Život

Utorak, 29.12.2009.

13:38

Sitnice koje su nam promenile život

Proteklu deceniju, pored velikih političkih i ekonomskih, obeležile su i postepene promene stila života. One se najčešće ne primećuju dok se dešavaju, kao kada deca rastu.

Izvor: B92

Default images

Deo tih "sitnica" koje su nam promenile život od početka milenijuma sledi, ne po značaju, već abcednim redom.

Aerodromi - Da li se sećate vremena kada se niste izuvali pre ulaska u avion i kada ste slobodno unosili flašicu soka u putničku kabinu? Opasnost od terorizma izbrisala je to vreme.

Ajpod - Ikona digitalne ere. Lansiran 2001, a šest godina kasnije bilo je prodato već 100 miliona ajpoda.

Alternativna medicina - Od akupunkture do dodataka od bilja u borbi protiv bolesti, uključujući rak, alternativna medicina popularnija je nego ikad.

Apps odnosno aplikacije - Godine za nama obeležila je eksplozija različitih uređaja, od ajfona (iPhone), preko laptopa, do džipiesa (GPS).

Blekberi - Prošlo je vreme kada bi vas ta reč asocirala na jagodičastu voćku - kupinu. Danas blekberi znači samo jedno - pametni telefon koji koristi više od 28 miliona ljudi u svetu.

Blog - Svi su na blogu i ponekad se pitamo kako smo uopšte provodili vreme pre bloga. Procenjuje se da ima više od 100 miliona blogova.

Budi zelen - Ne koristi plastične kese već platnene, to već i školska deca govore roditeljima.

Debljina - U prethodnih desetak godina debljina je proglašena državnim neprijateljem broj jedan.

Džipies - Više i ne možemo da se izgubimo. Ali pazite kada određujete lokaciju jer je jedan par "omašio" za 650 kilometara pošto je umesto Carpi ukucao Capri.

Fejsbuk - Gotovo je nemoguće zamisliti da je svojevremeno ta mreža bila ograničena samo na studente na Harvardu. Sada ima više od 300 miliona korisnika širom sveta.

Gugl - Postao je deo naših moždanih funkcija. Šta god te zanima, izgugluj.

Jutjub - Za ubijanje vremena i zabavu gledanjem video materijala.

Kablovska TV - Sve je na kablovskoj - vesti 24 sata, drama koja dobija Emija, pa i Opra na kablovskoj.

Kamere - Čak i vaša baka ima digitalnu kameru i preko mejla vam šalje fotografije ili ih postavlja na sajtove.

Kroks - Plastične klompe koje su se pojavile 2002. Mnogi ih vole jer su udobne i lagane ali imaju i brojne protivnike koji pozivaju na uništenje kroksica. Teško jer ne treba smetnuti s uma da ih je i Mišel Obama nosila letos na odmoru.

Mobilni - Više od 85 odsto Amerikanaca koristi mobilne telefone. Sličan je trend i u svetu.

Organsko - Organska hrana je "in" i u SAD je to danas industrija vredna 21 milijardu dolara u poređenju sa 3,6 milijardi u 1997. Naravno, i Mišel Obama u vrtu Bele kuće ima organski povrtnjak.

Povezanost - Non-stop smo povezani preko kompjutera. Ako vam šef u nedelju pošalje mejl, bolje odgovorite jer opravdanja nema, osim ako ste "of" na Antarktiku.

Rialiti TV - Gledaoci postaju zavisnici a učesnici u rijaliti programima pokušavaju da postanu slavni.

Starenje - Nije moderno pokazivati godine. I 50-godišnjakinje danas oblače isto što i 18-godišnjakinje, devojčice liče na devojke, duga kosa se nosi bez obzira na godine a ženska moda sve više izgleda kao da je namenjena samo jednoj starosnoj grupi.

Tetoviranje - Počelo je nevino - leptirićem na ramenu ili nekim plemenskim simbolom na nadlaktici. Zatim su stigli kineski znaci čije je pravo značenje uglavnom nepoznatno tetoviranom. Sada ih svi imaju, čak i sredovečne gospođe.

Trudnoća - U modi je stomak koji pupi, kreira se šik odeća za trudnice, fotografišu ih čak i nage, sve u slavu trudnoće.

TV ekrani - Postali su veći i tanji i pretvorili dnevne sobe u bioskope.

Vikipedija – Idealno rešenje za lenje studente, uvek dostupna enciklopedija sa uglavnom tačnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: