DŽihadisti oteli dvoje Srba u Libiji

E. V. N.

08. 11. 2015. u 15:59

Službenici naše ambasade kidnapovani danas, dok su diplomatskim vozilima išli iz Tripolija ka Sabrati. Slađani Stanković i Jovici Stepić izgubio se svaki trag. Pucano na konvoj automobila, ambasador Potežica nepovređen. Otmičari se još ne oglašavaju sa za

Џихадисти отели двоје Срба у Либији

Libija nije bezbedna za strane državljane (arhivski snimak)

VOZAČ i službenica srpske ambasade u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oboje državljani Srbije, oteti su danas u ranim poslepodnevnim časovima, kada su ih teroristi presreli i kidnapovali. Otmica se dogodila u centralnom libijskom gradu Sabrata, kada su nepoznate osobe pripucale na kolonu naših vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije Oliver Potežica. O incidentu su odmah obaveštene bezbednosne službe Srbije i Libije.

Sabrata je grad u severozapadnom delu zemlje na obali Sredozemnog mora i nalazi se oko 65 kilometara zapadno od Tripolija.

U tom gradu deluje ekstremistička grupa koja je prošle godine osvojila Tripoli. Grad se smatra bastionom ekstremista u Libiji, koja je postala magnet za radikalne ekstremiste koji prolaze obuku u kampovima džihadista pre nego što krenu u izvršenje napada u drugim zemljama.

U Sabrati deluje moćna alijansa "Fažr Libija" koja je osvojila glavni grad Tripoli. Grad se nalazi na samom obodu regiona poznatom kao "Džefara". Analitičari navode da tu žive bivša nomadska plemena koja zarađuju krijumčarenjem.

- Verujte, ne mogu ništa da vam kažem - kratko je u razgovoru za "Novosti" rekao jedan od službenika naše ambasade. - Situacija je katastrofalna.

Ranije se oglasio i naš ambasador Potežica, koji je u kratkoj izjavi potvrdio ovu vest, ali o detaljima nije mogao da govori. U međuvremenu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa svojim libijskim kolegom Mohamedom Imhamidom Abdulazizom, posle čega su u potragu za Slađanom i Jovicom uključene obe države.

ZEMLjA U HAOSU Građanski rat u Libiji počeo je 2011. godine kada je svrgnut, kasnije i ubijen, dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Od tada do danas nije uspostavljena čvrsta centralna vlast. Zemlja je praktično u nekoj vrsti haosa u kojoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast.

Otmica je, prema nezvaničnim informacijama sa terena, bila ciljana i na kolonu vozila je otvorena rafalna vatra. U pucnjavi je ranjen jedan libijski državljanin, a u tom napadu ambasador Potežica nije povređen. Oteti državljani Srbije bili su u drugom automobilu.

Slađana Stanković, kako saznajemo, dugo godina radi u našoj ambasadi u Tripoliju, udata je, majka je dvoje dece. Odrasla je u beogradskom prigradskom naselju Padinska skela.

Ovo nije prva otmica i napad na naše ljude u Libiji. Torturu i surovost libijskih ekstremista lane je preživeo i rudarski inženjer Marijo Stanisavljević (53), zaposlen u međunarodnoj kompaniji "VAOS limitid" sa sedištem na Malti, koje se bavi istraživanjem nalazišta nafte i ruda. Od firme za koju je radio otmičari su tražili višemilionski otkup.

Drama našeg državljanina počela je 11. juna ujutru, kada je automobilom krenuo na posao. Stanisavljević je otet u blizini kampa gde je stanovao. Samo nekoliko stotina metara od naselja presrela ga je grupa naoružanih muškaraca koji su ga prinudili da krene sa njima. Od toga dana nije imao nikakav kontakt sa porodicom niti ambasadom. Bio je zatočen u jednom od improvizovanih zatvora u okolini Tripolija.

Vezan lancima bio je gotovo dva meseca. Preživeo je pakao, ali je neprekidno tragao za načinom da izađe na slobodu. Prilika se iznenada ukazala u ranu zoru, pre objave prvog namaza sa džamija. Stražar, koji je spavao pred spoljnim vratima, ušao je unutra da odspava, jer je napolju bilo hladno. Običnim kineskim nožem, koji je danima krio u improvizovanoj ćeliji, uspeo je da preseče veze na rukama, savlada vrata i preskoči ogradu. Od farme na kojoj je bio zatočen do srpske ambasade prešao je peške u tuđoj obući. Povratak na afrički pesak za sada ne planira.

Slađana Stanković

ALEKSANDAR STANKOVIĆ: NADAM SE DA ĆU SLAĐU BRZO VIDETI

U stalnoj sam vezi sa nadležnim institucijama, nadam se da ću uskoro dobiti konkretnije informacije o čitavom događaju i da ću moju Slađu brzo ponovo videti! - izjavio je za "Novosti" Aleksandar Stanković, suprug otete Slađane.

Slađanina porodica živi u beogradskom naselju Padinska skela. Danas se u njihov stan uvukla strepnja. I muk. Aleksandar nije bio raspoložen za bilo kakvu opširniju priču.

Slađana iz Tripolija u Srbiju dolazi jednom godišnje. Beograd je napustila pre nepunih mesec dana, 9. oktobra, posle dvomesečnog odmora.

Sa Aleksandrom se poslednji put čula ujutro, a samo nekoliko sati kasnije porodici je iz Ministarstva spoljnih poslova javljeno da je kidnapovana.

Ambasada Srbije u Tripoliju

DAČIĆ: NE ZNA SE KO JE OTMIČAR

ŠEF srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se ne zna ko je oteo dvoje srpskih državljana u Libiji. Dačić je objasnio da je u Libiji nestabilna situacija, da postoji jedna vlada u Bengaziju, a jedna u Tripoliju.

-Pojedini delovi zemlje su pod različitom kontrolom - podsetio je Dačić. - Nemamo informacije ko su otmičari. Niko se nije javio da bilo šta traži, pratimo situaciju. Formiran je krizni štab koji radi na rešavanju vanredne situacije, o tome sam obavestio i premijera, tako da je cela država angažovana - istakao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Sloba

08.11.2015. 17:18

Nadam se samo da ih nije otela ista frakcija u Libiji kao ona sto je otela Srdjana Babica i njegove kolege, jos pre 7 meseci. Jer nas SMIP po pitanju Babica nije uspeo da uradi apsolutno nista :(

Aleksandar

08.11.2015. 19:07

Jadni ljudi, ako ih je kidnapovala Islamska drzava (ISIL ili ISIS), jako se bojim za njihovu sudbinu, jer nikad nisam nigde procitao da je ta ozloglasena organizacija nekog pustila na slobodu. Ne razumem kome moze da se dopadne vest da su nasi drzavljani kidnapovani? Deset ljudi je reklo da im se ova vest svidja. Strasno. Molim Boga da se nase diplomate vrate zive i zdrave. Ne znam zasto uopste imamo predstavnike u Libiji i ostalim zemljama gde je situacija veoma opasna, teska i slozena.

mima

08.11.2015. 19:13

Pre par godina sam radila bas na podrucju Sabrate i Zuare,kao med.sestra,nasa ambasada mi je bila od velike pomoci da se izvucem iz Libije jer posle Gadafija tamo nista vise nije isto.Zelim svu srecu nasim ljudima da se sto pre vrate u Srbiju jer tamo je bas gadno,,,nisu samo dve frakcije koje vladaju..tamo vlada svako pleme samo za sebe,bandi na putevima puno,naoruzanih do zuba a podrucje Zuare je medju najgorima..puno srece zelim nasim ljudima da se sto pre izvuku odande.

Patriota

08.11.2015. 19:16

Dok je Gadafi bio predsednik Libije bilo je sve u redu i to nije moglo da se dogodi ali kako su se umesali strucnjaci sa zapada sve je u haosu.

Milan M

08.11.2015. 19:23

Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih funkcionera ubijeni su krajem 2012.

KOLIKO

09.11.2015. 03:42

@Milan M - mi to i zasto imamo vozaca,sluzbenika i vozila u Libiji,,svaki sluzbenik svog sofera...u Libiji.....

Србистанац

08.11.2015. 22:28

Прво питање је ког врага имамо дипломатско представништво у нечему што после Пуковника није ни Д од државе и што је признало "Косово", а друго, ког врага су, ако већ морају да буду тамо, тражили ван како-тако безбедне зоне у Триполију? Пошто то није држава, него недефинисана територија, наша држава би, ако јесте држава, требало да прикупи податке и пошаље адекватно обучена лица да извуку наше грађане из руку тих дивљака.

mitar

09.11.2015. 05:55

koga ambasada srbije zastupa u drzavi koja nema vladu,posaljite dacica on prica arapski pa neka pregovara lino sam netreba mu prevodioc

Anarhista

09.11.2015. 06:17

Eto sad i Srbi mogu da posalju svoju armiju u drugu drzavu, da oslobadja srpske drzavljane, bas kao sto i amerikanci rade.

Aleksandar

09.11.2015. 09:20

zar to nije ona ista sredjena demokratska libija posle "tiranina" gadafija?? Asad izgleda naivno onako u licu ali je mnogo pametan sto ne da drzavu istima koji su i libiju "demokratisali"