ZA POLITIKU SU POTREBNI SAMO VOLJA I CIGARETE: Preminuo bivši nemački kancelar Helmut Šmit
Foto: Reuters

Političar bez dlake na jeziku

ZA POLITIKU SU POTREBNI SAMO VOLJA I CIGARETE: Preminuo bivši nemački kancelar Helmut Šmit

Planeta -
Bivši nemački kancelar Helmut Šmit, koji je bio na čelu nemačke vlade bio od 1974. do 1982. godine, preminuo je danas u svojoj 96. godini, javljaju nemački mediji

Nemci su Šmita voleli, iako nije bio ni kancelar-ujedinitelj, niti prvi posleratni kancelar koji ih je okrenuo ka Zapadu, ni čovek vizije i političkog nauma, već neko ko je nudio, ali i davao ono, što je, izgleda, najpotrebnije - a to je sigurnost.

"Sigurnost, umesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje kao najznačajnijem nemačkom kancelaru, koji je i u sećanju najviših političara Titove Jugoslavije ostao kao partner, sa kojima su, uz miris dima dobrih cigareta, mogli da razmene poneku rečenicu.

Foto: AP
Foto: AP

Političar bez dlake na jeziku prvi je put zapažen kao ministar unutrašnjih poslova grada-pokrajine Hamburga kad je zbog velikih poplava u pomoć pozvao vojsku. Tom odlukom je verovatno spasao nekoliko stotina života svojih sugrađana, ali je tehnički prekršio ustav. Kad su ga kritikovali, odgovorio je: "Tih dana nisam gledao gde mi je ustav".

Njegov direktan i pragmatičan pristup doveo je ga je i do uspona i na saveznu i na svetsku scenu, ali kasnije i uzrokovao ideološke sukobe s kolegama iz vladajuće koalicije. Kad je kancelar Vili Brant 1972. morao da podnese ostavku zbog špijunskog skandala, njegov iskusni ministar finansija Šmit preuzeo je kancelarsku dužnost.

U prvom mandatu je stekao ugled odlučnog državnika, posebno u spoljnoj i finansijskoj politici, bio je suosnivač organizacije G7 i znao je da kaže da se "karakter dokazuje u vremenima krize".

Margaret Tačer i Helmut Šmit, Foto: AP
Margaret Tačer i Helmut Šmit, Foto: AP

Krajem 1977, kad se zemlja našla na udaru terorista Frakcije Crvenih brigada (RAF), Šmitov karakter bio je na iskušenju do krajnjih granica. Odbio je zahteve RAF-a da oslobodi zatočene teroriste iz zatvora u zamenu za život otetog predsednika nemačke zadruge poslodavaca Hans-Martina Šlejera. Šlejer je zbog toga ubijen.

U gotovo isto vreme otet je avion Lufthanse s 86 putnika i članova posade. Šmit se obratio javnosti i rekao da će država odgovoriti "nužnom čvrstoćom". Naredio je specijalcima da upadnu u avion na pisti i tada je imao više sreće. Specijalci su oslobodili sve putnike.

Njegova politika prihvatanja nuklearne enegrije, jačanja vojske i NATO-a dovela ga je u sukob s levičarima u sopstvenom političkom bloku, što je zapravo bio početak njegovog kraja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sem toga, Šmit je kao ugledni državnik i dalje zdušno zagovarao evro, bio spoljni urednik nedeljnika "Die Zeite" i postao svojevrsna očinska figura levog centra.

Napisao je više od 30 knjiga o spoljnoj i unutrašnjoj politici, često se koristeći duhovitošću za podbadanje modernih političkih ega. Kao sposoban muzičar, snimio je klavirske koncerte Mocarta i Baha.

Čak i svojim devedesetim godinama redovno je gostovao u političkim emisijama. I, neverovatno za čoveka s pejsmejkerom, nije se odvajao od cigarete. Pušio je u javnosti, na televiziji, u restoranima, svuda gde je to zabranjeno, a policija je jednostavno odbijala da goni bivšeg kancelara.

Rekao je da su za neverovatnu političku karijeru, kakva je bila njegova, potrebne samo dve stvari - volja i cigarete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track