Najnovije vesti
Vesti Društvo
Usvajanje amandmana o podsticaju poljoprivrednica od velikog značaja

Usvajanje amandmana o podsticaju poljoprivrednica od velikog značaja

Ministar finansija Dušan Vujović prihvatio je danas na sednici Skupštine Srbije amandman Ženske parlamentarne mreže kojim je predviđeno da se prilikom rasporeda i korišćenja sredstava kod podsticaja u poljoprivredi vodi računa o unapređenju rodne ravnopravnosti.

217652_poljoprivreda04-foto-v-mitic
217652_poljoprivreda04-foto-v-mitic

- Sve ovo je u cilju ruralnog razvoja Srbije, ekonomskog osnaživanja žena i podsticaja održivosti sela i ostanku mladih u selu - navela je Filipovski, članica Ženske parlamentrane mreže.

Ona je istakla da su amandman predložile sve poslanice - njih 84 iz svih političkih stranaka.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović rekla je da su u opštini Užice 25 odsto žena vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, a da samo dva odsto subvencija u poljoprivredi odlazi ženama.

- To je jedan mali primer koliko možemo unutar već postojećeg novca i već postojećeg okvira da samo razmislimo da li je to pravilna preraspodela. Niko ne traži pola-pola, to i nije pravi način podele, ali ako već postoje oni kojima je potreban ovaj novac i kojima je namenjen, samo da razmislimo da li smo ga pravilno raspodelili, kako bismo dobili najbolji efekat - rekla je ona.

Koordinatorka Ženske parlamentrane mreže iz PUPS-a Vera Paunović rekla je da su žene stub porodice i u gradskoj i ruralnoj sredini, da su pokretači i učesnice mnogih aktivnosti, da vode i rade poslove u oblasti poljoprivrede i da rade "od jutra do sutra".

Kako je navela, ima mnogo primera gde su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, uspešni preduzetnici u turizmu, osnivači socijalnih preduzeća, a uz to uspešne domaćice, supruge i majke te da je usvajanje tog amandmana od velikog značaja.