Beogradske priče: Ružne televizore držali pod ključem

Zoran Nikolić

27. 11. 2015. u 11:23

Vlasnici prvih TV aparata smatrali su ove naprave toliko ružnim da su ih zaključavali u naročite ormare kako ne bi kvarili izgled dnevne sobe...

Београдске приче: Ружне телевизоре држали под кључем

Foto Zoran Jovanović

TELEVIZIJSKI prijemnik bio je najneugledniji komad nameštaja u doba kada se prvi put pojavio. Iako je stvar prestiža bila imati kućni TV, vlasnici ga nisu smatrali lepotanom koji bi krasio dnevnu sobu.

Naprotiv.

- U to vreme su postojale posebne vitrine u kojima su stajali televizori - kaže Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike. - One su mogle da se zatvore i zaključaju kada gledalac prestane da posmatra program. Sa ove vremenske distance gledano, razlog tome vrlo je neobičan: prvi korisnici su do te mere smatrali ovu napravu ružnom, tvrdeći da im kvari izgled dnevne sobe, da bi ga obavezno zatvarali i zaključavali, kako bi očuvali lep ambijent toplog doma.

Naš domaćin pokazuje na eksponate koji su istovremeno smatrali razlogom za ponos, ali i ružnim tehnološkim čudom.

Pred nama su dva TV aparata, jedan iz 1959, a drugi iz 1960. godine, i oba imaju svoju priču. To je bilo doba posleratnog progresa kada je TV doživljavan kao vrhunska atrakcija, a prve emisije su Beograđani mogli da gledaju iz izloga radnji i hotela. To je među prvima činio Hotel "Moskva".

Sugrađani onog doba tiskali bi se na Terazijama, kako bi videli čaroliju u crno-beloj tehnici. Da ne zaboravimo, kolorni TV aparati stižu tek decenijama kasnije, a ovi, prvi, imali su ekran sa samo jednim programom, a i on je bio crno-beli.

Početkom sedamdesetih godina državna televizija dobija i Drugi program, a za njega je trebalo ugraditi dodatni senzor u postojeći aparat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Sredoje

27.11.2015. 11:46

Nista se nije promenilo. I danas su ruzni ali je kvalitet stanovanja toliko opao da nema dnevne sobe bez tih rugoba. Ikona moze da fali ali televizor nikako!.

Smešno

27.11.2015. 12:02

Smešan je i naslov, a i tekst! Ti televizijski prijemnici su bili najveće blago u kući i zato su se u nekim kućama, u mesnim zajednicama i kasarrama , domovima, hotelima, zaključavali u te ormare da bi se sačuvali i da se ne oštete, a istovremno da njih ne diraju "neobučena" lica! Kada se o nečemu piše, pa raspitajte se, a savetujem Vas da pogledate i domove američkih domaćinstava u to vreme pa ćete videti iste slike i isti odnos. A TV u to vreme uopšte nisu bili ružni...kao ni sv danas.

Nastavnik

27.11.2015. 14:29

Ništa od ovoga nije tačno. Pišete gluposti. Kako ružni? Ko je imao tv, bio je glavni u gradu.

prolece05

27.11.2015. 16:27

A, lažu da su ih zakjučavali što su bili ružni!!! Zaključavali su ih da im ga neko ne ukrade i od dece, da ne gledaju po ceo dan, je l' Boze moj, troši se struja :)!!! :):):)

бане

27.11.2015. 17:43

Ивана Станић,да врати паре учитељици,за сво школовање.Крили телевизоре.......па ја нисам смео да приђем соби где је био телевизор,ако није била особа старија од 50 година у мом присуству,а цела улица је долазила на дневник,квизове или шта год.Ко је имао телевизор,био је БОГ!