27. novembar  2015. 01.50  →  18.32 | Izvor: Tanjug

DRI: Pozitivno mišljenje SNS, sa rezervom za SPS i DS

BEOGRAD -

Državna revizorska institucija uručila je danas Srpskoj naprednoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci konačne izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. godinu.

Socijalističkoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci dato je mišljenje sa rezervom, dok je Srpskoj naprednoj stranci dato pozitivno mišljenje, saopšteno je iz DRI.

Revizijom su obuhvaćeni finansijski izveštaji ovih političkih stranaka za 2014. godinu koji su dostavljeni Agenciji za privredne registre, kao i pravilnost poslovanja, takođe za istu godinu.

Nalazi u izveštajima o reviziji zasnovani su isključivo na zvaničnim evidencijama političkih stranaka, dokumentaciji koja je revizorima stavljena na uvid, rekao je generalni državni revizor Radoslav Sretenović, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da su revizori koristili i dokaze i podatke Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, poslovnih banaka, dužnika i poverilaca, kao i podatke iz tekućih revizija jedinica lokalne samouprave koje sprovodi Institucija.

Postupak revizije sproveden kod stranaka je vrlo važan za njihovu finansijsku disciplinu, a revizija će doprineti efikasnijem finansijskom upravljanju i raspolaganju sredstvima stranaka, naglasio je Sretenović.

Državna revizorska institucija započela je reviziju istovremeno u sve tri političke stranke u junu ove godine.

Polovinom oktobra, Institucija je strankama najpre uručila nacrte izveštaja o reviziji, dok im je predloge izveštaja o reviziji dostavila polovinom novembra.

Postupci revizije, ocena prikupljenih dokaza i izvođenje revizorskih zaključaka sprovedeni su primenom iste metodologije i istih principa, a forma i struktura izveštaja su istovetne za sve tri političke stranke.

Postupak revizije za sve tri političke stranke je izvršen u skladu sa Zakonom o državnoj revizorskoj instituciji i Međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija ( ISSAI ).

Državna revizorska institucija sprovela je reviziju ove tri političke partije na osnovu Programa revizije za 2015. godinu.

Dačić: SPS će postupiti po preporukama DRI

Socijalistička partija Srbije će postupiti po preporukama Državne revizorske institucije (DRI), jer je od ključne važnosti da partije rade u skladu sa pozitivnim propisima, izjavio je danas lider SPS-a Ivica Dačić.

"Imajući u vidu da SPS ima atipičnu situaciju koja je vezana za nasleđenu imovinu Saveza komunista oko koje i danas postoje sporovi, posle 25 godina, preporuke DRI su veoma važne za SPS", izjavio je Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je dodao da je u to vreme svaki odbor SPS-a imao svoje račune i poslovanje, što danas ne može biti slučaj.

"Zato kao predsednik partije pozdravljam izveštaj DRI čije će preporuke pomoći daljem funkcionisanju", zaključio je Dačić.

DRI je saopštio ranije danas da je tokom revizije za 2014. utvrđeno da ta partija nije uspostavila adekvatan sistem interne kontrole i uredila organizaciju računovodstva na način koji omogućava sveobuhvatno evidentiranje, kao i sprečavanje i otkrivanje pogrešno evidentiranih poslovnih promena.

SPS, kako se navodi nije evidentirala i prikazala u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima: 21 nepokretnost - građevinske objekte, ukupne površine 11.924 m2 pri čemu je vrednost četiri objekta 6.546.710 evra (odnosno 792.879.000 dinara), dok za preostalih 17 objekata stranka nije obezbedila podatke o vrednosti.

Takođe SPS nije prikazala stanje i promet novčanih sredstava na 45 tekućih (poslovnih) računa, preko kojih su ostvareni neevidentirani prihodi u iznosu od 10.627.000 dinara i neevidentirani rashodi u iznosu od 10.689.000 dinara i stanje gotovine na dan poslednjeg dana 2014. godine u iznosu od 181.000 dinara.

Tagovi
Broj komentara: 5

Pedja  27. 11. 2015. | 16:37
Kakva sprdnja... SNS je samo u izbornoj kampanji potrosio milijardu dinara. Da nisu to skupili od clanarine? I ko ce sad ozbiljno shvatiti bilo joji izvestaj DRI?
fikus  27. 11. 2015. | 21:30
@Pedja Od članarine, nego šta. A ne kao DS, sistemom leva ruka desni džep.
3
2
Branko  27. 11. 2015. | 23:22
@Pedja Ma ne bi oni nikada, Vučić ovo, Vučić ono, poštenje itd. ovo je toliko smešno. ne koriste levu ruku, nego desnu i trpaju u levi džep. a DRI je proveravala samo levu. pa su desničari čisti.
0
2
Miki  27. 11. 2015. | 17:54
Hahhahahha...pozitvno za vlast...hahahaha
Fani  28. 11. 2015. | 01:59
Uopste me ne iznenadjuje misljenje DRI kad je rec o demokratama, iluzorno je i bilo ocekivati da nisu lazirali neke stavke u finansijskom izvestaju. Ne znaju da upravljaju sredstvima stranke, a hteli bi da vode drzavu.