Dostupni linkovi

Sanader izbačen iz HDZ-a


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Pokušaj puča Ive Sanadera nije uspio. Na njegovu jučerašnju najavu povratka u aktivnu politiku i oštre kritike na račun predsjednice stranke Jadranke Kosor, predsjedništvo HDZ-a danas je reagiralo odlukom da se Sanadera isključi iz stranke.

Sanader nije više počasni predsjednik HDZ-a, ali ni obični član stranke na vlasti.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare izjavila je da je 16 članova glasovalo za izbacivanje.

„Nitko ne može otići da bi ostao, niti može ostati, a da je otišao“, rekla je Kosor.

"Prihvaćam odluku Predsjedništva stranke ukoliko je to za dobrobit HDZ-a", izjavio je večeras za Hinu bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a.

Svh petnaestak viđenijih HDZ-ovaca koji su jučer nazočili njegovoj konferenciji za medije danas su kazali kako je to bila zabuna i dali punu potporu Jadranki Kosor, osim predsjednika Sabora Luke Bebića. Koji se danas nije ni pojavio u središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Sanader je očito debelo potcijenio svoju nasljednicu Jadranku Kosor, koja je u ovoj situaciji doživjela potporu ne samo svoje stranke i koalicijskih partnera, nego i najvećeg dijela medija i javnosti. Koji je bio njegov motiv za ovaj potez, koji je – čini se – postao njegovo političko samoubistvo?

Žarko Puhovski
Obično vrlo dobro upućeni politički analitičar Žarko Puhovski kaže za naš radio kako je Sanader ciljao na funkciju predsjednika Sabora, koja bi ga navodno zaštitila od istrage koja mu po navodima austrijskog dnevnika „Der Standard“ – ne gine!

„Daleko najbolje i najozbiljnije austrijske novine 'Standard' pred dva su dana objavile da su svi podaci u kojima se govori o Sanaderu poslani hrvatskim istražnim organima, i da je pitanje Sanaderovog procesuiranja – pitanje dana! On je jako vezan uz to, i pokušao je postići ono što uvijek radi – ne da aktiviranjem svog mandata saborskog zastupnika dobije imunitet. Jer on zna da mu imunitet daje svega 15 dana predaha, nego da dođe na mjesto predsjednika Sabora umjesto Luke Bebića kako bi direktno politički zaustavio pravosudnu akciju.“

Sanaderov pokušaj povratka osudili su koalicijski partneri HDZ-a – liberali, seljaci i stranka srpske manjine, najavljujući raskid suradnje ako bi se Sanader miješao u rad Vlade. Oporbeni socijaldemokrati kao i obično traže prijevremene izbore, a inače najveća svađalica na hrvatskoj političkoj sceni, predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić dao je svojoj političkoj suparnici Jadranki Kosor danas jasnu potporu.

„Premijerki ne samo da pružamo potporu, nego bezrezervno stojimo iza činjenice koja se desila – ne voljom premijerke, nego situacijom u kojoj se našla – da su afere eksplodirale i da je konačno, barem „u grubo“ pravna država počela funkcionirati.“


"PRIMJERENI ODGOVOR"


Potporu Jadranki Kosor dao je i predsjednik Mesić, a zanimljivo je da on i socijaldemokratski predsjednički kandidat Ivo Josipović povezuju Sanaderov istup sa Bandićevom kandidaturom.

„Nije isključeno kako je potez bivšeg premijera da se na ovakav način vrati u politiku istovremeno bio i pokušaj da se iznudi podrška glasača desnice i desnog centra kako bi glasali za Bandića, a vjerojatno je to i dio nekog šireg koncepta vođenja politike u Hrvatskoj,“ kazao je danas Josipović.
Ivo Josipović, Foto: zoomzg

Politički analitičar Davor Gjenero kao moguće motive Sanaderovog istupa vidi bilo pokušaj zaustavljanja Vladine antikorupcijske politike, koja je sada ozbiljna za razliku od Sanaderovih vremena kada je njegova Vlada korupciju namjerno i organizirano prikrivala, umjesto da se bori protiv nje. Drugi je mogući Sanaderov motiv to što je premijerka Kosor riješila niz problema koje on nije uspio riješiti, pa bi se sada Sanader mogao vratiti u bitno ležerniju situaciju, kaže Gjenero.

„Što god bio njegov motiv, jedini primjereni odgovor je onaj što ga je po svoj prilici dobio - njegovo isključivanje iz HDZ-a, a time i iz hrvatske i dugoročno europske politike. Vlada mora osigurati stabilnost, jer Hrvatska nema vremena niti za prijevremene izbore niti za nestabilnost, želi li u narednih 6,7 ili 9 mjeseci završiti pregovore o članstvu sa Europskom unijom. Svaka nestabilnost značila bi za Hrvatsku gubitak šansi koje joj se otvaraju tijekom španjolskog predsjedništva Europskom unijom.“
XS
SM
MD
LG