SAD pojačale napade na naftna postrojenja IS

Tanjug

01. 12. 2015. u 20:17

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za poslednjih mesec danas onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih IS obezbeđuje prihode, posebno od nafte

САД појачале нападе на нафтна постројења ИС

Eš Karter. General Džozef Danford

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za poslednjih mesec danas onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih IS obezbeđuje prihode, posebno od nafte.

"Poslednjih nekoliko nedelja smo, zahvaljujući boljim obaveštajnim podacima i uvidu u operacije IS, intenzivirali vazdušne napade na naftna postrojenja pod njihovom kontrolom, koja predstavljaju stub njihove finansijske infrastrukture... Uništeno je 400 cisterni sa naftom,u velikoj meri smanjujući njihove dnevne prihode", rekao je ministar odbrane Eš Karter.

General Džozef Danford, koji je na čelu združenih štabova američke vojske dodao je da je proteklog meseca napadima na IS prekinuto 43 odsto kanala kojima oni obezbeđuju prihode.

Karter i Danford govorili su danas pred Odborom Predstavničkog doma za oružane snage, a sekretar za odbranu je najavio da će SAD pojačati svoje snage za specijalne operacije u Iraju i Siriji kako bi se pomglo u borbi protiv ekstremista IS.

Dodatne snage treba da pomognu iračkim i kurdskim snagama koje se bore protiv IS, prenosi AP, navodeći da Karter nije govorio o broju vojnika kao ni gde će oni biti stacionirani.

"Operacije u Iraku biće izvođene na poziv iračke vlade s ciljem da se odbrane iračke granice i pojačaju kapaciteti bezbednosnih snaga Iraka. Te snage će biti takođe u pozociji da izvode unilateralne operacije u Siriji", rekao je Karter.

Trenutno u Iraku ima 3.500 američkih vojnika, a američki predsednik Barak Obama je ranije najavio da će u Siriju biti poslato oko 50 pripadnika snaga za specijalne operacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

ZalivSajt

01.12.2015. 20:40

Evo ga 1-vi, ISIS im nije uplatio na vreme mesecni reket. Cim uplate bombardovanje prestaje.

Haha

01.12.2015. 21:12

Gde su vesti o ratnim dešavanjima u Siriji šta se to dešava sa medijima, nema informacija mora da se na internetu kopa po deset sajtova da se sazna po nešto.

Neverovatno

01.12.2015. 21:19

Super sila nemoze da stane nekim samo organizovanim teroristima... ili nece da stane sto je verovatnije a kad se Rusija umesala, I pokazala kako se radi, zaustavili su onoga ko zaustavlja IS. Nastradasmo od senatora evrope kojih mi obicni gradjani zovemo nasim premijerima I predsednicima iz nase naivnosti. Iako smo svi svesni da nasi senatori u prvom planu izvrsavaju Americke interese! Oni ih odrzavaju na vlast I postavlju a mi kog god da stavimo isti rezultat, njihov je preko koferceta I ucena.

dule

01.12.2015. 21:54

"Jadna im majka"islamistima kad ih ameri napadnu.Pre bih rek'o da se kite tudjim uspesima.Godinu i pol nisu unistili nijednu cisternu,a sad odjednom 400 cisterni i onesposobili 43% kanala sverca nafte.Bojim se da ce turci poceti i njihove avione da ruse.Lazem te Boze,samo da svet cuje.

Чапајев

01.12.2015. 21:55

Да, да, бацају им апарате за гашење пожара.

The Coudenhove-Kalergi plan

01.12.2015. 22:07

Видели смо на снимцима из ваздуха како Американци бомбардују ИД-овце и њихову инфраструктуру, а о томе су писали и неки британски листови. На снимцима бомбе експлодирају по околним пољима...

bane kan

02.12.2015. 04:21

Ovi amerise bas nicega ne stide. Vec dve godine dozvoljavaju da IS vadi naftu prodaje je turcima I jos nekim, za te pare placaju ubice iz celog sveta. I tek sad se setili da im uniste te izvore kad je postalo jasno da ce to rusi uskoro obaviti. Sadce moci da se hvale da su I oni u tome ucestvovali, a u stvari nisu prstom mrdnuli do sada. Koji odvratni ljudi. Samo da kazem da prosecni amerikanac o tome uopste ne razmislja kao ja, oni ce sad misliti da je sve zasluga amera.

piksi

03.12.2015. 11:12

@bane kan - a nama ti ameri kroje vlast i postavljaju svoje vazale-znači ni srbistanci nisu za pohvaliti-ali nema predaje