Turska vojska: Nismo znali da je avion ruski; Davutoglu lično izdao naređenje da se obori letelica

Novosti online/ Agencije

25. 11. 2015. u 09:27

Pilot oborenog ruskog aviona tvrdi da turski lovci nisu poslali upozorenje. Turski mediji objavili snimak gde se navodno čuje upozorenje, a vojska te zemlje saopštila je da nije znala da je avion bio ruski

Турска војска: Нисмо знали да је авион руски; Давутоглу лично издао наређење да се обори летелица

Twitter

Predstavnik Rusije pri NATO, Aleksandar Gruško, izjavio je da se NATO boji eskalacije situacije posle obaranja ruskog bombardera "Su-24".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400.

"Protivavionski raketni sistem S-400 će biti raspoređen u bazi Hmeimim", rekao je Šojgu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona "Su-24", te da će biti teško otkloniti štetu koja je time naneta dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske.

Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenela je britanska agencija.

Pročitajte još:
Rusija- Turska: Kolika je ekonomska cena vojnog incidenta


SAD: RUSKI AVION OBOREN U SIRIJSKOM VAZDUŠNOM PROSTORU

Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je danas za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenela je britanska agencija.

Rojters je sinoć preneo izjavu još jednog neimnovanog američkog zvaničnika, koji je rekao da SAD veruju da je upad ruskog vojnog aviona u turski vazdušni prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili.


JEDAN OD PILOTA JE ŽIV

Jedan od dvojice ruskih pilota koji se katapultirao nakon što je avion pogođen je živ i pokupila ga je sirijska vojska, kaže ruski ambasador u Francuskoj.
Prema njegovim rečima, pilot je ranjen, prenosi "Raša tudej".

“Jedan od pilota je ranjen kada se padobranom spuštao, da bi ga džihadisti nakon toga ubili na divljački način. Drugi je uspeo da pobegne. Prema poslednjim informacijama pokupila ga je sirijska vojska i on bi trebalo da se vrati u rusku vazduhoplovnu bazu”, izjavio je ambasador Aleksandr Orlov.

MEDVEDEV: OBARANjE RUSKOG AVIONA ZLOČINAČKA AKCIJA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona "Su-24" u Siriji, te da će biti teško otkloniti štetu koja je time naneta dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju.

"Bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posledice, a prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica", rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posledica je, kako je naveo, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države (IS)", preneo je TASS.

"To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS", istakao je Medvedev.

Kao treću posledicu turske akcije on je naveo potkopavanje dugogodišnjih dobrosusedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

"Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica bi moglo biti okončanje izvesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu", upozorio je ruski premijer.

— Ivan Sidorenko (@IvanSidorenko1) November 24, 2015


RUSKI DIPLOMATA: RUSIJA ŽELI ALIJANSU PROTIV IS

Rusija bi bila spremna na "osnivanje zajedničke komande" za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD-om, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Spremni smo da planiramo zajedničke napade na pozicije IS i da osnujemo zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji", rekao je Orlov u izjavi za radio "Erop 1", a prenela je agencija AFP.

"Ukoliko Turci takođe žele da budu deo te koalicije, dobrodošli su", istakao je Orlov, uprkos visokim tenzijama u odnosima između Rusije i Turske nakon jučerašnjeg obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca.


ERDOGAN: TURSKA NE ŽELI ESKALACIJU TENZIJA SA RUSIJOM

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, ali je istakao da će uvek braniti turske granice.

"Nemamo nameru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo naše braće", rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenela agencija AFP.

On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, iako su neki delovi pali u Turskoj i povredili dvoje turskih državljana.


SNIMAK SPASAVANjA RUSKOG PILOTA

Jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što je njihovu letelicu oborila turska vojska spasen je kada ga je pronašla Sirijska armija.

Televizija ANNA-News je objavila ekskluzivan snimak spasavanja ruskog pilota.


PILOT SU-24 VRAĆEN U RUSKU BAZU

Ruski i sirijski specijalci uspešno su završili spasavanje pilota bombardera Su-24 Vojno-vazdušnih snaga Rusije, oborenog u Siriji, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Operacija je uspešno završena. Pilot je u našoj bazi. Živ je i zdrav“, rekao je ministar na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: "Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike."

— Gaurav (@Gaurav_k26) November 24, 2015

RUSIJA ŠALjE U SIRIJU NAJMODERNIJI RAKETNI SISTEM S-400

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400.

"Protivavionski raketni sistem S-400 će biti raspoređen u bazi Hmeimim", rekao je Šojgu, a prenele ruske novinske agencije.

Baza Hmeimim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Foto: S-400 / Sputnik

PUTIN: TURSKI LIDERI OHRABRIVALI ISLAMIZACIJU TURSKOG DRUŠTVA

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su turski lideri ohrabrivali islamizaciju turskog društva, što je okarakterisao kao problem, izvestile su ruske agencije.

"Problem nije tragedija čiji smo svedoci bili juče", rekao je Putin dan pošto je Turska oborila jedan ruski borbeni avion na granici sa Sirijom.

"Problem je mnogo dublji. Mi primećujemo... da sadašnje tursko rukovodstvo tokom značajnog broja godina sledi smišljenu politiku podrške islamizaciji svoje države", istakao je Putin, preneo je Rojters.


PUTIN I ERDOGAN NISI BILI U KONTAKTU POSLE OBARANjA AVIONA

Nakon što su turski lovci oborili ruski borbeni avion Su-24, nije bilo kontakata između predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

— RT (@RT_com) November 25, 2015

Na pitanje novinara da li je turska strana kontaktirala Kremlj i kako sada izgleda dijalog Rusije i Turske, Peskov je dogovorio:

"Mogu samo da kažem da kontakata na visokom nivou nije bilo. Dijalog u ovom trenutku ne izgleda nikako, njega nema".


DAVUTOGLU: RUSIJA JE PRIJATELj TURSKE

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom.

"Nemamo nameru da pogoršavamo odnose sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj i naš sused", rekao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće stranke AKP u turskom parlamentu, prenela je agencija AP.

On je ipak upozorio Rusiju da u Siriji, gde ruska vojska gađa mete Islamske države, ne može da vrši napade na Turkmene, Sirijce turskog porekla, pod izgovorom da se bori sa džihadistima.


LAVROV: RUSIJA NE NAMERAVA DA RATUJE SA TURSKOM, ALI...

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas da Rusija nema nameru da ratuje sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da posle obaranja ruskog aviona bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

Lavrov je danas telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, koji je rekao da turski dispečeri nisu znali kojoj zemlji pripada oboreni Su-24.

"Turski ministar uveravao me je o nameri Ankare da očuva prijateljske odnose, i iznova i iznova ponavljao da Turska ima pravo da napadne svakog ko naruši njen vazdušni prostor", rekao je Lavrov.


Ruski ministar ocenio je, međutim, da napad na ruski borbeni avion liči na planiranu provokaciju, prenosi Tass.

Prema rečima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali da je istovremeno pokušao da opravda akciju turskih vazdušnih snaga.

"Čekali smo juče objašnjenje turske strane i na višem nivou, ali bolje ikad nego nikad", rekao je Lavrov posle telefonskog razgovora sa Čavušogluom, prenosi Tass.


SNAŽNI UDARI RUSIJE NA MESTU OBARANjA AVIONA

Ruski ratni avioni izveli su snažne vazdušne udare u provinciji Latakija na severu Sirije.

Ruski avioni od prošle noći snažno bombarduju oblasti Džabal Akrad i Džabal Turkman na severu provincije, izjavio je direktor Opservatorije, grupe za monitoring sa sedištem u Londonu, Rami Abdel Rahman.

Rahman je rekao da su ruski avioni izveli najmanje 12 vazdušnih udara, ali da nema podataka o žrtvama, preneo je AFP.

KAMENICE I JAJA NA PROTESTU ISPRED AMBASADE TURSKE U MOSKVI

Nekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na ambasadu Turske u Moskvi, na protestu održanom dan pošto je Ankara oborila ruski borbeni avion.

Aktivisti su razbili nekoliko prozora na ambasadi, a moskovska policija ih je pozvala da prekinu protest, ali nije intervenisala, izvestio je fotograf AFP sa lica mesta.

Neki učesnici protesta su uzvikivali uvrede turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a na jednom od plakata je pisalo: "Turska, ostaćete bez gasa".


EKSPLOZIJA U ANKARI


RUSKI PILOT: NIJE BILO UPOZORENjA

Ruski pilot kapetan Konstantin Muraktin izjavio je danas da, pre nego što su oborili njegov borbeni avion, turski avioni nisu uputili bilo kakvo upozorenje.

Muraktin je rekao da je u trenutku obaranja leteo iznad teritorije Sirije i da nije narušio vazdušni prostor Turske.

Rano jutros su Muraktina spasili ruski i sirijski komandosi i on se sada nalazi u ruskoj bazi Hemejmim u Siriji, javlja AP.
— RT (@RT_com) November 25, 2015

OBJAVLjEN SNIMAK NA KOME SE ČUJE UPOZORENjE TURSKIH LOVACA

Turska televizija Foks objavila je danas audio snimak, na kome se, kako tvrdi, čuju upozorenja pilota turskih lovaca F-16 ruskom Suhoju pre nego što je SU-24 oboren. Opširnije pročitajte OVDE.



KURDI NUDE POMOĆ RUSIMA U BORBI PROTIV TERORIZMA U SIRIJI

Kurdi u Siriji spremni su da sarađuju sa Rusijom u borbi protiv terorizma u toj zemlji, rekao je lider kurdske Demokratske unije, Salih Muslim Muhamed.

„Do sada nismo imali priliku da uspostavimo saradnju sa Rusijom. Ali, bili bismo srećni ako bi nam se ta šansa ukazala. Rusija nije toliko aktivna u našem regionu koliko je na zapadu. Mislim da ćemo u budućnosti moći da uspostavimo dijalog u vezi sa vojnim operacijama u saradnji sa ruskom vojskom”, rekao je Muhamed za “Sputnjik”.

MERKEL POZIVA NA SMANjIVANjE TENZIJA IZMEĐU RUSIJE I TURSKE


JAKO OBEZBEĐENjE ISPRED RUSKOG KONZULATA U ISTANBULU


RUSKI PILOT: IMAM DUG PREMA MOM KOMANDANTU KOGA SU UBILI TERORISTI

Preživeli pilot ruskog aviona, koji je Turska oborila na sirijskoj granici, izjavio je danas da s turske strane nije bilo upozorenja pre obaranja i da njegov avion ni na sekund nije narušio turski vazdušni prostor.

"Nije bilo upozorenja, ni radio komunikacijom ni vizuelno. Nije bilo nikakvog kontakta", rekao je Konstantin Murahtin novinarima u ruskoj bazi u Siriji. Murahtina su posle katapultiranja iz pogođenog aviona spasle specijalne snage, prenosi AFP.

On je isključio bilo kakvu mogućnost da je ruski Suhoj, koji su u utorak oborili turski vojni avioni na granici sa Sirijom, narušio turski vazdušni prostor.

"Ne, to ne dolazi u obzir, to se nije dogodilo ni na sekund, jer smo bili na visini od 6.000 metara, vreme je bilo čisto sa vidljivošću "milion" što u našem žargonu znači više od 10 kilometara", rekao je pilot u intervjuu televiziji Rosija 1.

"Radujem se trenutku kada ću biti pušten iz bolnice i povratku među vojnike. Tražiću dozvolu da ostanem u vaduhoplovnoj bazi. Imam dug prema mom komandantu koga su ubili ekstremisti na zemlji pošto se katapultirao iz aviona", kazao je Murahtin.


RUSKI DIPLOMATA: NATO SE BOJI ESKALACIJE

NATO ne interesuje eskalacija situacije koja je nastala pošto su turski lovci oborili ruski “Su-24”, rekao je predstavnik Rusije pri Alijansi, Aleksandar Gruško.

“NATO nije zainteresovan kada je reč o eskalaciji situacije. Milsim da se NATO samo boji posledica po Alijansku ukoliko incident ne bude rešen”, rekao je Gruško za televiziju “Rossiya 1”.

VIDEO: TURSKA AMBASADA GAĐANA JAJIMA I KAMENICAMA


VIDEO: RUSI POGODILI HUMANITARNI KONVOJ?

Strani mediji prenose da su snage ruskog vazduhoplovstva pogodile navodno humanitarni konvoj blizu grada Azaza. Tom prilikom, navodno je stradalo sedam osoba.

— Conflict News (@Conflicts) November 25, 2015





DAVUTOGLU LIČNO DAO NAREĐENjE DA SE OBORI RUSKI AVION

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je pred članovima svoje partije AKP da je lično naredio obaranje aviona koji je, kako je rekao, povredio turski vazdušni prostor.

Kako prenose turski mediji, on je rekao da je iz kontrole leta deset puta poslato upozorenje za vremenski period od pet minuta.

“Uprkos upozorenjima, morali smo da uništimo taj avion. Turske oružane snage su izvele napad, po mom naređenju“, rekao je Davutoglu.

TURSKA VOJSKA: NISMO ZNALI DA JE AVION RUSKI

Turska vojska saopštila je da nije znala da je oborila ruski avion, prenosi AFP.
— Agence France-Presse (@AFP) November 25, 2015

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (205)

Dragan

25.11.2015. 09:44

Kazu Ameri da je usao u turski vazdusni prostor na svega nekoliko sekundi i da je oboren u sirijskom vazdusnom prostoru. Kako su onda Turci mogli da ga 10 puta za 5 minuta upozore? Ovo je klasican teroristicki akt, Turska se definitvno otvoreno svrstala na stranu terorista. Provokacija za Ruse, kako bi Turci zadrzali ilegalnu trgovinu naftom iz teroristickih izvora.

babuska

25.11.2015. 11:02

@Dragan - U pravu si, klasican teroristicki akt ruske avijacije! Koliko su puta ulazili u turski zracni prostor od kada su u Siriji pa se poslije izvinjavali i smanjivali tenzije? Ja mislim da to vise nece raditi a to njihovo i vase brbljanje kako Turska podrzava IS je bjedna propaganda. Turkci stite svoje granice i svoje sunarodnjake koji zive u Siriji od raznih budala u koje se ubrajaju Asadovi, Ruski i IS zlocinci i na to imaju pravu! Zar to isto pravo vi rusofili niste podrzavali u Istocnoj Ukrajini?

MOРАВАЦ

25.11.2015. 11:24

@Dragan - Prvo nemoj da skrnaviš ime Babuška kada si potomak Pravoslavnog Srbina(pogledaj u dedinoj kući na tavanu da ti ne stoji ikona Svetog Nikole).Turska kao drzava je vekovima vodila osvajačku i zločinačku politiku i samo u prošlom veku je načinila najveći genocid nad Jermenima,o zločinima za vreme Osmanlija bolje i ne govoriti.Idi do najblize Crkve da osetiš miris tamjana i bosioka i biće ti jasno ko je dzelat a ko zrtva,A krvnicima koji su ubili ruske pilote zelim da osete krvsuze i strasnu osvetu

Coyote Nervosius

25.11.2015. 11:29

@Dragan - Skupo će Tursku koštati ta nepromišljenost obaranja ruskog aviona.

Ruben

25.11.2015. 11:30

@Dragan - polupismeni turcine: preplavili ste americke luke svercovanom naftom ; tankeri cekaju pretocavanje jer su kapaciteti puni ; ali nijedna lopuza nije trajala vecno pa ni vi necete.

Деки

25.11.2015. 11:54

@Dragan - Теби баба очигледно нико није скоро улазио у "зрачни простор", када си тако нервозна на помињање истине?

Сварожић

25.11.2015. 11:58

@Dragan - Сав си се упљувао, иди умиј се и то добро, хладном водом.

boki

25.11.2015. 11:59

@Dragan - A kako to stiti svoje granice? Tako da upada vec mjesecima u Irak prije nego sto su Ruski avioni uopste usli u Siriju? Nisam znao da su Iracke granice ustvari Turske...

Novak Djokovic

25.11.2015. 12:13

@Dragan - Sigurno mnogo manje nego Turci vazdusni prostor Iraka Turko i amerofilu jedan...

Deduška

25.11.2015. 12:38

@Dragan - Opet jedeš karamele po internetu?Trenutni turski establišment je i te kako džihadistički.Jedan od dokaza je "uvoz" (šverc) nafte iz Sirije i Iraka, po ceni od 10 dolara po barelu.I skloni se odavde rđo jedna.

Sekuritatea

25.11.2015. 13:00

@Dragan - Mislis Babuska tako je i Srbija branila svoje sunarodnike u Bosni od istih islamskih fanatika i ustasa u Bosni dje smo vas satrli!

zaliv.co

25.11.2015. 13:44

@Dragan - Cuj Hrvat, to sto vi pricate i lazete radite vec godinama sa Srbijom...Turska je oborila Ruski avion koji nije uopste ocekivao napad te vrste iz vazduha posto se zna da Rusija ne predstavlja opasnost po Tursku. Problem je u tome sto Turskoj smeta bombardovanje ISIS-a i presecanje sverca nafte ka Turskoj od cega se Turska bogati uvozom veoma jeftine nafte a to takodje odgovara SAD jer se obara cena nafte na svestkom trzistu i tako udara direktno po Ruskoj ekonomiji. Samo vi idite uz te mUSAve

deduška

25.11.2015. 13:59

@Dragan - Ma super! Sada će te imati u komšiluku S-400 ! Erdoganov sin je završio sa švercom nafte od ID. Priča se da je sa 500 svojih cisterni švercovao naftu. A S-400 radi po automatizmu!

Da, da...

25.11.2015. 14:00

@Dragan - Vidi babuska, imacete priliku da vidite kako turska stiti svoje granice u ne tako dalekoj buducnosti. Nema vise Knina da stiti vase pucanstvo. E a mi cemo da gledamo...

Vlada

25.11.2015. 14:05

@Dragan - "brbljanje kako Turska podržava IS je bjedna propaganda"!, verovatno i stotine kamiona,koji su uništeni od strane Rusije, a prevozili su opljačkanu Sirijsku naftu,su propaganda,mnogo propagande babuška!!,vreme je bilo da dođe DEDUŠKA!

sveti petar

25.11.2015. 14:25

@Dragan - JEli majstore za konflikte,Turci mogu da brane sunarodnike u Siriji,a Srbi nemogu da brane sunarodnike u Hrvatskoj,jada li si i ti sa Turcima i Amerima Rusi ce vas poslati tamo gde treba da budete.

crna trava

25.11.2015. 14:44

@Dragan - NAMA je lako lupati po tastaturi a diplomatija je nesto drugo RUSI nikad nece praviti probleme sa turcima interesne svere su jace od 1avijona i pilota,u turskoj imas multi milijarderi iz rusije ruske hotele nemojmo se puno zamlacivati rusija je opkoljena sa muslimanskim drzavama ,eu i amer mozda bih voleli da rusiju uvuku u nekie avanture onda bi rusija bila sa sviju strana napadnuta .ukraina cecenija turkm,kazastan uzbegi samo diplomatija pobedjuje.

bruno

25.11.2015. 23:58

@Dragan - ma poslali bi oni njima opomenu na vasington ali znaju da bi odmah mnogo opomena stiglo na moskvu a ta njihova opomena sigurno nebi ni stigla do vasingtona jer bi je ameri prije unistili

Mikiboy

25.11.2015. 09:46

A ja neverujem da bi Turska smela da obori avion Ruske vojske bez saglasnosti CIA-e.Ameri su uvek gledali da im drugi zavrse posao.Rusija treba da im posalje jednu "öpomenu"na Vasington i da ih nauci pameti jednom za sva vremena.

Петар

25.11.2015. 10:05

Уласком у НАТО, по правилу се стварају војне хунте дотичних земаља које временом постају паралелни органи власти и контролори државне политике. То је нарочито изражено у Турској па је сасвим могуће да се ради о бизнису сина турског председника око шверца јефтине нафте добављане од ИД у шта су и неке хунте НАТО земаља умешане.

zaliv.co

25.11.2015. 13:39

@zaliv.co - ipak je bila neproverena informacija, sad je potvrdjeno da ga je spasila Srisijska vojska a preuzela Ruska...

Иван

25.11.2015. 15:24

@zaliv.co - Nije tačno.Preživelog pilota su spasili sirijska vojska i ruske specijalne jedinice.Akcija spasavanja je trajala oko 6 sati...

Dumar

25.11.2015. 11:39

S-400? Hu hu, hajde sad, duse prodane, probajte sad da pucate na bombardere, pa da vam crna zakuka majka. Nego, necete vi vise ni uzletati.

Деки

25.11.2015. 11:51

Ергрдан не жели ескалацију сукоба са Русијом, а шта је желео приликом обарања руског авиона? Да покаже добру вољу и пошаље поруку мира? Пржиће вас Руја због тога и ако ће! Чујем да је 4,5 милиона руских туриста, било у окупираном Курдистану, тзв. Турској. Неће више ни један од тих милиона донирати вешто упаковану, реџину терористичку организацију. А не би требало ни један Србин да оде више код тих турских гов... Доћи ћете и ви на ред, потомци "просветитеља" суље величанственог,полако.

Petar

25.11.2015. 11:54

Rusija kao najveca svetska vojna SILA zna 1000% da da Turskoj pravi ODGOVOR. A Nato i USA da zavezu njuske jer vrlo lako mogu nestati sa ATLASA.

!?

25.11.2015. 12:23

Obaraš tuđe avione, pomažeš trerorističke organaizacije pa se sakriješ pod kišobran NATO-a. Ispada da je ID jedna od članica Alijanse??? To ne sluti na dobro.

Doce

25.11.2015. 12:28

Jedna nasa stara izreka kaze: Sjedi sjednim turcinom za sto, jedi i pij sa njim, a drugog stavi u vrec i sjedi na njega, sto ti onaj misli sto sjedis na njem to ti isto misli i onaj sto jedes i pijes snjim.

#vladimir0710

25.11.2015. 12:32

Jel to znači da će "skinuti" svaki turski avion kada "uleti" u vazdušni prostor Sirije!?

Batrak Abrama

25.11.2015. 12:41

Rusija neće na silu odgovarati silom nego će "doplomatskim putem" pomagati otcepljenje turskog Kurdistana.

Igor

25.11.2015. 12:41

Turci se uželeli kamenog doba, umislili da su sila, poneseni osmanskom istorijom. Svaka čast Putinu na suzdržavanju upotrebe nuklearnog arsrnala. Očigledno svemu prilazi ne emotivno, već praktično. Turci će sigurno dobiti adekvatan odgovor, još bolniji od nuklearke, iako se i to pokazalo delotvornim na primeru Japana u drugom sv. ratu.

@@@

25.11.2015. 12:43

Raketni sistemi stizu u Siriju..Sada ce mo da vidimo dali ce se Turci smeti slobodno "setati" nebom Sirije..Rusija svakako treba da naouruza i podrzi Kurdski narod u borbi protiv ugnjetavaca..Siledziji Erdoganu konacno ce neko pokazati zube..

zz

25.11.2015. 12:48

Turska se ponasa kao nemacka uoci drugog svetskog rata,treba obratiti posebnu paznju.

Dymitr Ogonowski

25.11.2015. 12:55

Čestitam Rusiju zbog uspešnog spasavanja pilota i istovremenno izražam sausešće zbog smrti drugog. Juče je bila tužna vest a danas dobra.

Bačka

25.11.2015. 12:58

Na Putinovom mestu sasuo bih 50 krstarećih raketa na tursku avio bazu iz koje su poleteli F16 lovci koji su oborili ruski bombarder Su24. I to pred jutro, ali tako da ciljaju pilotske spavaonice, avio hangare i zalihe goriva i municije. U trenutku udara bih sazvao konferenciju za medije na kojoj bih uz direktan prenos eksplozija rekao: "sada možemo da se mirimo". Nato bi gunđao ali kakvu odmazdu bi mogli da pokrenu? Nikakvu, Nato bi se pocepao zbog otkačenog Erdogana.

Ne lupaj mali

25.11.2015. 16:43

@Bačka - Kada bi rusi razmišljali kao i ti ne bi bili onolika zemlja. Znaju oni šta treba raditi. A ti gledaj, ćuti i uči.

Detelinara

25.11.2015. 13:17

"ne može da vrši napade na Turkmene, Sirijce turskog porekla, pod izgovorom da se bori sa džihadistima"??? E, pa gledaj sada! Napalm, osiromašeni uranijum, kasetne bombe, i još ponešto...

Краљевић Марко

25.11.2015. 13:29

Упорно Русија показује да оће са свима добре односе и зарад народа би функционисала са свима али запад упорно одбија сваки вид сарадње...на крају ће бити и остати жал што су се "играли" са Русима...

za turskog agu i demokratiju

25.11.2015. 13:48

Usvakom slucaju treba preuzeti sve operativne i takticke mere i ustanoviti ko je dao dozvolu pilotu da napadne ruski avion koji se vracao sa obavljenog zadatka, odbrane civile od terorista.

GALEB BIJELI

25.11.2015. 13:56

Jao meni, bisera od Lavrova! Kao ne zna da je Turska u NATO-u i da rat sa njom znači i rat sa čitavim NATO-om. Jasno je da se neće dogoditi ništa, ali radi želje za provokacijiom, Putinu i njemu idu na dušu ovi mrtvi ruski piloti.

xxy

25.11.2015. 14:20

@GALEB BIJELI - Nato se vec ogradio da ovo nije problem Nato-a nego samo Turske. Francuska ulazi u borbu protiv ID sa Rusima u Siriji a Turska je na strani ID a obadvije su u Nato kako to objasnjavas kad je jedinstvo Nato u pitanju. Gdje je jedinstvo EU kad je u pitanju izbjeglicka kriza svaka EU clanica vodi svoju politiku i zatvara svoje granice kojih u stvari nebi trebalo da bude.

Sasa011

25.11.2015. 14:24

@GALEB BIJELI - Vrlo glupo od strane turaka, sada Ruje mogu da tamane oko granice turske do mile volje, usput ce naoruzati Kurde, koji ce moci mnogo vise da naskode islamistima....a sto rece Lazanski, turskim pilotima je bolje da promene licni opis i nestanu jer FSB do sada nikada nije promasio ;) Galebe, ne radi Rus stvari otvoreno...a ti seri i dalje.

PP

25.11.2015. 14:35

@GALEB BIJELI - NATO je upravo završio sednicu na kojoj nije došlo do zajedničkog stava povodom agresije Turske na Siriju i obaranja ruskog aviona. Ovo u prevodu znači da u Alijansi postoji duboki raskol po pitanju ovog incidenta. Sa druge strane, voleo bih da vidim koja bi to nacija u EU volela da uđe u nuklearni rat sa Rusijom zbog Turske? Turska je u milosti i nemilosti Putina a eventualna invazija Turske i njeno pozivanje na član 5. statuta NATO ne bi SIGURNO prošlo neophodnu ratifikaciju svih članica.

sas

25.11.2015. 14:48

@GALEB BIJELI - 'crni galebu' Zapamti dobro Buduce prolece ce da bude 'Tursko prolece' U Turskoj;(

Predrag ilić

25.11.2015. 15:04

@GALEB BIJELI - Ignorišite budalu. Ustaša bio i ostao. Nema svrhe da se ovome daje pažnja. Hrvat je uvek fingirao razumnog čoveka, a naposletku iz njega proviri drante i fra majstorović nakraju

dragan

25.11.2015. 15:09

@GALEB BIJELI - e moj galebe ti imaš veliki problem u glavi tj ne razmišljaš glavom nego dupetom tebi nije izgleda jasno da je nato pakt zločinačka organizacija kojoj je komadant zlčinačka amerika koja je i osnovala nato pakt radi uništavanja celog sveta a ti znaš da zlo nikad nije pobedilo i nikad neće amerika je đavolja zemlja i ona će biti uništena od božije sile koja će se obrušiti na ameriku i tako će amerika biti kažnjena jer je ona najveće zlo na ovom svetu

Ruben

25.11.2015. 15:27

@GALEB BIJELI - ustade ja, ustase i galebovi ; a ja siromah mislio da su tamo bar divlje zivotinje normalne

Vladimir

25.11.2015. 15:43

@GALEB BIJELI - Vratiće Rusija turskoj za ovo.Uništiće se svi koji štite zatucane pripadnike islamske države.Posle ovoga će biti muslimansko stanovništvo na proveri i biće svi mirni ko bubice ili ćemo ih mi Hrišćani totalno uništiti,kakav nato,pa i nato će da vas uništavati ako bude potrebe.Živi bili pa videli.Biće islamisti mirni ili ih neće biti hahahahaha

Mige

25.11.2015. 15:53

@GALEB BIJELI - Muslimanima preti istrebljenje,a nato je dao turskoj 6 aviona pa da se brane...Nato nikada neće braniti tursku jer su muslimani i to su juče potvrdili zvaničnici nato-a i dodali da oni nemaju nikakve veze sa tim jer znaju da su turci povezani sa teroristima...to je sve i realno.

naranca

26.11.2015. 21:57

@GALEB BIJELI - @GB Uh Galebe daleko si doterao.Nadam se da si usamljen u tome misljenju.Pilote je ubila (podmuklo) Turska.Kako moze Putin da bude za to kriv???Jel to znaci da krivicu za pobijene Srbe u Jasenovcu snosi Kralj Petar II?

Dardani

25.11.2015. 14:02

To je jedini nacin Rusija i Srbija razume.I vi ste bili upozoreni ali ste mislili ko ruse da vam ne moze niko nista a sada su vam ostao samo hrabrost po tasterima interneta.mozemo ovo mozemo ono a prpa brale ne mozete nistaaaaa....Da je ruska drzava neka sada je vreme da pokaze misice ali....

Pera

25.11.2015. 14:19

@Dardani - Hehe nemoj da si smesan, videces kakve misice ima Rusija kada cela Sirija bude oslobodjena od americkih placenika ISISa i tkzv. umerene opozicije koja ubija ruske pilote. A Boga molite ili Alaha kako god hocete da se ne osnuje drzava Kurdistan, jer ce to biti slag na tortu celoj ovoj americkoj farsi. Zivi bili pa videli.

čudić

25.11.2015. 14:32

@Dardani - Ne beri brigu Dardani! Još nije vreme! Kad dođe vreme javljaćeš se iz Los Anđelosa! Ako meni ne veruješ pitaj nekog starijeg Albanca, on će bolje znati od tebe šta Rusija i Srbija razumeju i da li su neke ili nisu neke!?

MidnighT

25.11.2015. 14:47

@Dardani - Uskoro cemo resiti sa vama,malim plemenom i turskim ulizicama sve jednom za svagda.Ali ovaj put necete imati pomoc prijatelja,pa cemo videti ko kosi a ko vodu nosi.

iluzionista

25.11.2015. 14:59

@Dardani - naravno , bio bi najgluplji potez da rusija pokaze misice, umesto toga pokazace misice , kad ona bude htela, sta mislis dal ce vama tad odgovarati taj trenutak ;)

Sinalko

25.11.2015. 15:01

@Dardani - tiha voda breg vodi, dardani. Posle toga ide Albani a onda zatim Mediterani. Nisi svestan sa kojom ce vas lakocom odbaciti vasi trenutni gospodari. A onda ce da bude veselo.

mirko

25.11.2015. 15:12

@Dardani - Nije čudo što tako loše misliš, kad ne umiješ ni da napišeš šta želiš reći. Ruska država nije neodgovorna banana država, pa da trči u rat. Nastavila je bombardovanje regije u kojoj žive etnički turci, i gdje se sklanjaju teroristi, i preduzela potrebne ekonomske mjere.

TurkeNikoNePostuje

25.11.2015. 15:37

@Dardani - Rusija nema problem sa sobom za razliku od nekih koje ne postuju ni hriscani ni arapska "braca po veri". Rusija je vec vise puta rasturala Turke čak i kad su ovi bili u savezu sa Britancima. No, ni to nije pomoglo pa je Krim otišao u Rusiju , gde je i danas :) Doći će i male prljave osmanlije na red, ali sada nije vreme da se Rusija troši na luzere i širi front.

despot

25.11.2015. 15:46

@Dardani - E moj dronovac,ni pod heroinom ne mozes porediti Rusiju i Srbiju. Pogledaj malo kartu ili procitaj neku knjigu,nije sve u kozama i u CNN-u

pera

25.11.2015. 20:32

@Dardani - Ja samo molim boga da ne budem previše star da mogu da prisustvujem veselju. Neće im pomoći ni planine ni koze, zajedno će preko Prokletija i to zauvek sa srpske svete Kosovske i Metohijske zemlje. I da mole boga da u Dečanima jedan crep ne prifali jer će ih mnogo, mnogo koštati. Niko ne pomenu ko je prvi krenuo preko granica da glumi izbeglice šiptari, ako se ja dobro sećam. Pa kakve oni veze imaju sa teroristima gospodo.

Mlax

25.11.2015. 14:13

Rusija vjerovatno neće započeti rat sa Turskom, ali će sigurno sačekati prvu priliku da uzvrati i mislim da neće dugo čekati. S druge strane sigurno će iskoristiti ovaj incident i moralnu prednost koju sad ima da se još više utvrdi u Siriji. Vidimo da šalje krstaricu Moskva i PVO sisteme S-400. Ko zna šta će još doći.

uros

25.11.2015. 14:19

Hajde da se ne lazemo:Vecina ovih koji podrzavaju Tursku u komentarima su muslimani.I oni pricaju kao Turska:Mi smo protiv terorista a u srcu nisu.Vole oni svoje nemojte da se zavaravate.Navijaci BiH i Turske su zvizdali na minute cutanja zbog Pariza.Vrana vrani oci ne vadi.Kazu:Nisu svi muslimani teroristi ali su svi teroristi muslimani.Slucajno?

Mirko

25.11.2015. 14:21

Turska je sama sebi uvela no-fly-zone u Siriji. Samo hladno Rusijo, nastavi da unistavas tursku naftnu strukturu u Siriji i konvoje koje koriste za sverc. Ako se sada turci usude da naruse sirisjki vazdusni prostor obarajte ih bez oklevanja. Puna podrska Rusiji!

Краљевић Марко

25.11.2015. 14:25

дардани и галеб бијели сад их фрка хвата,кад се крене на међеда нашег Руског брата !

Galeb Debeli

25.11.2015. 14:34

Samo nek se galeb bijeli što više veseli, možda mu u radosti uleti jedan cijeli! Pa kad pusti suzicu na okca svoja sitna, možda shvati koliko su njegova ANALiziranja bitna.

Mrslav

25.11.2015. 14:45

Turska se u buducnosti cepa na Kurdistan. Ovo je najgluplji potez u skoroj istoriji Turske.Rusi ce gurati Kurde i Turska ce uvek biti u ratu i na kraju ode istočni deo.Samo se glupi ljudi raduju ovim potezom Turaka.

Jadza

25.11.2015. 14:58

Rusi,vidite li kako se ubice dzihadisti izivljavaju,smeju i gaze mrtvog i zivog Vaseg vrsnog pilota Su-24.I zemlja bi proplakala nad njegovom teskom smrcu.

Mladen Šuvakov

25.11.2015. 15:05

kao kroz celu istoriju,nisam ni očekivao nikakav odgovor sa ruske strane....da je oboren američki avion i da je pilot poginuo gorela bi Moskva....

naranca

26.11.2015. 21:52

@Mladen Šuvakov - @mladensuvakov Videses i to.Mislim ne da gori Moskva......:)

Sinalko

25.11.2015. 15:05

Kada covek ode na zapadne sajtove, iznenadi se sa kolicinom podrske koju tamosnji narod daje Rusiji. Ocigledno je da medijski okovi koji su bili itekako efikasni do unazad par godina vise ne daju zeljene rezultate. Obicni ljudi shvataju da zlo dolazi od strane sila iza kojih stoje SAD.

djura

25.11.2015. 15:08

Rusija treba da tuzi Tursku i trazi nadoknadu stete ,u svetlu pomaganja Turske medjunarodnih terorista ,pljackanja itd bogastva Sirije , oruzane agresije , itd .Mislim da je Sirija pronasla jednog od mogucih tuzenika ,za svo zlo koje joj se dogadja, ujedno i Rusija.

Sacha

25.11.2015. 15:14

Bi ce intersantan nastavak. Do sada nije bi lo sukoba gde je korisceno najmodernije Rusko i NATO oruzje. Oborit bombarder nije tesko, narocito ako nije branjen lovackom avijacijom. Da vidimo ko ce oborit sledeci. Cisto sumljam da ce NATO reagovati ako Rusi upotrebe silu da bi zastitili svoje bombardere.

Dumar

25.11.2015. 15:22

Sad ocistite taj teren od Turkmena, da vidimo sta ce Turci, mnogo su se zabrinuli za njih. Samo sto nisu zapretili. A za pilota im posebno naplatite.

Чапајев

25.11.2015. 15:24

Русија треба да у најскорије време изврши одмазду према Турској, у противном Турска ће се осилити и послати пешадију и тенкове у Сирију.

marko

25.11.2015. 16:36

@Чапајев - nema sanse da posalju ista u Siriju....to znaci doci mecki na rupu.

Rusi ne prastaju

25.11.2015. 18:01

@Чапајев - Kamo te srece, ali cak ni Erdogan nije toliko glup, oni dokazano mogu samo nozem u ledja. Nece smeti oni vise ni balon da puste preko granice. A Kurdi ubuduce ne treba da brinu za oruzje, oni vec poslali zahtev Rusima za saradnju u borbi protiv ISISa. Ja mislim da su ovim Turci sebi dali najveci autogol u istoriji covecanstva.

dragan cvetkovic

25.11.2015. 15:32

Ako ste pazljivo procitali izjavu komandanta ruskog razaraca,on kaze da Rusija od sada zadrzava pravo da od bilo cega stvori legitimnu metu ukoliko mu se ucini da predstavlja potencijalnu opasnost.Nece smeti turci vise da dignu avion sve da im Rusi lete do Ankare.A sigurno ce im Rusi oboriti nekoliko i to u turskom vazdusnom prostoru! NATO nije lud da zbog ISIS a zarati sa Rusijom.A ocigledno je da je Turska osnivac ISISa zbog kradje nafte.

Da se ne ponovi

25.11.2015. 15:37

Putine, jedini nacin da adekvatno osvetis svoje pilote je da to uradis snazno i masovno toliko da majke ovih terorista zavide majkama Srebrenice u pogledu broja ubijenih i mogucnosi identifikacije tela terorista koje su rodile. Sve slabije od toga nece imati dovoljan efekat.

nenadn

25.11.2015. 16:35

@Da se ne ponovi - ako ste pratili Putinovo postupanje za sve vreme njegove vladavine on je vrlo promisljen, sistematican i proracunat, sve samo ne brzoplet. moze se ocekivati snazan udar ali na raznim poljima kad je Turska u pitanju i to sa produzenim dejstvom. nacin na koji on deluje nije egzibicionizam i trenutni efekat vec delovanje koje menja kompletnu sliku dotadasnje situacije. treba ocekivati jos snaznije udare na Erdoganovu vlast s a i formiranje Kurdistana u dogledno vreme.

Muhamed Velicanstveni

25.11.2015. 15:39

hahahahaa, Putin je podvio rep i nema nameru da ratuje protiv Turske,,?? ne da nema nameru,, nego ne sme,, jer on zna ko smo mi Turci.

Da

25.11.2015. 16:16

@Muhamed Velicanstveni - Vas turke smo i mi isprašili, 10 puta manji narod. Rat sa Rusima ne bi dugo trajao i zato molite Boga da se ovaj incident završi na ekonomskim restrikcijama. I od sada možete samo da sanjate o obaranju ruskih aviona, bombarderi će ići u zadatke uz pratnju su-34 i migova. A zbog ovog jednog oborenog ostaćete bez bar 5 istih

Djole

25.11.2015. 16:28

@Muhamed Velicanstveni - Polako i prati situaciju... Mislim da Turskoj negine gradjanski rat sa Kurdima. Po mom misljenju ovo sto je Erdogan uradio je neverovatno glupo...

car

25.11.2015. 16:29

@Muhamed Velicanstveni - znamo i mi....anadolsko pleme koje ce se vratiti u Anadoliju da cuva koze.

fridomn

25.11.2015. 17:03

@Muhamed Velicanstveni - Za jednog turčina odlično znaš Srpski jezik,pogledaj u rodoslov pa se ponovo javi...

Ruben

25.11.2015. 17:04

@Muhamed Velicanstveni - ...jer on zna ko smo mi Turci" objektivno: srednjovekovni azijati cije drustvo zivi u srednjevekovnim kulturnim vrednostima ; sa naoruzanjem koje vam daju USA ; izgleda trapavo i rasklimano ; sumnjam da cete dugo trajati

Predrag ilić

25.11.2015. 17:06

@Muhamed Velicanstveni - mujice mali, ovo je mesto gde bi se trebalo videti mišljenje pametnih i odraslih ljudi kao i onih koji su mladi ali pametni. Tu se može nešto naučiti, nešto kritikovati, nešto osetiti, pokazati da imaš malo mozga. Kad odrasteš, samo će ti se kazati. Ovako, ličiš mi na one zubate retarde koji se krevelje iznad tela ruskog pilota. Kao da ste ispali sa bendžom iz filma Deliverance sa Burt Reynoldsom. Ako su svi "turci" i "poturice" kao ti, onda će vas Rusi "satrati ko krmača masnu torbu".

Car Lazar

25.11.2015. 17:49

@Muhamed Velicanstveni - Znaces i ti jednoga dana, kad te posaljemo kuci svojoj braci, a tada ce vam kuca biti neko brdo u Anadoliji.

istina

25.11.2015. 18:43

@Muhamed Velicanstveni - kazu da su Srbi straiji od Dinosaurusa , i da pravoslavna vjera postoji od postanka svijeta . tako da srbi nikad nisu imali drugu vjeru pa primili pravoslavnu vec od uvjek bili to sto jesu ( slaveni sa karpata koi su primili pravoslavnu vjeru )

Vi ste

25.11.2015. 19:57

@Muhamed Velicanstveni - Muhamede veličanstveni, vi turci ste, kako i sebe ubroji među njih obične kukavice koje napadaju i ubijaju sa leđa. I zašto se trpaš u isti koš sa njima, nemaš ti ni kulturu ni tradiciju ni jezik ni istoriju tursku. Vi muslimani više ne znate ni ko ste ni šta ste. Izgubljeni ste u vremenu i prostoru, lutate bez cilja i smišljate nove nazive vašoj naciji i narodnosti.

zaliv.co

25.11.2015. 23:57

@Muhamed Velicanstveni - @Muhamed Velicanstveni Rusija moze da pocepa Tursku ko stare gace i to bez ijednog Ruskog vojnika kao i bez nuklearki, sve sta treba je da pomogne Kurde u regionu kojih ima oko 20mil oni ce se dobro postarati o Turcima. A vi lokalni "turci" ma vi ste kao iz vica ispali, nemoj da opet kukate "genocid"..

joc

25.11.2015. 16:30

podrzavam bracu Ruse da vratimo Carigrad i da turke jednom za uvek posaljemo tamo gde im je mesto....

Gojko

25.11.2015. 16:42

Turska je neprijatelj svakog pravoslavnog naroda.Nad Jermenima su izvrshili strashan genocid,kiparske Grke su proterali s jednog dela ostrva.Lepo kaze g.Medvedev da je to bila dugo planirana zlochinachka akcija.Rusi che svakodnevno bombardovati Jabal al Turkmen [ Turkmenske planine ].

Istina kao sudbina

25.11.2015. 16:51

.Za muhameda umisljenog,velikog.. Znamo ko ste vi turci...odlicno znamo.Skup raznih naroda koji su primili Islam,pa ugnjetavali sve ostale.Vecih sadista istorija nije zabelezila.Istorija je jedini i validni svedok vase bestijalnosti.No kao sto biva...dosao je kako vi kazete,sejtan po vas..jel ste u sustini njihov rod.U ostalom Rusija ce vam kanda,pripomoci da sto pre stignete do...doticnog !

townee06

25.11.2015. 20:37

@Istina kao sudbina - Tako je!I dan danas sve samo mučki i kukavički - ako može po ženama i deci.

Ahmed

25.11.2015. 17:08

Eto sad ce Rusija da napadne Tursku bas kao i sto ovi android junaci vracaju Kosovo Srbiji. Ne zavaravajte se. Rusi su jaki na goloruke Sirijske pobunjenike, ISIL (podrzavam borbu protiv njih) samo malo potkace i gore na Cecene, sa Ukrajinom su se zaglavilo a na Tursku bi polomili zube.

Ratko,Banjaluka

25.11.2015. 17:38

@Ahmed - Ahmete kako su goloruki pobunjenici?pa kako onda tolike godine ratuju protiv Sirijske vojske?o cemu ti lupas?tako ste govorili za vreme naseg nesretnog rata,govorili ste kako su balije bez naoruzanja,a vamo posle se balije hvale kako su pobili Srbe.Ta bagra je naoruzana do zube od SAD.Ahmete sto se Rusa tice oni su hrabri i kad su sami i kad su u gomili,ne kao vi balije ste samo u gomili jaki.

Nemanja

25.11.2015. 18:10

@Ahmed - @ahmed To mozda na tvojoj planeti, ajde objasni kako su se to zaglavili sa Ukrajinom, a Turska ahahaha... Slusaj "pravi" ratovi se ne vode kalasnjikovima i starim f-16 avionima. Posle pravih ruskih udara ostali bi samo prah i "zeleni" vazduh. To se meri hiljadama eksplozija i posle..... nistavilo.p.s Rusi su dovoljno hrabri i ludi da zavrse sa ovom epizodom zvanom zivot na zemlji.

nastasja

25.11.2015. 18:11

@Ahmed - Ahmed@ Ne zaboravi da je RUSIJA dobila sve ratove protiv TURSKE:No. kada bi se opet desio rat. to bi bio TRECI SVETSKI RAT:No. ja verujem da je PUTIN ne samo ponosan covek. nego i vrlo razuman. pa do toga nece doci.

ranko75

25.11.2015. 19:45

@Ahmed - Ahmede, da za vreme casova istorije nisi mislio kako da pobegnes iz skole znao bi da su rusi slomili Napoleona,Hitlera, i rasturili tvoje turke i to ne jednom nego nekoliko puta. Po vojnom potencijalu Rusija se nosi sa celim NATO u kome je SAD 85%, znaci svi drugi 15%. Treba da znas da su ovih dana u EU ocenili da je Putinova armija jaca od svih zemalja EU zajedno. Prvo nesto procitaj pre nego pocnes da lupetas.

dadinjo

25.11.2015. 22:10

@Ahmed - ma hajte ljudi ..pa ne drobi ahmed zato sto nesto zna ili je dosao svojom glavom do nekog zakljucka....nego laprda jer bi hteo da bude tako kako prica...!!!

Bojan G

25.11.2015. 17:13

Pa i SAD je priznao da je avion gadan u Siriji odnosno pogoden tamo, sto je dokaz da je Turska izvrsila zlocin protivno medunardnom pravu. Sumnjam da je avion uopste usao u vazdusni protor Turske jer i Turska i SAD pricaju o par sekundi upada a to znaci da za tih par sekundi nije se moglo upozoriti '10 puta za 5 minuta' pilote, ukoliko ta upozorenja nisu davana dok su oni bili u Siriji. Sto sve dovodi do zakljucka da ce Turska odgovarati posledice tog zlocina.

ranko75

25.11.2015. 19:41

@Bojan G - Shvati, ameri tako govore kao da su na strani rusa, da bi sudarili ruse sa turcima.Turci su sa ISIL jer sin Erdogana sverca svu naftu koju prodaju teroristi, a to su milioni dolara dnevno i to bas u dzep Erdoganovog sina (video sam sliku Erdoganovog sina kako pozira sa glavesinama ISIL).Iz pocetku su bili zato jer je ISIL stvoren od SAD, kasnije jos i zato jer je ISIL protiv kurda, i jos sverc naftom.Medjutim amerima je glavno oslabiti Rusiju,nije im bitno koga ce sudariti sa rusima.

crna trava

25.11.2015. 19:21

@Dejanbg - JA uopste ne razumem nas mi hocemo u eu a ovamo podrzavamo ruse ,ako ces u eu moras u NATO mi smo narod za ispitivanje ,branimo ruse a dadosmo KOSOVO .svi sto pisemo komentare kad bi doslo da se ide na kosovo prvi bi se sakrili , u ovom slucaju rusije i turske mora diplomatija da odigra svoje, inace moze da rusiju uvuku u rat i rusija za tudje interese nam ode.

kiki

25.11.2015. 17:49

Rusija bi trebala u UN da prilozi vec postojece, sto svoje sto americke dokaze o saradnji Turske sa teroristima i da predlozi uvodjenje sankcija ovoj zemlji. Nebitno je da li ce u tome uspeti ali je bitno da se tako nesto pojavi pred UN jer onda ima posebnu tezinu.

SS

25.11.2015. 17:58

Osveta ce pasti kad budete mislili da je sve zaboravljeno i bit ce takva da se nikad Turska oporaviti nece. Do tada zivite u miru i strahu kad ce taj dan doci a doci ce kad prestanete strahovati .

ACA BG

25.11.2015. 18:10

Da li ćemo spuštati zastave na pola koplja? Da li ćemo svetlosnim efektima bojiti naše gradove u boje ruske zastave? Da li će utakmice u Srbiji počinjati minutom ćutanja? Ovaj ruski heroj je to zaslužio!

PP

25.11.2015. 19:43

@ACA BG - Može država Srbija da slavi i podržava koga hoće od Obame do Končite - narod je oguglao već. Ono što država a ni okupator ne mogu je da iz srca i umova Srba izbrišu i uklone Rusiju i bratski ruski narod. A na najmonstruoznije načine decenijama pokušavaju. Svaki Srbin danas obeležava dan žalosti. To Putin i ruski narod znaju. Teško je živeti pod okupacijom Evrope ali će sloboda jednog dana doći! SLAVA HEROJU PRAVOSLAVLJA! SLAVA JUNAKU KOME CELA SRBIJA USZVIKUJE: VJEČNAJA PAMJAT BRATE NAŠ!

Miko

25.11.2015. 18:19

Koliko je poznato nijedna ruska raketa nije pala na tursku teritoriju niti je takva namera ikad postojala,tako da ste strane turska teritorija nije bila ugrozena pogotovo ne u toj meri da su morali tako da reaguju a izjava Erdogana "da zastite nasu bracu" je u najmanju ruku diskutabilna-ko su im ta braca; cinimi se borci ID.

ovako se

25.11.2015. 18:32

ovako se podrzava jedna drzava koja je pred raspadom svedskim i ruse oni podrzavaju a niko bas niko nije za ruse i nakraju ce da im kazu dovodjenja mishko

slavko

25.11.2015. 20:46

@dusan - to je znak da je turska napala rusiju turska hoce rat sa putinom ...jer zna turski predsednik da nemoze dobiti kosovo ako putin se ne pobedi

pametan policajac

25.11.2015. 19:12

Mislio sam da je jedino Rusija sposobna da unisti djavola koji vlada svetom,ali posle ovoga,nisam vise siguran.Daj boze da se varam,ali mislim da nema spasa ovoj planeti!

Чапајев

25.11.2015. 19:14

Председник Ердоган пре доношења одлуке о уништавању руског авиона на граници са Сиријом, имао је подршку Америке - Обаме. О овоме саопштавају бројни арапски медии, позивајући се на информације извора блиског председничкој администрацији Турске. Како је наведено, то се догодило током недавног самита "Велике 20" у Анталији. Ердоган је током састанка са Обамом замолио за дозволу да нападне руски авион. Према извештајима медија, Обама је одговорио потврдно, климнувши главом.

iz prve ruke

25.11.2015. 19:21

Amerika bi moralo pod hitno da izbaci Tursku iz NATO-a, jer će joj ova napraviti belaja. Obaranje ruskog aviona nije ništa drugo do izlivanje besa Erdogana kada je obavešten da su Rusi uništili 500 kamiona-cisterni nafte koju ISIL uzima iz Sirije i prodaje Turskoj po bagatelnoj ceni, a sve poslove vodi Erdoganov sin. Ljudi slabih živaca ne mogu voditi zemlju.

Nr

25.11.2015. 19:32

Руси, мислим да је право вријеме да мало наоружате Курде... да видимо како ф16 трпи ракете.

имају и разлога

25.11.2015. 19:33

Када комплекс С-4000 ступи на дежурство у Сирији, он ће "покрити" цео ваздушни простор ове земље. То значи да сваки авион који хоће да лети овим простором, било из Турске или других земаља НАТО - мора имати зелено светло Руса.

Gedza

25.11.2015. 19:36

Mehmede ! Ne lupetaj,pomesao si"loncice"Srbiju,Kosovo,Siriuju,ISIL,Cecene Ukrainu,Tursku... Cuj bolan,koja "pamet"-Rusija ce na Tursku polomiti zube.. Sva sreca sto je Vladimir Putim Veliki covek,vrlo racionalan,hladnokrvan i vrlo pametan Predsednik Rusije - svetske Velesile.Rusiju postuju, uvazavaju i cene zato sto je ekonomski stabilna i nezavisna ni od koga ,naoruzana sa najsavremenijim naoruzabjem sopstvene proizvodnje,a ne sto je z a p a d "mnogo voli" !!!!

Mirko Tamarić

25.11.2015. 23:48

@Gedza - Boji se, zato je i "racionalan i hladne glave", hahahhahahahahaha !!

seljak LA

25.11.2015. 19:44

Brajco Srbi pametni junaci moji Äqajde mi kazite cifru koliko turska ima aviona, a koliko tenkova? Pa lupetajte dalje, bujrum brajco.PS ako mislite da bi turci drzali ruke u dzepov, varate se.

PP

25.11.2015. 21:50

@seljak LA - Seljaku, Turska ima 30% nelojalnog stanovništva. Rusija treba samo da naoruža Kurde do zuba sa pešadijskim naoružanjem, prenosnim PVO i protivtenkovskim sistemima i da se obaveže da će posle kraha Seldžuka biti garant Kurdistana. Uz pomorsku blokadu i uništenje turske mornarice te strateško bombardovanje i preoravanje turskih gradova krstarećim rakeatama, uspeh je zagarantovan. Najveći problem Turske je u tome što je okružuju sve sami neprijatelji kojima se zamerila tokom vekova.

Zoran

25.11.2015. 22:47

@seljak LA - Kakve veze ima Turska sa ovim obaranjem aviona? To je isto kao da si rekao da Albanija oborila ruski avion. To je sbve Amerika uradila, a stavila Tursku ispred. E jeste bre naivci, to majka ne radja.

dragi zalutali brate

25.11.2015. 23:24

@seljak LA - Ni sam ne veruješ u bajku o premoći turskog oružja nad ruskim, zar ne!? Bolje vadi ikonu koju ti je predak sakrio, dolazi vreme da se vratiš sebi!

ranko75

25.11.2015. 19:51

U ovom momentu ameri zude kako i gde da rusiju sudare sa bilo kime samo da to nije SAD i Engleska.Zbog toga je i ovo postenje amera,potvrdjuju,ali nezvanicno da je avion srusen u Sirijskom prostoru.Turskoj se treba osvetiti,ali ne cenom ulaska u rat,. Ameri su zeleli da uvuku Rusiju u rat u Ukraini,pa im nije uspelo, Jacenjuk,Turcinov i Porosenko nnamerno provociraju,ali je Putin bio mudar.Ovo je novi pokusaj. Osvetiti se treba, ali ne srljati nego sacekati pravu priliku,a ne ici kao bik na krpu

radujem se

25.11.2015. 23:22

@ranko75 - Osveta se servira hladna. I Putin će to znati da uradi na pravi način. Ponovo će zazvoniti zvona na Svetoj Sofiji, ponovo će se čuti liturgija u Konstantinopolju! Uskoro će Turci proklinjati Davutoglua i njegovu avanturu na nagovor Engleza i Amerikanaca. Turska se vraća kući u Aziju posle skoro 7 vekova, da više nikada ne bude sila! Pravoslavlje će dobiti novih 9 miliona vernika.

Dejan

25.11.2015. 19:56

Turska se mora izolovati zbog ovoga i podrske teroristima u Siriji (i sire verovatno) politicki, ekonomski i vojno. Vojna izolocija je vec zapoceta u Siriji jer su sada turski lovci u Siriji legitimna meta Rusije, a dodatne PVO snage i rakete ce uciniti ovu izolaciju stvarnom. Ekonomski govoreci Rusija ce sigurno reagovati novcanikom na ovaj zlocin, a sledeci korak je politicka izolazija kroz saradnju na nivou UN (i u saveznistvu sa Francuskom i EU u Siriji ukoliko one shvate ozbiljnost izazova)

vlada

25.11.2015. 20:02

Čak i u laži nisu originalni! Američka "škola"! Šta mislite zašto S-400? Protiv ID sigurno nije, ako znate čemu je namenjen u vojnom smislu!? Siriju zaboravite, Asada zaboravite, a verovatno da če te dobiti i novog komšiju - državu Kurdistan!

Liman

25.11.2015. 20:45

Treba bombardovati svim sredstvima oblast gde su Turkmeni i kada svi zbrišu u svoju maticu treba zatvoriti sirijsku granicu prema Turskoj i pustiti Kurde tu. ISIS pada za tri meseca nakon toga.

Jovan Matjević

25.11.2015. 21:41

Rusija treba da reši ovo što se desilo ruskom avionu nikakav savez sa turcima oni su ljudi koji lažu i nemaju svoje ja vidite ko je izdao naređenje Dsvutogu i šta sad nije to su neljudi koji teže godinama prema EU ali će ući kada i Srbija .

Аца

25.11.2015. 21:52

опасна политика. Руси, ево разлога да се спојите са Курдима у све 3 државе

Zoran

25.11.2015. 22:24

Turci to bez Amera nisu smeli da urade. A to sve znaci da je Amerika u velikoj frci jer gubi pozicije na Bliskom Istoku.

mijo

26.11.2015. 05:35

@Zoran - Ocigledno, da bi skinuli odgovornost sa sebe, odmah su izjavili :"Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je danas za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman." Zamazivanje ociju! Oni zele rat ALI NA TUDJOJ TERITORIJI! Evropa treba DOBRO DA SE RAZMISLI,DA LI JOJ TREBA NATO I Amerika!

Dinarska divizija

25.11.2015. 22:52

Bojim se da Rusi ne krenu srpskim stopama.Dobiju šamar, pa okrenu drugi obraz!A onda sledi lomljenje kičme...

Viking

25.11.2015. 23:01

Od turske ni t nece da ostane, naoruzati Kurde pod hitno I napraviti Kurdistan, I u kasnijoj buducnosti napraviti tu vojne baze.

Zoran

25.11.2015. 23:30

Cija protivavionska raketa ima najveci domet?Americka. Putovala od Turske do Pentagona i nazad u Siriju.

Djekna

25.11.2015. 23:30

Ko zna sta se tu iza svega krije! Znam samo da mi nista ne znamo. Ali licemerje Turske je veliko. Kada oni salju svoje avione u Siriju da bombarduju ciljeve (i to bez poziva i pristanka sirijske vlade) onda je to OK, ali kad neciji avion i slucajno "zakaci" malo vazdusnog prostora Turske, bez ikakve namere za bombardovanjem polozaja tamo, onda se taj avion odmah obara! NATO im daje snagu i vetar u ledja da se ponasaju bahato, bas kao i Krvati i Siptari.

zaliv.co

25.11.2015. 23:33

Turci su ga ugasili, imace trajne i velike probleme sa Kurdima a evo sad i sa Rusima koji ovo nece lako zaboraviti. Da Rusija zeli moze da pocepa Tursku ko stare gace i to bez jednog jedinog Rusa u ratu. Samo da podrze Kurde i to nezvanicno, daju im oruzije i nesto novca i eto rane koja ce Turskoj da zapecati sudbinu, oko 20mil Kurda ima tamo u regionu i vec se decenijama bore protiv Turaka koji ne zele cak ni da ih popisu. Dakle ode Turska u 3 lepe, bas kao stare gache

Саша (уклањамо ћевапе са Балкана од 1913)

25.11.2015. 23:45

Погодили су турски "хумантитарни конвој",сличан онима које су од њих стизали у Сребреницу у рату 90тих Алијиним дегенерицима и кољачима,пун сакривене муниције и оружја....................

Bre

25.11.2015. 23:59

A kad je izdao naređenje. Dok dođe obaveštenje od obaveštajaca/opetativaca na terenu ili ovog puta u vazduhu pa do vrhovnog komandanta prođe mnogo vremena. A onda procena... pa konsultacije sa Obamom i ode danI rekoše da su 10 puta upozorilo pilote a oni ništa ne odgovoriše. A imate li snimke upozorenja ili ih sad pravite?Ali i ako nisu odgovorili imali su vremena da se sklone, ako su uopšte očešali tuđi vazdušni prostor,...Očito je da je postavljena zaseda.

Bugi

26.11.2015. 00:21

Nisu znali da je Ruski avion???Pa ciji se avioni nalaze u tom prostoru,samo natovi i Ruski.Da mozda nisu iz Zimbabvea vezbali nadletanje sa dronovima pa nisu mogli da uspostave kontakt??? Jadnici,treba rusi da greskom ispuste jednu atomsku bombu nad Turskom pa neka onda kazu,jako nam je zao nismo znali.

Dusko

26.11.2015. 00:59

Obaranje ruskog aviona je djelo CIA -- vrlo sličan scenario onom u Avganistanu 80-tih godina.

Цеца

26.11.2015. 01:24

Нису знали да је турски... Иначе, не би послушали Давутоглуа и његовог сина?

Mile

26.11.2015. 01:52

Al je efikasna ova turska avijacija. Za 17 Sekundi uocili Ruski avion koji je "povredio" njen Vazdusni prostor , "Upozorili" Ruse 10 puta ? , Javili svom Premijeru sta da rade ? On malo razmislio i doneo naredbu da se obori Avion , Turska avijacija dejstvuje i kada se pogleda na sat sve to u 17 Sekundi ?!

atlas2000

26.11.2015. 03:28

Putin šalje krstaricu u Sredozemlje da bi nastavio provocirati. Do sada su ruski zrakoplovi upadali uzračni prostor Britanije, Nizozemske, Švedske, Norveške, a brodovljem u akvatorijalni pojas Australije! Putin će ovaj puta ići sa još većim brojem upada i biti će obrani njegovi zrakoplovi, a krstarica će završiti na DNU MORA! Ovo će biti "ograničeni" rat Turske i NATO u obliku "tursko-ruski" rat, koji će putin IZGUBITI! Srbi živi bili pa vidjeli!!!!

NATO je provokator

26.11.2015. 13:27

@atlas2000 - NATO je provokator, on provocira i steže obruč oko Rusije već godinama nakon raspada SSSR iako je Rusija htjela prijateljstvo sa Zapadom. Zapad nije iskren prema Rusiji, a njihova "demokratija" se vidi U Afganistanu, Iraku, Libiji... i Siriji.Rusija zadnjih godina mijenja kusr, protiv jednostrane polarizacije svijeta i to se Zapadu ne sviđa, a žele da ispadne da je Rusija provokator

naranca

26.11.2015. 21:49

@atlas2000 - @natojeprovokator Pa moraju Lepi.Da to ne rade ode drzava(e) na dobos.''Imperijalizam poslednji stadijum kapitalizma''.

Patriota

26.11.2015. 06:00

Ovo je uvod u treci svetski rat koji pocinje u Siriji. Znam da je ovo pocetak kraja Turske i znam da ce Rusi biti pobednici!

zola

26.11.2015. 07:05

Ono sto je jasno i nama običnim ljudimaje da Turska nije bila direktno ugrožena čak i ta je ruski avion povredio njen vazdušni prostor. Ono što mi obični ljudi ne znamo je : da li je obarač povukla sama Turska na svoju ruku ili je ipak tu još neko umešao svoje prste!?

Dani Kovac

26.11.2015. 08:49

Rusija ne bi trebalo da bombarduje naselje naseljene Turkmeni u Siriji, isto kako sto Turska ne bombarduje naselje naseljene Rusima u Ukrajini...

naranca

26.11.2015. 18:58

@Dani Kovac - @danikovac Isto kao sto Sirija ne bi trebalo da bombarduje Pristinu.

Zoran 66

27.11.2015. 17:19

@Dani Kovac - Ni Turska nije trebala kasetnim, da bombarduje Niš i napada suverenu zemlju. Za razliku od toga, Rusi na poziv državnog vrha Srije, bombarduje teritorije terorističkih organizacija.

Tikov

26.11.2015. 10:21

Turska je sasvim zavisna od Rusije! preko polovinu gasa i cetvrtinu nafte snabdeva iz Rusije. mislim da ko u Ukrajini neko planira Rusiju izbaciti iz biznisa, neko koga boli bas za narod. I Ukrajina je prestala narucivati gas iz Rusije. kazu Jacenjuk da ce naci alternative. Ova jeftina cena ispod 50 dolara na barel je vestacko niska zbog ogromnog proizvoda sejkova i SAD bas oni koji zele rasturiti Asad. A SAD zeli i sasvim Rusiju izolirati i ekomoski stisnuti na kolena.

naranca

26.11.2015. 15:36

Nisu znali da je Ruski?????Pa sta su mislili da je Turski pa pucali na svoj avion????Ima Kurda i Jermena .Ima.