Capital.ba

Isplata dječijeg dodatka počinje 5. januara

30.12.2009. / 13:26

pare 3BIJELJINA, Redovna isplata decembarskog materinskog i dodatka na djecu počinje u utorak, 5. januara, najavljeno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske (RS).

Za redovnu isplatu decembarskog dodatka na djecu obezbijeđeno je 2,39 miliona KM, a za isplatu materinskog dodatka 353.800 KM, odnosno 100 KM po djetetu za ukupno 3 538 majki.

Iznos dodatka za treće dijete i vulnerabilne (osjetljive) kategorije djece je 100 KM, a za drugo i četvrto dijete je 45 KM.

Decembarskom isplatom dodatka na djecu obuhvaćeno je 35 435 djece, odnosno 25 405 korisnika – roditelja.

U odnosu na novembar broj korisnika – roditelja, koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu, povećan je za 683, dok je za 877 porastao broj djece za koju se ostvaruje pravo.

Refundacija naknade plate poslodavcima za majke koje koriste porodiljsko odsustvo vrši se sporijom dinamikom i sukcesivno, u skladu sa prilivom sredstava u Fond, dok se prioritet u isplati daje poslodavcima tekstila, kože i obuće, jer je povećan broj zahtjeva, a time i iznos potrebnih sredstava za refundaciju u 2009. godini.

To se dešava zato što je izvršena izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, kojom je produžen period za refundaciju naknade plate, koja se vrši iz sredstava Fonda, sa osam na 11 mjeseci za prvo i drugo dijete (tri mjeseca), odnosno sa 12 na 17 mjeseci (pet mjeseci) za blizance, treće i svako naredno dijete, navodi se u saopštenju

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!