– Raspravu o 219 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu juče je obeležila polemika između naprednjaka i demokrata o izdvajanjima za Vojvodinu. I dok su demokrate tvrdile da Vlada Srbije kažnjava građane Vojvodine, jer su glasali za DS, dotle su poslanici SNS uzvraćali da su upravo demokrate postavile okvire za finansiranje severne pokrajine.

Povod za oštru polemiku bio je amandman opozicije na predloženi budžet, kojim se traži preraspodela sredstava kako bi Vojvodini pripalo Ustavom propisanih sedam odsto. Poslanica DS Aleksandra Jerkov navela je da je Ustavom propisano da to bude najmanje sedam odsto, što, kako je dodala, može da znači i više. „Ne samo da nema tih sedam odsto, već je smanjena i osnovica na osnovu koje se izračunava procenat koji pripada Vojvodini“, rekla je.

Ministar Dušan Vujović podsetio je da to stanje može da se promeni kada bude bio donet Zakon o finansiranju AP Vojvodine, a za sada član 7 Zakona o budžetu precizno definiše transfere.

Replicirajući demokratama, naprednjak Veroljub Arsić podsetio je da su upravo demokrate i njihov tadašnji lider Boris Tadić odredili okvir u kome se finansira Vojvodina.

– Dok ste bili na vlasti to vam je bilo dobro, sad vam ne valja. Ovaj član je prepisan iz svih ranijih budžeta za koji ste vi glasali – poručio je Arsić, dodajući da što se tiče spornog zakona republička vlada nema sa kim da pregovara o tome na teritoriji Vojvodine, jer aktuelna pokrajinska vlada ima poverenje samo pet odsto građana te pokrajine. Prema Arsićevim rečima, ukoliko bi takav zakon i bio donet, mogao bi neko u budućnosti da pita „kako smo mogli da ispregovaramo zakon sa pet odsto (građana)“.

Njegov stranački kolega Aleksandar Martinović govorio je o finansijskim malverzacijama u toj pokrajini, pored ostalog i u Fondu za kapitalna ulaganja, a Jerkov mu je odgovorila da će biti tužen za to što je govorio, kao što će biti slučaj i sa svakim iz SNS ko nekog iz DS bude nazvao lopovom, kriminalcem ili slično.

– Ne mogu poslanici da vode istrage – rekla je Jerkov, na šta joj je Martinović uzvratio da nema ništa protiv da ga tuže, ali da ga neće sprečiti da govori o tome. „Pajtić mene može da tuži 50 puta, ali da li će roditelji dece ometene u razvoju koja je trebalo da budu smeštena u dvorac Heterlend, da tuže Pajtića, jer im to nije omogućeno“, rekao je Martinović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ponovio je da predloženi budžet nije razvojni ni socijalni, već rasipnički, što je, prema njemu, dokaz i da je za kabinet predsednika vlade, sa ovogodišnjih 20 miliona sada predloženo 22 miliona dinara, a Marjan Rističević iz SNS mu je odgovorio da je na ime podsticaja, budžet 2007. godine koštao 64 miliona dinara.

Poslanici bi o budžetu za narednu godinu trebalo da glasaju danas, dok će raspravu o amandmanima na prateće zakone nastaviti naredne nedelje.

Drecun: Vlada Srbije nastavlja finansiranje na KIM

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM izjavio je da će Vlada nastaviti finansiranje budžetskih korisnika u toj pokrajini. „Apsolutno su netačne priče da se odustaje od finansiranja budžetskih korisnika u pokrajini. Ta sredstva nisu smanjena. Ovog puta će se više pažnje posvetiti podsticanju ekonomskog razvoja srpskog naroda, biće otvaranja nekih novih radnih mesta u proizvodnoj delatnosti. Pokušaćemo da podstaknemo i poljoprivrednu proizvodnju“, naveo je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari