U Vranju 20 HIV pozitivnih

Lokalne vesti - Utorak 01.12.2015 - 10:06

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, na teritoriji Pčinjskog okruga trenutno je registrovano 20 osoba sa virusom HIV-a.

Neredovna kontrola ugroženih ne daje pravu sliku Neredovna kontrola ugroženih ne daje pravu sliku

Po rečima doktorke Biljane Popović, epidemiologa, tokom 2015. godine Zavod je zabeležio dve novoregistrovane osobe sa HIV-om.

- Ne možemo da kažemo ni da opada broj novoregistrovanih, niti da raste. Stvar je u tome što je slab odaziv građana da se testiraju.

Treba da se potrudimo da sve osobe koje žive sa HIV-om registrujemo. Da ih primolimo da se testiraju i registruju, da se otkrije njihov status  kako bi se ubacile u sistem lečenja. Onda se itekako daje na kvalitetu njhovog života
- kaže Popovićeva.

Popovićeva dodaje  da je ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana borbe porotiv side glasi “Ubrzano do kraja AIDS epidemije”.

- Sida je jedna hronična bolest, za koju postoje lekovi, ali još uvek ne i izlečenje. Ali postoji mogućnost da se bolest drži pod kontrolom.

Ovo je jedan od dana kada se mi trudimo da izađemo u javnost, da budemo sa mladima, da budemo sa opštom populacijom, i da skrenemo pažnju na prevenciju ove infekcije
- pojašnjava doktorka Popović.

Inače, tokom čitave godine, svi zainteresovani mogu da dođu u Zavod za javno zdravlje, tačnije u Savetovalište za seksualno prenosive bolesti, i da se besplatno  testiraju na virus HIV-a.

Za tako nešto nisu im potrebne čak ni zdravstvena knjižica, a ni lična karta.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: