');
Najnovije vesti
Blic Vesti Vojvodina

Za mini mesare i mlekare 50 miliona

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uručio je danas 26 ugovora u ukupnoj vrednosti od 50 miliona dinara bespovratnih sredstava, dodeljenih poljoprivrednicima u pokrajini na konkursu za opremanje mini mesara i mlekara.

434300_banjaluka04-mlijeko-foto-euroblic
434300_banjaluka04-mlijeko-foto-euroblic

Bogaroški je rekao da su u Vojvodini primećeni pozitivni primeri u praksi, nakon podrške mlekarama kapaciteta od 1.000 do 1.500 litara mleka, a koje su nakon finansiranja sada već na 10.000 litara i koje mogu da pokriju potrebe za otkupom kod malih proizvođača.

“U pitanju su, uglavnom, tradicionalni proizvodi malo višeg stepena kvaliteta i to je vrsta robe koja nedostaje našem tržištu, koja ima svoju prođu i svoje kupce”, rekao je on.

Dodao je da će sledeće godine moći da se krene u pravcu pravljenja i brendiranja tipično vojvođanskih proizvoda, što će pomoći razvoju sela i ruralnom turizmu.

Doprinos u tom konkursu dao je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

“Ideja celog projekta jeste da u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i institutom za prehrambene tehnologije pomognemo poljoprivrednim gazdinstvima da se ne bave više isključivo primarnom proizvodnjom, nego da otpočnu preradu u seoskom gazdinstvu”, dodao je Bogaroški.

Kako je objasnio, osim što se poljoprivrednicima pomaže sa 70 odsto novca za investiciju, pruža im se i stručna pomoć oko izbora opreme, sagledavanja situacije u gazdinstvu, projektovanja pogona i tehnologije proizvodnje, kao i uvođenja evropskih standarda.

Profesorka Anka Popović Vranješ sa Poljovrednog fakulteta potvrdila je da je svake godine interesovanje proizvođača za ovaj projekat sve veće, te da on predstavlja “vetar u leđa” za adaptaciju pogona, sticanje znanja i obezbeđivanje logistike.