UOČI DANA ZASTAVE: Lider Srpske liste pozvao učesnike protesta da ne upiru prstom u komšije Srbe
Foto: Reuters

Slavko Simić apeluje

UOČI DANA ZASTAVE: Lider Srpske liste pozvao učesnike protesta da ne upiru prstom u komšije Srbe

Politika -
PRIŠTINA - Predsednik Građanske inicijative "Srpska lista" Slavko Simić apelovao je danas na učesnike protesta opozicionih partija na Kosovu koji je zakazan za subotu, 28. novembar u Prištini da ne "upiru prstom u svoje komšije Srbe" i ne podgrevaju atmosferu netrpeljivosti i i nacionalizma.

Simić je rekao da će odgovornost za bilo kakve nerede na sutrašnjem protestu snositi političari koji organizuju te proteste.

Opozicione partije na Kosovu više od dva meseca blokiraju rad kosovskog parlamenta zahtevajući da premijer Kosova Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), a protive se i dogovoru o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Simić, koji je i šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskom parlamentu, rekao je da od političkih vođa opozicije očekuje da pokažu zrelost i da makar pokušaju da "emituju pozitivnu nadu" i tako pokažu da postoji politička volja da se sa tog protesta pošalje simbolična poruka za mir, dijalog, kompromis, prosperitet i gradnju budućnosti za sve koji žive na Kosovu.

"Mislim da je bolje da na protestu bude veća količina pažnje uperena ka lošoj ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i svemu onome što u tom smislu opterećuje građane Kosova. Indikativno je da je nezaposlenost građana Kosova gotovo 60 odsto, da je socijalna i zdravstvena zaštita na najnižem nivou, dok penzije gotovo i da ne postoje", ocenio je za Betu Simić.

Prema njegovim rečima, ovakvi protesti predstavljaju neodgovorno ponašanje prema svima onima kojima je očajnički potrebna zaposlenost, socijalna zaštita, kao i ekonomski razvoj.

"Na ovakvim protestima marginalizuju se suštinske teme i problemi, a prosperitetne teme kvalifikuju se kao rušenje sistema i ugrožavanje albanskog naroda, što nije tačno", dodao je Simić.

On je naveo da srpski narod na Kosovu putem sporazuma o formiranju ZSO želi samo da ima institucionalnu i egzistencijalnu osnovu koja će im garantovati opstanak, mir, povratak i bolji ambijent.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja