koja je druga po veličini školska oblast u SAD po veličini. Rekao je da je u imejlovima nagoveštena pretnja koja uključuje eksplozivne naprave, a konkretna pretnja je bila napad automatskim oružjem.

Rekao je da je imejl poslat preko Nemačke ali veruje da potiče iz mesta koje je mnogo bliže.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR