Sreda, 09.12.2015.

20:45

Žiru rasplakao Pirej, prošli Čelsi, Gent i Roma

Ekipe Rome, Arsenala, Čelsija, Dinama iz Kijeva i Genta preostali su učesnici osmine finala Lige šampiona.

Izvor:

Default images
Getty Images

U centru pažnje bilo je nekoliko mečeva, ali se ipak isticao duel Olimpijakosa i Arsenala u okviru grupe F. 'Tobdžijama' je bila potrebna pobeda od tri gola razlike da bi se priključili minhenskom Bajernu u nokaut fazi, a apsolutni junak večeri u Pireju bio je Olivije Žiru postigavši het-trik, ujedno i poslavši Oli na treće mesto u grupi – 3:0 (1:0).

U drugom meču grupe, koji nije imao rezultatski značaj, Bavarci su bez većih problema porazili zagrebački Dinamo na Maksimiru, ali tek u drugom delu igre pogocima Roberta Levandovskog u samo 180 sekundi – 2:0 (0:0).

U grupi E, Roma je naizgled imala najlaksi posao, pošto je bio potrebno da savlada BATE Borisov i obezbedi sebi proleće u eliti, a mogla je i dalje u slučaju da Bajer u Leverkuzenu nesavlada rasterećenu Barselonu. Ipak, kako je Leverkuzen sve do samog kraja imao šansu za pobedu (1:1), malo je nedostajalo da Filip Mladenović i Nemanja Milunović slave u Rimu i prirede senzaciju.

Međutim, Andre Ter-Stegen sprečio je slavle 'Aspirindžija' u Nemačkoj, dok je Vojčeh Ščensni zaustavio pokušaje Mladenovića i Maksima Voldka u drugom poluvremenu, pa su Belorusi ostali i bez Lige Evrope – 0:0.

Najotvorenija situacija pred poslednje kolo bila je u grupi G jer su čak tri ekipe mogle da se domognu eliminacione faze. Ipak, poslednjih 180 minuta fudbala u Londonu u Kijevu donelo nam je očekivane rezultate, pa će među 16 najboljih Čelsi i Dinamo Kijev.
Getty Images
'Plavci', iako u očajnoj formi u Premijer ligi, uspeli su da smognu snage i odigraju veoma dobar meč protiv Porta – 2:0 (1:0). Rano su poveli, doduše uz dosta sreće, auto-golom posle pokušaja Dijega Koste, da bi dosta toga rešio Vilijan posle četiri minuta igre u nastavku. Branislav Ivanović i Nemanja Matić odigrali su ceo susret za domaće, a Matić je bio jedan od boljih na terenu.

S druge strane, Dinamu je za prolaz bio dovoljan jedan gol u mreži Predraga Rajkovića za prolaz, strelac je bio Denis Garšam u 16. minutu, pa je Makabi Tel Aviv Slaviše Jokanovića premijerno takmičenje s najboljima završio na poslednjem mestu, sa svih šest poraza i samo jednim pogotkom uz 16 primljenih.

Konačno, izuzetno uzbudljivo bilo je i u grupi H, gde smo videli novo pisanje istorije, u režiji igrača Genta. Belgijski predstavnik je na svom debiju, potpuno zasluženo, prošao u nokaut fazu, pošto je golovima Lorena Depotrea i Danijela Milićevića pobedio Zenit iz Sankt Peterburga i zauzeo drugo mesto u grupi sa 10 bodova – 2:1 (1:0).

Rezultat iz Belgije pratila je Valensija, kojoj je na debiju Gerija Nevila bio potreban trijumf nad Lionom barem za nadu. Međutim, kako se ispostavilo, sve je išlo kako ne treba za 'Slepe miševe'. Počev od rezultata u Gentu, preko nemogućnosti da ugroze gol gostiju, pa do činjenice da su ih Maksvel Korne golčinom i Aleksandar Lakazet ritunskom egzekucijom poslali u Ligu Evrope – 2:0 (1:0).

Mečeve odigrane u utorak svakako je obeležila eliminacija trostrukog prvaka Evrope Mančester Junajteda, kao i ubedljiva pobeda madridskog Reala nad Malmeom od 8:0.

Žreb za osminu finala Lige šampiona na programu je u ponedeljak u Nionu.

Grupa E: Ščensni i Ter-Stegen spasli Romu

Getty Images
Roma je u prvih 45 minuta propustila nekoliko dobrih prilika da se još više približi plasmanu u drugu fazu, ali Džeko, Falke i Iturbe nisu uspeli da pronađu put do mreže. S druge strane, gosti iz Belorusije se nisu previše istakli, prevashodno gledajući kako da ne prime gol.

Dosta zanimljiviji prvi deo igre gledali smo u Leverkuzenu, gde je Barselona izašla u kombinovanom sastavu, ali predvođena Lionelom Mesijem. Upravo je Argentinac bio taj koji se prvi upisao u strelce, pošto je u 20. minutu igre iskoristio divan pâs Ivan Rakitića i rutiski obišao Bernarda Lena.

Međutim, već 180 sekundi zatim domaćin je izjednačio i tako sačuvao nadu da može da izbori proleće u eliti. Posle prodora Ahmedija lopta je došla do Ćićarita na penalu, a Meksikanac je zakucao u mrežu Andrea Ter-Stegena.
Getty Images
Početak drugog dela igre doneo nam je velike šanse u Leverkuzenu i Rimu. Prvo je bilo izuzetno opasno za gol Katalonaca, pošto je Hakan Čahanolu dva puta opasno zapretio. Najpre je zamalo bio neprecizan, da bi mu zatim golman gostiju odbranio udarac.

Istovremeno, Roma je nastavila da se muči protiv BATE, a novu veliku priliku propustio je Alesandro Florenci. Pre toga je Sergej Černikov zaustavio i pokušaj Edina Džeka, a onda se još jednom istakao poslavši oštar udarac Florencija u korner.

'Vučica' je u preostalih pola časa igre imala 'više sreće nego pameti', jer su je u tri situacije centrimetri delili od ispadanja u Ligu Evrope. Međutim, Vojčeh Ščensni uspeo je da zaustavi pokušaje Filipa Mladenovića i Maksima Voldtka, pa je Luis Garsija mogao da odahne, a u tome je udela imao i golman Barselone Mark Andre Ter-Stegen zaustavivši udarac Belarabija u samom finišu.

Grupa E:
Bajer – Barselona 1:1 (1:1)
Ćićarito 23 - Mesi 20
Roma – BATE 0:0

Tabela:
1. Barselona 6 4 2 0 15:4 14
2. Roma 6 1 3 2 11:16 6

3. Bajer 6 1 3 2 13:12 6
4. BATE 61 2 3 5:12 5

Grupa F: Žiru junak Londona, Bajern siguran u Zagrebu

Getty Images
Početak duela u grupi F doneo nam je otvorenu igru na Maksimiru, kao i ofanzivu 'Tobdžija' u Pireju. Prvi se nisu previše istakli u samoj završini, pošto su uglavnom bivali neprecizni, ali je zato tim Arsena Vengera ofanzivu pretvorio u toliko željeni pogodak.

Igrao se 29. minut kada je lopta došla do Arona Ramzija na levom krilu, a on je poslao na bliži rogalj peterca, odakle je Olivije Žiru, od stative i golmana Himenesa, glavom smešta u mrežu.

Do odlaska na odmor Zagrepčani i Bavarci nastavili su da promašuju, dok u Grčkoj nije bilo izglednijih prilika.

Nastavio je Arsenal sa pametnom igrom na stadionu Karaiskaki, a već posle četiri minuta nastavka došao je do rezultata koji ga vodi u nokaut fazu.
Getty Images
Džoel Kembel, koji je prošle sezone bio na pozajmici upravo u prvaku Grčke, lepo je sačuvao loptu pored četvorice čuvara na ivici kaznenog, a zatim fenomenalnom asistencijom pronašao Žiru na ivici peterca za 2:0.

Bajernu je bio potreban 61 minut kako bi stigao do gola na Maksimiru, da bi Robert Levandovski za samo 180 sekundi praktično rešio pitanje pobednika. Najpre je savršenu asistecniju Tomasa Milera pretvorio u vođstvo, a dva napada kasnije rutinski lobovao istrčalog Eduarda.

Nije Arsenal menjao stil igri ni pošto je stigao do 2:0, a Olivije Žiru krunisao je savršenu partiju u 67. minutu, kompletiravši het-trik. Omar Elabdelaui igrao je rukom u šesnestercu, a Francuz bio siguran izvođač penala.

Dinamo je do kraja susreta sa Bajernom propustio priliku da se oprosti od elite počasnim pogotkom, pošto je Josip Pivarić pogodio prečku. S druge strane, Tomas Miler iz penala 'promašio' rekord jer da je bio precizan Bajern bi se, sa 20 pogodaka u grupnoj fazi, izjednačio sa Barselonom i Real Madridom. U Pireju nije bilo previše uzbudljivo do kraja, jer je domaći sastav bio totalno indisponiran i razbijen posle trećeg pogotka Žirua.

Grupa F:
Dinamo Zagreb – Bajern Minhen 0:2 (0:0)
Levandovski 61, 64
Olimpijakos – Arsenal 0:3 (0:1)
Žiru 29, 49, 67

Tabela:
1. Bajern 6 5 0 1 19:3 15
2. Arsenal 6 3 0 3 12:10 9

3. Olimpijakos 6 3 0 3 6:13 9
4. Dinamo Zagreb 6 1 0 5 3:14 3

Grupa G: Čelsi prošao i poveo Dinamo sa sobom

Getty Images
Prvi pogodak večeri videli smo na Stamford Bridž, i to kakav. Čelsi je bio nešto konkretniji rival u uvodnih desetak minuta igre, doduše bez prave šanse za pogodak, da bi uz dosta, dosta sreće 'Plavci' stigli do prednosti u 13. minutu.

U napadu koji je prethodio vođstvu domaćina Iker Kasiljas sjajno je zaustavio pokušaj Dijega Koste, ali već u sledećoj akciji nije imao sreće. Ovoga puta se Brazilac sa španskim pasošem našao sâm ispred legendarnog čuvara mreže, koji je ponovo bio uspešniji, ali se lopta odbila do defanzivca Markana i završila u mreži.

Nedugo zatim, tri minuta kasnije Dinamo je stigao do vođstva protiv Makabija u Kijevu. Najpre je Predrag Rajković zaustavio opasan napad i poslao loptu u korner. Uspeo je da reaguje bivši kapiten Crvene zvezde i posle udarca iz ugla, ali mu saigrači nisu pomogli da spreči gol Garmaša.
Čelsi je zadržao ofanzivan pristup i posle vodećeg pogotka, ali je do odlaska na odmor uspeo da zapreti samo preko Oskara u 28. minutu, međutim, Brazilčev pokušaj sa ivice kaznenog biva izblokiran. S druge strane, sličnu situaciju gledali smo i u Kijevu, s tim da je Makabi bio taj koji je opasno zapretio.

Tim Žozea Murinja je sebi u velikoj meri olakšao posao ranim golom, pa su 'Plavci' zaigrali još opuštenije posle odmora, da bi već iz prve prilike stigao do velikih dva gola prednosti. Eden Azar je u 52. minutu, posle kombinacije sa Kostom, lepo primetio zatrčalo Vilijana i poslao mu pâs u pravo vreme, a Brazilac je zakucao u bliži ugao gola gostiju.

Do kraja mečeva u Londonu i Kijevu nije bilo previše uzbuđenja, pa su Čelsi i Dinamo prošli u nokaut fazu Lige šampiona, dok će Porto sa deset osvojenih bodova u Ligu Evrope.

Grupa G:
Čelsi – Porto 2:0 (1:0)
Markano 12 (ag)
Dinamo Kijev – Makabi Tel Aviv 1:0 (1:0)
Garmaš 16

Tabela:
1. Čelsi 6 4 1 1 13:3 13
2. Dinamo Kijev 6 3 2 1 8:4 11

3. Porto 6 3 1 1 9:8 10
4. Makabi TA 6 0 0 5 1:16 0

Grupa G: Milićević ispisao istoriju Genta

Getty Images
Igrači Genta bili su od prvog minuta svesni kakvu šansu imaju protiv Zenita, a dok se Valensija mučila protiv rastrećenog Liona, oni su uspeli da stignu do prednosti.

Najpre je naš Stefan Mitrović propustio odličnu priliku da sa pet metara donese vođstvo belgijskom predstavniku, ali je njegov promašaj ispravio Lukas Depotr u 18. minutu, kada je centaršut Simona poslao u dalju malu mrežu.

Valensija je nastavila da se muči protiv gostiju iz Francuske, koji su previše lako dolazili u situaciju da ugroze mrežu Žumea Domeneka. Francuz je najpre zaustavio pokušaj Rafaela u 29. minutu, da bi u međuvremenu Pablo Alkaser propustio priliku da obraduje novog trenera, a onda je usledio fenomenalan pogodak. Maksvela Kornea.

Mladi Francuz je sve uradio sâm, ušao desno iskosa u kazneni i prelepim udarcem pogodio dalje gornje rašlje za vođstvo Liona, kome apsolutno ništa ne treba.
Getty Images
Geri Nevil naredio je još veću ofanzivu od starta nastavka, ali njegov tim nikako nije uspevao da ozbiljnije ugrozi gol Lopesa, iako je konstantno napadao i imao posed. Lion je to iskoristio za kontra napade, međutim, Domenek je nastavio da blista na golu 'Slepih miševa'.

Kako su se mečevi približavali kraju, tenzija na stadionu Genta bivala je sve veća, da bi im posao zakomplikovali gosti iz Sankt Peterburga u 65. minutu. Artjom Dzjuba iskoristio je očajnu intervenciju odbrane posle centaršuta, zagradio se, primirio loptu i poslao je po zemlji u dalji ugao.

Ipak, sve je bilo gotovo na deset minuta pre kraja, a konačni rasplet počeo je drugim pogotkom Liona. Još jedan jalov pritisak Valensije pretvorio se u kontru gostiju, a Domeneku ovoga puta nije bilo spasa pošto je Aleksander Lakazet poslao loptu uz samu stativu.

Sve je i definitivno bilo jasno u 78. minutu, kada je Danijel Milićević još jednom doneo ogromnu radost svojim navijčima. U prošlom kolu doneo je bodove Gentu na gostovanju Lionu, a sada je lepo pratio akciju i odveo svoj tim među 16 najboljih timova Evrope.

Grupa H:
Gent – Zenit 2:1 (1:0)
Depotr 18, Milićević 78 - Dzjuba 65
Valensija – Lion 0:2 (0:1)
Korne 37, 76

Tabela:
1. Zenit 6 5 0 1 13:6 15
2. Gent 6 3 1 2 8:7 10

3. Valensija 6 2 0 4 5:9 6
4. Lion 6 1 1 4 5:9 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: