– Ugovor o zakupu Mlekare Šabac sa firmom M.F. Invest biće raskinut najverovatnije 9. decembra, saznaje Danas iz krugova bliskih upravi ove fabrike. Ovakav rasplet događaja postao je izvestan nakon što je posle pisanja Danasa Poreska uprava prekjuče ponovo ušla u Mlekaru Šabac zbog sumnji da je niz dokumenata koji su prethodno bili dati poreznicima, bio falsifikovan, tačnije antidatiran.

Naime, Šabačka mlekara čiji su računi bili u blokadi i firme Mediolanum invest i Farmakom fajnens (koji nije iz grupe Farmakom) napravile su ugovore koji su imali za cilj da zarada od prodaje mlečnih proizvoda ne ide fabrici koja ih proizvodi, već da bude izvučena iz nje i da je uzmu Fajnens i Mediolanum. Na kraju je praktično sve ostalo Mediolanumu, dok su poverioci Mlekare do sada dobili beznačajna sredstva.

Mediolanum je kasnije izbacio „iz igre“ i Fajnens i ubacio svoju firmu M.I. Fajnens, koja je i zakupila Mlekaru u stečaju i to za samo 1,1 milion dinara mesečno (oko 9.000 evra).

Da bi sve ovo postigli, nadležni u ovim firmama su, između ostalog, falsifikovali i razna dokumenta – kako se navodi u krivičnoj prijavi podnetoj protiv vlasnika Mediolanuma Velimira Jovanovića – tako što su na ugovore i anekse stavljali datume čak od pre godinu dana, kako bi se „pokrili“ pred poreznicima koji su ih kontrolisali.

Službenici ovih firmi u svojoj korespodenciji jasno razmatraju na koji način bi trebalo formulisati dokumenta na koja će biti stavljen neki prošli datum, a u jednom od imejlova poreznike čak nazivaju „posebnim sojem ljudi kojima sve treba crtati“. Nakon što je Danas objavio ovu dokumentaciju i imejl prepisku između rukovodilaca, u Mlekaru Šabac su ponovo ušli poreznici i to i iz Šapca i iz Beograda. Kako saznajemo, doneta je odluka da se „u svetlu novih saznanja“ sa M.I. Fajnensom raskine ugovor o zakupu Mlekare, koja će potom najverovatnije biti iznajmljena nekom drugom, do trenutka kada bude ponuđena na prodaju u cilju namirenja poverilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari