Capital.ba

Špirić: U narednoj godini veliki udar krize

30.12.2009. / 15:52

spiricSARAJEVO, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da će u narednoj godini, s obzirom na efekte globalne finansijske krize i stidljive prognoze i najvećih optimista, biti velikih udara krize, te da će biti pravo umijeće sačuvati makroekonomsku stabilnost u BiH.

“Vjerujem da ćemo uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija uspjeti da sačuvamo tu makroekonomsku stabilnosti”, rekao je Špirić na konferenciji za novinare i dodao da će efekti krize potrajati mnogo duže.

Prema njegovim riječima, i najbolji poznavaoci i optimisti u oblasti ekonomije “stidljivo” najavljuju blagi oporavak BiH 2011. godine.

“Prema mom mišljenju, radi se o mnogo žešćim i razornijim efektima ove globalne ekonomske i finansijske krize, koju ćemo i mi osjećati duže vrijeme”, rekao je Špirić i dodao da će svaka vlast u BiH imati zadatak da se nosi sa nepopularnim mjerama, da bi sačuvala makroekonomsku stabilnost.

Kada je riječ o narednoj godini na političkom planu, Špirić je rekao da je ona predizborna i da treba srediti uslove za civilizacijske rasprave o svim otvorenim pitanjima koji su pred BiH.

“Mislim da o svemu treba razgovarati. Trebalo bi 2010. godinu učiniti što je moguće produktivnijom u političkom smislu”, rekao je Špirić i dodao da on to želi, ali da bi isto tako to trebalo da budu i želje drugih.

Prema njegovim riječima, naredna godina trebalo bi da bude godina dijaloga unutar BiH, a ne dijaloga sa međunarodnim institucijama, koji bi trebalo izbjegavati, jer BiH treba da počiva na unutrašnjem dijalogu, uz pomoć međunarodnih institucija.

“To bi pokazalo i da smo politički zreliji i da polako demokratski odrastamo na evroatlantskom putu”, naglasio je Špirić i dodao da kada ne ide dobro sa evropskim standardima, onda se pribjegava balkanskim, a to je sijanju i ravnoteži straha.

Špirić smatra da su svi dosadašnji izbori dobijani na ravnoteži straha, a ne na programu, promociji i ekonomiji i nada se da će se 2010. godina u tom smislu razlikovati od prethodnih godina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!