Jemen šalje dodatne snage na istok

Jemenske vlasti razmestile su više stotina dodatnih vojnika u dve planinske pokrajine na istoku, gde su uporišta Al Kaide.

Izvor: B92

Subota, 02.01.2010.

21:18

Default images

U tim oblastima je verovatno boravio Nigerijac koji je pre desetak dana pokušao teroristički napad na američki putnički avion tokom leta iz Amsterdama za Detroit, rekli su danas zvaničnici. Pojačanje trupa u oblastima u kojima je jemenska vlada ima malo kontrole, poslednji je potez u borbi protiv Al Kaide.

SAD planiraju da udvostruče obaveštajnu pomoć toj siromašnoj zemlji na Arapskom poluostrvu.

Komandant američkih snaga u Iraku i Avganistanu Dejvid Petreus koji je obećao pomoć, stigao je danas u Jemen i sastao se s predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, rekao je zvaničnik jemenske vlade.

Borba s ogrankom Al Kaide u Jemenu je dobila na značaju posle neuspelog napada na američki avion.

Američki predsednik Barak Obama je danas rekao da je ogranak Al Kaide iz Jemena odgovoran za taj pokušaj napada.

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, optužen zbog unošenja eksploziva u avion u koji se ukrcao kao putnik, rekao je američkim istražiteljima da su ga obučavali i uputstva za napad mu dali pripadnici Al Kaide u Jemenu.

Američki i jemanski istražitelji pokušali su da ustanove kretanje Abdulmutalaba u Jemenu, gde je navodno boravio kako bi studirao arapski jezik.

Jemenski zvaničnici su rekli da je Abdulmutalab možda putovao u provinciju Marif ili Džuf, gde je najprisutnija Al Kaida, premda navode da nije izvesno gde se susreo s članovima te terorističke organizacije.

Zvaničnici su rekli da je i pored toga jemenska vojska juče poslala više stotina dodatnih vojnika u te oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: