Ministarstvo odbrane Rusije: Erdogan uključen u trgovinu naftom sa IS, Turska prebacuje militante i oružje u Siriju!

Novosti Online/ Tanjug

02. 12. 2015. u 10:11

Predsednik Turske i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države, izjavio je u Moskvi pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov

Министарство одбране Русије: Ердоган укључен у трговину нафтом са ИС, Турска пребацује милитанте и оружје у Сирију!

Ilustracija

MOSKVA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države, izjavio je danas u Moskvi pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov.

"Tuska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsednik Erdogan i njehova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao", rekao je Antonov na brifingu za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

I Slobodna sirijska armija objavila je da ima kopije ugovora o kupovini sirove nafte od Islamske države koje je potpisala Turska, navodi iranska agencija FARS, a prenosi Sputnjik. Kako navode iz FSA, u posedu su „fotografije ugovora“ koje je Turska potpisala sa islamistima o kupovini sirove nafte u Siriji i Iraku. Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je ranije Ankaru da je oborila ruski avion da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.
TURSKA PREBACUJE MILITANTE I ORUŽJE U SIRIJU Turska duže vreme prebacuje militante i naoružanja za njih u Siriju, naveli su danas zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane. "Samo poslednje nedelje sa teritorije Turske, u jedinice Islamske države i Nusra fronta, prebačeno je oko 2.000 militanata, više od 120 tona municije i oko 250 vozila različite namene", rečeno je na brifingu ruskog Ministarstva odbrane za strane i domaće novinare, a preneo je Sputnjik.

"Imamo razloga da verujemo da je odluka da se obori naš avion doneta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere", rekao je Putin.


Ruski predsednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.

"Nedavno smo imali dodatne izveštaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama", naveo je Putin.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je ostavku ukoliko se dokaže da su te optužbe tačne. Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupuje naftu od terorista, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima. Ukoliko budu pronađeni dokazi o nečemu takvom, neka ih oni koji dođu do njih predstave, rekao je predsednik Turske.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Има ли ко нормалан

02.12.2015. 10:23

ко може поверовати да се такви уговори праве... смешни сте.

КГБ

02.12.2015. 12:24

@Има ли ко нормалан - праве се, праве, само што неписмени не умеју да их читају

Deda Nole

02.12.2015. 10:31

Gospodine Erdogane ako ste covek od reci i ako slobodna siriska armija ima ugovore koje je snimila budite bar jednom covek i podnesite ostavku.

Пеђа

02.12.2015. 10:53

Вероватно се поткрала грешка... ФСА (Free Syrian Army) је савезник Турске, а податке о нафти би требало да поседује "СAА" (Syrian Arab Army). Све у свему, цели светр зна о чему се ту ради, али нико не може то да спречи, нажалост. Дуго је планирано и вежбано широм света.

Dumar

02.12.2015. 11:03

Ne treba veceg dokaza od onog spaljenog konvoja cisterni sa naftom, sto je iz ID isao prema turskoj granici. Mleko, sigurno, nisu prevozili.

Dragan. Lj. Ž.

02.12.2015. 11:45

Pa šta što imaju dokaze. Mislili neko da će Erdogan podneti ostavku kao što je obećao. Neće. NIKO TAKO KO TURČIN NELAŽE

Miki

02.12.2015. 13:45

@Dragan. Lj. Ž. - Velika vecina Turaka su veoma posteni i cestiti ljudi, ali kao i kod svih drugih naroda ima lazljivaca i nepostenih, a Erdogan je jedan od njih.

Maganik

02.12.2015. 17:05

@Dragan. Lj. Ž. - Naravno da neće dati ostavku. Između Turske i Rusije nema posrednika. Samo čisto more i direktna kopnena granica. I Njegoš je rekao: "Niko krupno ka' Turčin ne laže". Rusi kažu: "Turcima se ne može nikada vjerovati. Zabošće ti nož u leđa za komad kobasice".

Чапајев

02.12.2015. 12:21

Турска је сад као рањена звер и треба бежати од ње што даље, јер њени потези на светској сцени постају непредвидљиви и опасни.

Realista

02.12.2015. 15:21

@Чапајев - Ма кава "рањена звер"?? Пробуђен је руски медвед то је њој проблем!!

dr

02.12.2015. 12:33

hemijskom analizom se lako i brzo može odrediti poreklo nafte, i ta analiza ne košta više od 100$

Ahmed

02.12.2015. 14:02

Kakva glupost. Turska je zvanicno potpisala sporazum sa ID? Kod koga ta prica jos moze da prodje. I ako kupuje to je kriminalna aktivnost i svakako da nema.pisanih sporazuma o tome a posebno me zvanicnih ili potpisanih od zvanicnika. Propaganda SSA je nula.

Komentator

02.12.2015. 16:36

@Ahmed - Amete bolan ostavi se propagande eno ti ovce predjose na komsijsku livadu.

Tikov

02.12.2015. 16:39

@Ahmed - dokazi mogu biti i satelitski snimci ili snimci drona ili bilo koji snimci konvoja koji isporucuju naftu Turskoj odnosno oruzje Daesu, ili dokazi kao presluskivani dogovori, svedoci. Sto su novinari hapseni sa optuzbom izdaje drzavnih tajna, kad su trvdili da turski zvanicnici kupuju naftu na veliko? ili nisu, banana republika je Turska, nikad EU nikad!

srdjan

02.12.2015. 17:07

@Ahmed - Ahmede, i ja pokusavam da shvatim stvari neutralno ti znas da srbi pisu o rusima samo lepo kao i muslimani sa nasih prostora o turskoj. I ja verujem da ce muslimani zauzeti rim ali ne ovi i ne sad.Ne moze takva skupina da nista napravi budala odsece glavu coveku i kaze jedan je bog i njegov poslanik je muhamed O ugovoru ne bi komentarisao jel kolko jedni kazu jeste drugi kazu nije pa veruj kome hoces. ima na politici danas snimak na turskoj granici sto je ruski generalstab pokazao. Pogledaj

Чапајев

02.12.2015. 16:42

Русија треба још боље да наоружа Курде, и Турци нек се с њима занимају наредних 100 година, заборавиће и ИД, и Сирију и Русију.

Branko G

02.12.2015. 17:58

Da li ce zapadne zemlje sada uvesti finansijske sankcije Turkoj za sponzorisanje i vojnu pomoc teroristima koji su ubili veliki broj zapadnih gradana? Ili ce gradani morati podnositi krivicne prijave protiv vlada koje su saucesnici u tom sponozoriranju terorista?

Miro Markovic

02.12.2015. 18:49

@Branko G - @Branko G. Nas narod kaze: "Vrana vrani oci ne vadi". Da li ti je ovo dovoljno da shvatis odgovor na tvoje pitanje?

tamo daleko

02.12.2015. 20:02

@Branko G - To je deo puta u globalizaciju. To nije za javnost, ne bi ni izašlo u javnost da oko toga nije izbio spor sa Rusijom, koja je takodje ćutala do sada. Jedino ko bi mogao da reaguje je zapadna javnost, ali oni veruju u svoje vlade, u njihovo vodstvo u arijevski svet, čak i po cenu stradanja od terorista.

Miki

02.12.2015. 21:13

Snimci su dokaz dovoljan a ako se poseduje i original ugovora to je potpuno jasna situacija samo nedobronamerni to mogu da prenebregnu.

yugovic

03.12.2015. 01:46

:" Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupuje naftu od terorista", rekao je Erdogan u obraćanju .Ne toliko. hahaha.

Ray Ban

03.12.2015. 06:30

Pa vi idite da ljetujete u Tursku, samo udri po džepu bombe ništa ne rješavaju. Ljetuješ u Turskoj , a oni tim parama finansiraju odsjecanje glava i eksplozije po civilizovanim gradovima...