Erdogan traži sastanak sa Putinom

Svetske vesti - Petak 27.11.2015 - 11:12

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da bi, ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400 koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bila agresija protiv prava Turske na suverenitet. Kremlj saopštava da je Erdogan zatražio sastanak sa Putinom 30. novembra u Parizu.

Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu; Foto: Reuters Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu; Foto: Reuters

Erdogan je za Si-En-En rekao da bi takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno podstakla Tursku da preduzme mere o kojima se ne diskutuje.

"O takvim merama se ne diskutuje, one se jednostavno preduzimaju", kaže Erdogan.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, ističe da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet i da je prirodno pravo države da štiti ta prava".

Napominje da Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome", naglašava Erdogan.

Kremlj saopštava da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

"Predlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsedniku i to je sve što mogu da kažem", rekao je portparol Kremlja novinarima, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

Ruska krstarica "Moskva", teška 11.500 tona, visoka 186 metara i naorušana "do zuba", stigla je u najveći lučki grad u Siriji, Latakiju, sa zadatkom da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: