Bžežinski: Dobro je što je avion oborila Turska, a ne SAD; Turska vlada razmotrila posledice ruskih sankcija

Novosti online / Agencije

29. 11. 2015. u 10:21

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o merama za očuvanje nacionalne bezbednosti Rusije i o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Turske zbog obaranja bombardera Su 24 iznad Sirije i ubistva pilota

Бжежински: Добро је што је авион оборила Турска, а не САД; Турска влада размотрила последице руских санкција

Ubijen ruski pilot

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o merama za očuvanje nacionalne bezbednosti Rusije i o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Turske zbog obaranja bombardera Su 24 iznad Sirije i ubistva pilota.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je žaljenje zbog obaranja ruskog aviona. Ankara apeluje da se ne putuje u Rusiju.

Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija, izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

Turska ove godine kupila naftu i gas od Islamske države za 800 miliona dolara.

Telo poginulog pilota nakon što je turski lovac F-16 oborio ruski bombarder Su-24 stiglo je u Tursku odakle će biti prebačeno za Rusiju, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.


TELO RUSKOG PILOTA U TURSKOJ I BIĆE PREBAČENO U RUSIJU

Telo poginulog pilota nakon što je turski lovac F-16 oborio ruski bombarder Su-24 stiglo je u Tursku odakle će biti prebačeno za Rusiju, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

U utorak je u Siriji oboren ruski bombarder Su-24. Obojica pilota uspela su da se katapultiraju, međutim jedan pilot je u vazduhu ubijen od strane terorista koji su pucali sa zemlje, dok je drugi uspeo da se spasi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je tada da je avion oboren raketom tipa vazduh-vazduh, ispaljenom sa turskog aviona F-16 iznad sirijske teritorije i pao u Siriju, četiri kilometra od granice sa Turskom.

Ruski predsednik je nazvao ovaj incident „nožem u leđa“ od strane saučesnika terorista. Ministarstvo odbrane je saopštilo da će sada sve akcije ruske avijacije biti izvođene pod zaštitom sistema S-400 i krstarice „Moskva“.

— Ivan Sidorenko (@IvanSidorenko1) November 24, 2015


TROJICA TERORISTA IZ SIRIJE UBIJENI U DAGESTANU

Tri terorista iz Sirije, od kojih su dvojica bili komandanti, ubijeni su danas u ruskoj republici Dagestan u policijskoj akciji.

U dva dela Dagestana, u blizini gradova Ašaga Stal, Kasumkent, Islik i Celjagun sinoć je bila sprovedena kontrateroristička operacija kako bi se pronašli borci koji su došli iz Sirije.

Izvor iz lokalne policije saopštio je da je vojska tražeći borce iz Sirije naletela na oružanu bandu, nakon čega je došlo do pucnjave tokom koje su sva trojica bandita ubijeni.

Prema njegovim rečima, niko od pripadnika vojske i policije nije povređen.


VAZDUŠNI UDARI NA SEVEROZAPADU SIRIJE

Najmanje 18 ljudi je ubijeno, a na desetine drigih je ranjeno danas u gradu Ariha na severozapadu Sirije, u vazdušnim udarima za koje se, kako navodi Rojters, veruje da su izveli ruski avioni, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman je rekao da je u napadu ukupno ubijeno i ranjeno najmanje 60 osoba.

Proopoziciona televizija Orijent najpre je javila da je ubijeno 40 ljudi, ali Rojters navodi da nema potvrde za to, kao i da rusko ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar.

Grad Ariha se nalazi u provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjeničkih grupa uključujući i Nusra Front blizak Al Kaidi, mada nije uporište Islamske države.


JALON: RUSKI AVION IZ SIRIJE UŠAO U VAZDUŠNI PROSTOR IZRAELA

Jedan ruski ratni avion nedavno je iz Sirije ušao u vazdušni prostor Izraela, ali je taj upad rešen bez incidenta, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Komentari Jalona dolaze u jeku pojačane zabrinutosti nakon što je Turska u utorak oborila jedan ruski ratni avion, tvrdeći da je zalutao preko sirijske granice u njen vazdušni prostor i ignorisao ponovljena upozorenja da promeni kurs, što Moskva demantuje.

Ruski avion je ušao oko 1,6 kilometara u vazdušni prostor Izraela, ali je to odmah rešeno i on se vratio ka Siriji, rekao je Jalon za državni radio.

"To je očigledno bila greška pilota koji je leteo blizu Golana", dodao je izraelski ministar odbrane.


TURSKA PRESTALA DA KRŠI VAZDUŠNI PROSTOR GRČKE

Turski ratni avioni naglo su prestali sa narušavanjem vazdušnog prostora Grčke nakon obaranja ruskog aviona u Siriji 24. novembra, rekao je danas jedan diplomatski izvor iz Atine.

Prethodno, kršenja vazdušnog prostora Grčke koja su činili turski borbeni avioni, dešavala su se svakodnevno i iznosila više od 1.000 godišnje, naveo je ovaj izvor, a prenele RIA Novosti.

Kako je saopštio Generalštab Grčke, na dan kada je turski borbeni avion F-16 raketom pogodio ruski bombarder Su-24, turske vazduhoplovne snage nisu narušile grčki vazdušni prostor prvi put posle dužeg vremena, navela je Raša tudej.

Turski avioni su poslednji put primećeni u grčkom vazdušnom prostoru 25. novembra, kada je šest aviona, od kojih dva naoružana, ušlo u prostor pod kontrolom suseda.

U 2014. godini zabeležena su 2.244 ovakva incidenta.

Prema podacima grčkih vazduhoplovnih snaga, od januara do oktobra ove godine bilo ih je 1.233, uključujući 31 let iznad same teritorije Grčke.

U novembru, pre obaranja ruske letelice, bilo je najmanje 50 kršenja vazdušnog prostora Grčke.

— RT (@RT_com) November 29, 2015


IZRAEL I RUSIJA IMAJU ODLIČNU SARADNjU NEMA MOGUĆNOSTI OBARANjA AVIONA

Odlična saradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne avione jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski vazdušni prostor u akcijama bombardovanja položaja Islamske države u Siriji, izjavio je viši zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane Amos Gilad.

"Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Taj sajt je ranije ovog meseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedeljne sastanka o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični.

Koordinacija između dve zemlje ima za cilj da se spreče incidenti poput onih kad su turski lovci prošle nedelje oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Komentarišući taj incident, Gilad je rekao da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "ima mnogo razloga da mu bude žao" zbog tog poteza.

Gilad je dodao i da je Sirija "mrtva zemlja" i da predsednik Bašar Asad "prima platu, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije".


PUŠKOV: SANKCIJE ĆE IMATI OZBILjNE POSLEDICE PO TURSKU

Šef Komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov smatra da će sankcije koje Rusija uvodi Turskoj imati ozbiljne posledice po Ankaru.

„Sankcije protiv Turske su promišljene i odgovarajuće. Posledice će biti velike“, napisao je ruski poslanik na svom tviter profilu.

— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) November 29, 2015


NAUČNICI: NI TURSKA NI RUSIJA NE GOVORE ISTINU O AVIONU

Dva belgijska astrofizičara dovela su u pitanje i rusku i tursku verziju događaja oko obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca 24. novembra iznad tursko-sirijske granice, piše britanski list "Indipendent".

Dr. Tom van Dorslere i dr. Đovani Lapenta su na na sajtu Katoličkog univerziteta Leuven, na kojem rade, saopštili da se oboreni ruski avion nije mogao kretati ni onako kako je rekla turska, niti ruska strana.


ASAD OPTUŽIO NEPRIJATELjE ZA JAČANjE PODRSKE POBUNjENICIMA

Sirijski predsednik Bašar al Asad preneo je danas visokom iranskom zvaničniku Aliju Akbaru Velajatiju da su njegovi protivnici intenzivirali naoružavanje i finansiranje pobunjenika nakon što je pokrenuta velika ofanziva protiv džihadista Islamske države.

Asad je je Velajatiju, koji je glavni savetnik vrhovnog iranskog vođe, rekao da je vojna podrška koju njegova zemlja dobija od Irana i Rusije naterala neprijateljske države, koje ovom prilikom nije imenovao, da "pojačaju finaniranje i naoružavanja terorista".

Sirijska vojska je juče saopštila da je Turska povećala snabdevanje "terorista" oružjem, municijom i opremom u Siriji.

Velajati je istakao da će Iran nastaviti da podržava Siriju jer je rat protiv terorizma "od ključnog značaja za region i svet", prenosi Rojters.


BŽEŽINSKI: DOBRO JE DA JE AVION OBORILA TURSKA A NE SAD

Reakcija svih strana u incidentu sa ruskim bombarderom Su-24, koji je oborila Turska, govori o progresu kada je reč o suzdržavanju od nasilja u regionu, smatra politikolog i bivši savetnik predsednika SAD Zbignjev Bžežinski.

Sve strane pokazale su razuman pristup problemu, ne samo u vezi sa avionom, već i u vezi sa celokupnom krizom u Siriji, rekao je Bžežinski u intervjuu za list „Politiko“ i istakao da je dobro što je ruski avion oborila Turska a ne SAD.

„Dobro je što ruski avion nije oborila Amerika, i to negde u blizini Pribaltika, jer bi Rusija u tom slučaju mogla da reaguje sasvim drugačije, što bi moglo da prouzrokuje vojnu intervenciju SAD“, rekao je on.


BAN KI-MUN ZABRINUT ZBOG TENZIJA IZMEĐU RUSIJE I TURSKE

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je danas u Parizu da je duboko zabrinut zbog tenzija između Rusije i Turske pošto su turski lovci F-16 prošle nedelje srušili ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu AP-u Ban je rekao da je "pozvao rukovodstva dve zemlje da smire tenzije" u trenutku kada se bore protiv Islamske države u Sirji. Podele i tenzije između koalicionih partnera neće doprineti mobilizaciji globalnih napora za borbu protiv terorizma i ekstremizma, ocenio je Ban.


RUSKI SPORTISTI NEĆE IGRATI MEČEVE U TURSKOJ

Ruski sportisti neće otputovati u tursku na pripremne i turnirske utakmice ukoliko im se ne osigura maksimalni nivo bezbednosti, izjavio je ruski ministar sporta Vitalij Mutko.

Prvi klubovi koji neće zaigrati u Turskoj su odbojkaški klubovi „Dinamo“ i „Belgorodje“, čiji mečevi u Ligi šampiona su zakazani za početak decembra.

Odbojkaška federacija odlučila je da ne treba putovati u Tursku na utakmice Lige šampione kako bi se ohladila situacija. Za naredne susrete očekujemo garancije bezbednosti naših sportista“, rekao je Mutko.

Istovremeno, on je rekao da diplomatski odnosi Rusije i Turske nisu prekinuti, već se radi o nizu ekonomskih i socijalnih sankcija.

Uporedo, generalni sekretar Ruske odbojkaške federacije Aleksandar Jaremenko rekao ja da klubovi „Dinamo“ i „Belgorodje“ nisu otkazivali učešće na mečevima zakazanim za početak decembra u Turskoj, već su dobili zabranu tuda da idu.

On je rekao da su ruski odbojkaški klubovi predložili da im se zaračuna poraz u narednim utakmicama, ili, ako to bude bilo moguće, da im se ponudi da utakmice budu odigrane na neutralnim terenima.


ZEMAN: TURSKA HTELA DA POKAŽE MIŠIĆE, ALI JE POGREŠILA

Turska je u incidentu s ruskim Su-24 htela da pokaže mišiće, ali je napravila grešku, ocenio je češki predsednik Miloš Zeman.

„Turska je htela da pokaže mišiće, ali je napravila grešku koja nikome neće pomoći. Ako je, možda, na 17 sekundi i bio narušen turski vazdušni prostor, malo je verovatno da bi za to vreme ruski pilot mogao da bude upozoren 10 puta, kako bi odleteo na sirijsku teritoriju“, izjavio je Zeman.

Češki predsednik je takođe podsetio da je ruski avion pao na sirijsku teritoriju i da su tokom incidenta poginula dva čoveka, pri čemu je pilot Su-24 bio pogođen u vazduhu tokom prizemljenja. „To protivreči Ženevskoj konvenciji“, naglasio je Zeman.


ANKARA ŽELI DA SAČUVA ODNOSE SA MOSKVOM

Ankara smatra da je najvažniji prioritet, nakon incidenta sa obaranjem ruskog aviona Su-24 u Siriji, zadržati sve kanale komunikacije sa Moskvom, izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

„Naš prioritet je zadržati sve kanale komunikacije sa Moskvom“, rekao je on.

Davutoglu je istakao da su međusobni ekonomski odnosi jednako važni Rusiji kao i Turskoj.



NEMAČKI MEDIJI: EU PRAVI PRLjAV POSAO S TURSKOM

Komentatori nemačkih medija kritikovali su nameru Evropske unije da se Turskom dogovori o migracionom pitanju.

Pretpostavlja se da će nakon zajedničkog samita koji se održava 29. novembra u Bruselu, EU dodeliti Turskoj najmanje tri milijarde evra za razmeštanje migranata na njenoj teritoriji, pojačanje kontrole nad granicama i borbu protiv organizacija koje se bave prevoženjem ilegalnih migranata.

Prema mišljenju politikologa i pravnika Dilek Kurban, ovaj dogovor je od samog početka „sporan i s političke i s moralne tačke gledišta“. Njega bi trebalo kritički preispitati posle terorističkih napada u Parizu, piše Kurban u članku za Cajt.

Kao prvo, ukazuje autor, pod znakom je pitanja može li Turska da pruži političkim izbeglicama adekvatnu zaštitu. U Turskoj su 30. oktobra pronađena obezglavljena tela dvojice sirijskih novinara koji su pisali o zverstvima ID. Pored toga, prema turskom pravu, Sirijci u Turskoj neće dobiti status izbeglica u skladu sa Ženevskom konvencijom. To je povezano sa činjenicom da je Ankara uvela takozvani režim „privremene zaštite“ koja ne daje izbeglicama pouzdan pravni status. Zaključujući sporazum s Turskom, EU će se suprotstaviti međunarodnom pravu, smatra Kurban.


RUSKO-TURSKA NAPETOST NE TREBA DA ŠTETI PREGOVORIMA O SIRIJI

Napetost u odnosima Rusije i Turske ne treba da nanosi štetu pregovaračkom procesu o Siriji, a Evropska unija će ovo pitanje razmatrati s obema stranama, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Razgovarala sam s turskim ministrom inostranih poslova, i danas ću ga videti ponovo, kao i s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, s kojim ću se sresti kasnije ove nedelje kako bismo sprečili da propadnu političke perspektive koje smo, najzad, pronašli u Beču“, rekla je Mogerinijeva u Briselu.




TURSKA VLADA RAZMOTRILA POSLEDICE SANKCIJA RUSIJE

Vlada Turske održala je sastanak na kojem su razmotrene posledice ekonomskih mera Rusije protiv Turske, saopštila je agencija „Blumberg“ pozivajući se na predstavnika turske Vlade.

Na sastanku koji je vodio vicepremijer Turske Simsek Mehmet učestvovali su predstavnici turskog Ministarstva ekonomije. „Bilo je reči o posledicama za ekonomiju Turske“, navedeno je u saopštenju.

Mehmet će kasnije pripremiti izveštaj za premijera Ahmeta Davutoglua, koji će saopštiti odgovor Turske na ekonomske mere Rusije, naveo je izvor agencije.



ERDOGAN SPREMAN ZA ŠTO SKORIJI SASTANAK S PUTINOM

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da je spreman u što skorije vreme da se sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, sa kojim bi razgovarao o situaciji nastaloj nakon što je turski F-16 oborio ruski bombarder "Su-24M".

Erdogan je to izjavio u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom.

"Nazarbajev je izrazio nadu da će dve strane iskoristiti sve mere radi smirivanja situacije", navodi se u saopštenju pres službe predsednika Kazahstana, prenela je agencija Tass.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Danilo

29.11.2015. 10:36

Ruski odgovor mora biti jos jaci. Turska leti mnogo visoko, takodje se mesaju mnogo na Balkanu.

Деки

29.11.2015. 17:12

@misa banana - Турци се никада нису одликовали неком завидном интелигенцијом, шта мислиш, како смо опстали под њима 500 година?

Марко Краљевић

29.11.2015. 10:52

Ово је непосредан доказ да је Турска у спрези са терористима које је она инсталирала по задатку САД-а да свргну Асада по сваку цену како знају и умеју.То нису успели за пет година, па када се Русија укључила на позив легитимног председника Сирије Асада, Турци су испланирали операцију обарања руског авиона постављањем заседе у ваздуху обезбеђујући и комплетну информационо-пропагандну подршку снимањем пада руског авиона, да ли са земље или из ваздуха од стране пилота који су извршили напад.

"arsin" i njegovu primenu

29.11.2015. 11:16

..nisam izmislio ja?On se od zapada koristi na ralicite nacine?I sto je najgore!?Nikada mu"duzina"nije ista?Nekada davno,u jednom gradu na krajnjem zapadu Svajcarske,napisana je i od svih potpisana jedna Konvencija(zasto mi to ne prevedosmo na:Dogovor,Sporazume,nije mi jasno?).U njoj su opisane mnoge"lepe"stvari rata i ponasanja u ratu?Mi smo tim gazdama te Konvencije,oborene pilote,okupane,ispeglane,ocesljane...MORALI da vracamo na posluzavniku!!!Kako ovi smeju u sanducima?Ni to mi nije jasno?

ddd

29.11.2015. 13:17

@анонимус - jeste pao u Siriju....ali turci imaju tamo dobre "prijateljske veze" sa teroristima...

Ситар

29.11.2015. 13:54

Турска је данас веома моћна држава са огромним демографским и економским потенцијалима!!! Била је велика империја а онда дуго у агонији да би се као феникс обновила и уздигла! Треба да буде пример и нама. Најважније је да се деца рађају.Да живот појединца,породице и државе добија смисао кроз будуће нараштаје!!! Наравно ово размишљање о Турској данас,не умањује осуду људи који су наредили обарање руског авиона!

M.Mila

29.11.2015. 16:00

@Ситар - Na temeljima bestijalno opljackanog tudeg nasledstva vinuo se Fenix tudim krilima u nebo ali sktatice se perje njegovo samo od sebe kad bude vratio svakom svoje.

Zorangalamic

29.11.2015. 16:56

@Ситар - Lupas gluposti. Tipican komentar posle nedeljnog rucka uz casicu

Ситар

29.11.2015. 18:40

@Ситар - М.Мila@ ↪Поента је у наталитетету(велико учешће младих у стр.становништва) и ефикасна ,предузетничка економија!! У том смислу Турци су перспективнији и од нас и од Руса! Е сад, да ли се то нама свиђа то је већ друга прича и тиче се објективности!!

Zoran

29.11.2015. 19:48

@Ситар - Jeste se ona oporavila, ali i dalje je nista posebno. Cak i za Balkan. Na svetskom nivou jos gore: Iran, Indija, Kina, Pakistan(ima atomsku),...sve su to zemlje koje su bile smejurija kada je ona vladala.

Ситар

29.11.2015. 22:35

@Ситар - Zoran@ ↪ Шта је заједничко свим овим земљама које си с пуним правом поменуо? Размисли мало?

Ситар

30.11.2015. 14:26

@Ситар - Zoran@ ↪ Да имају висок наталитет!!! Стално се нације подмлађујју што јесте развојни потенцијал! Тако је и са Турском! Са нама и Русима то није случај. Ми постајемо старачке нације ! Нажалост!!!

Marko

29.11.2015. 15:18

Koji zicer za Ruse! Pa sad tek treba da ih pritisnu zbog cinjenice da se telo pilota nalazi u Turskoj,a avion je oboren u Siriji,i to ne od strane Asadove vojske! Ajde sad neka objasne kako i zasto je telo transportovano u Tursku!

Ranka

29.11.2015. 17:15

Kako su Turci došli do tela ubijenog pilota, koji je ubijen na teriroriji sirijskih pobunjenika..??

!?

29.11.2015. 17:19

Kad se desi ovako nešto, onda Rusi mogu da tuku Tursku gde god hoće, Sirijci će preuzeti odgovornost na sebe, i izviniti se, a Turci nek se se žale Međunarodnom sudu.

Mikiboy

29.11.2015. 22:51

Kako dobro je da nije USA oborili avion?Pa jeste.Turska nebi ni u snu smela to da ursdi bez podrske USA.Kriv je i naredbodavac.

Za Bžežinskog, ako čita

30.11.2015. 02:30

Pa, kad smo već kod te bahate izjave vezane za pitanje koje niko nije postavio (šta bi bilo kad bi bilo i kako bi Amerika tobož intervenisala)... Gospodine Bžež... šta god: za razliku od vas i bajki i gluposti kojima se vi bavite, ja bih da vas podsetim na Donald Cook incident iz 2014. Šta bi?

Lepi Zajko

30.11.2015. 04:26

Na stranu sve, i ne znam za vas, ali ja o Ban Ki Mun-u procitam samo kad je duboko zabrinut. Valjda mu je jedini posao da konstantno bude u tom stanju.

!?

30.11.2015. 10:21

Kakva razlika? Turska je članica NATO, prema tome avion NATO-a je oborio ruski vojni avion. Biće tu svega još!

#vladimir0710

30.11.2015. 13:51

To što Turska ne żeli da se izvini Rusiji može da znači da je u avionu F16 bio američki pilot.

Ruben

30.11.2015. 16:45

@#vladimir0710 - Nema potrebe da pilot bude americki posto je i tako i tako sve oddluceno i pripremljeno u State Departement-u ; sama operacija obaranja ruskog aviona je koordinovana iz NATO baze u Spanjoilskoj (Torrejon).

Miro Markovic

30.11.2015. 17:59

Najvece zlo i proklestvo za Ameriku su Bzezinski i Soros, pored jevrejskih banstera sa Wall Street-a i jevrejskih savetnika svih americkih predsednika pocev of Dzona Kenedija. Oni su ga ubili, ali to ne sme niko javno da kaze.

Goran

30.11.2015. 20:25

Tursku treba rasturuti na 1000 pašaluka i napraviti im sto godina ratovanja izmedju samih sebe.