Nemačka dala zeleno svetlo za poglavlja

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2015.

15:45

Default images
Foto: Thinkstock

Prema ranijim najavama, prvo će biti otvorena poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i Kosova.

Predsednik Odbora Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

Kako je saopštila Fondacija Konrad Adenauer, odluka je doneta na vanrednoj sednici Bundestaga. Odluci je prethodilo intenzivno savetovanje o najnoviji izveštajima Evropske komisije o napretku.

"Ovo je jasan znak za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

Krihbaum je posle sednice odbora rekao da je za Bundestag bilo vrlo važno to što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem".

"Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", navodi se u saopštenju

Profesor Ivo Visković rekao je za B92 da je ovoj odluci Bundestaga doprinelo više stvari, ali pre svega konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

"Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da ne pravi Beograd probleme, već da oni dolaze sa druge strane", rekao je Visković.

Kako je istakao, ovo nije veliko iznenađenje, a samo je bilo pitanje kada će biti dobijeno "zeleno svetlo".

"Otvaranje se očekuje vrlo brzo, svakako do kraja godine, a najrealnije polovinom decembra ili do 20. decembra", rekao je Visković.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku rekao je za B92 da je veoma bitno da smo dobili zeleni signal koji očekujemo dve godine.

"Sasvim je realistično očekivati da će pregovori početi u drugoj polovini narednog meseca", rekao je on.

Na pitanje da li će prva otvorena biti poglavlja 35 i 32 Đukanović kaže:

"Pitanje Srbije je specifično zbog pitanja Kosova, odnosa Beograd ai Prištine i poglavlja 35, to je i ranije bilo najavljeno, kao i pitanje finansijske kontrole tj. poglavlje 32".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: