Hram u Dubočici biće završen u narednoj godini

LESKOVAC – Izgradnja hrama Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica započeta je pre 10 godina, a očekuje se da bude završena tek naredne godine.

Najveći deo radova je završen prošle godine kada je nakon mnogobrojnih muka urađen krov  fasada, a trenutno se krenulo sa uređenjem unutrašnjosti.

U avgustu mesecu ove godine potpisan je ugovor između Agencije za lokalni ekonomski razvoj i Crkvene opštine Leskovac za nastavak uređenja hrama.

Pre nekoliko dana posao je sklopljen sa lokalnom firmom Standard, koja će raditi na elektrifikaciji ovog objekta i unutrašnjem malterisanju.

Izgradnja hrama Svetog simeona Mirotočivog otpočela je još 2005. godine na inicijativu vernika, a tada je Fond za razvoj grada uložio 3 miliona dinara.

Prošle godine u ovaj objekat investirano je dodatnih 8,5 miliona, kada su i završeni radovi na krovu i uređenju fasade ove crkve.

Kada se završi i unutrašnjost hrama, on će biti i adekvatno osvetljen.

(kraj) dum

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

27 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
paralia
07.11.2015. 08:19

Vi stvarno imate problem . U Leskovcu 14000 porodica živi ispod granice siromaštva. Fabrike ne otvarate,decu ne zapošljavate a otvarate crkve i glasate za nepismenu vlast u Srbiji.

Peca
07.11.2015. 15:46
Odgovor za  paralia

„Bolje je mnogo jednu pametnu i poleznu knjigu s kolikim mu drago troškom dati da se na naš jezik prevede i naštampa nego dvanaest zvonara sazidati i u sve nji velika zvona poizvešati! Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!“
Dositej Obradović

biznismeni
07.11.2015. 08:24

Nemoral na jednom mestu : Koča poslastičar čeka nadgradnju , Tojaga napunio hladnjaču jabukama (Porečje) , dragan urolog pravi zgradu sa Đermancem…..kakva bre crkva kad nema fabrike nijedne. Nesposobni do bola !

ogledalce, ogledalce
07.11.2015. 09:34
Odgovor za  biznismeni

Razlikuju se kriterijumi vlasti i kriterijumi javnosti kad je kvalitet u pitanju.po bilo kom osnovu:
a-standard života
b-prioritet razvoja
c-poštenje
d-struka
e-sposobnost
f-požrtvovanost za narod

Umišljaj su opasne stvari. Znam neke što su tako preko noći nestali s političke scene.

Posmatra
08.11.2015. 19:09
Odgovor za  biznismeni

A T….. što zapošljava ćerku u NSZ za vreme zabrane zapošljavanja?!Vata se red pred ukidanje zabrane zapošljavanja.

Krcko
07.11.2015. 12:35

Dokle vise ovima iz SPC sto ne placaju porez drzavi a dobijaju penziju,zdravstveno i socijalno osiguranje da grad daje pare?Pa danas su zgrnuli gomilu novca na Svetoilijskom i Spitaljskom groblju pa neka ubace i oni nesto…Umesto sto se njima daje neka naprave prilazne staze na Svetoilijskom groblju.To bi bio pun pogodak i ne verujem da bi neko jednu losu rec rekao.Ovako punite dzepove onima koji ne znadu sta ce sa parama i besnim kolima…

Krcko veći hrvoje od hrvoja
07.11.2015. 23:35
Odgovor za  Krcko

Neka moda u Leskovac? Pljuvačina jalova po SPC?

Krcko
08.11.2015. 19:49

Ma jel da?Sto im ti ne das iz tvog dzepa nego svi mi da placamo ove?

Krcko pazi sad
08.11.2015. 19:59
Odgovor za  Krcko

SPC plaćamo mi gazde. Venčavamo, krštavamo, kumujemo, slavimo slavu. Kada SPC bude zavisila od lubeničarsko-uličnih–tvojih para promeniću veru.

Kraljevstvo lele
08.11.2015. 23:31
Odgovor za  Krcko pazi sad

sas obziromna nobles gazdinstvo i sopstveni karakter ti sestro brate odma u jehove da odes ako vec nisi

puk
08.11.2015. 20:29
Odgovor za  Krcko

Greška! Sama crkva kaže da zavisi od milion siromaha poštenih, nego li od jednog ktitora. Jer nju ne čine pare, već vera. Kada vernici budu prestali da ulaze u crkvu, jer bogati samo paradiraju, tada će se u crkvama ugasiti svetlo Dakle, da ponovim. Crkvu čini narod, a bogati imaju priliku da okaju grehove porekla svog novca darivanjem.

evo zore evo dana, cestitamo
09.11.2015. 01:18

krcku i hrvoju sto ne viču ajme meni nego viču „ono“ spremni

Sima Strahota
07.11.2015. 13:11

Sveštenik Ljubiša, kao pametan a i obrazovan čovek trebao je da prisutnima skrene pažnju da ove stvari nisu pljuni pa zalepi i da uredjenje unutrašnjosti ume da višestruko nadmaši cenu gradnje same crkve. U redu, neka bude završena tokom sledeće godine, ali čisto sumnjam ako se crkva gradi još od 2005 godine. Druga bitna stvar je da će crkvena porta biti premalena i da „gleda“, tj zaklanja joj vidik tzv oficirska zgradu i da nije po svaku cenu morala da bude ugurana izmedju vrtica i stadiona pored toliko slobodnog prostora na obodu naselja. Vernik bi pronašao put i otišao do crkve pa i da je udaljena 300-400m, pa i kilometar od sadašnje nesrećno odabrane lokacije.

Peca
07.11.2015. 15:49
Odgovor za  Sima Strahota

Smeta zgrada, i to oficirska iz doba mrskih komunista? Ništa zato – srušićemo je !

Sima Strahota
07.11.2015. 17:07
Odgovor za  Peca

Peco, ljubim te u nadimak, kad ćeš shvatiti da o crkvi ne pišu samo vernici i ekstremni vernici. Svoje ekstremno neznanje ne nameci drugima. Crkva „gleda“ na zgradu koju zovu „oficirska“. Lepo sam to i napisao da bi se stranački tupani poput tebe bolje snašli u prostoru. Žutom, zar ne?

Bosiljka
07.11.2015. 18:34
Odgovor za  Peca

Peco, to nije uopste iskljuceno samo nemoj da tako nesto padne na pamet nekom od nasih pametnih politicara. Sta je zgrada sa stanarima ako je to za crkvu. Zaista ljudi, ajmo da se uozbiljimo, mislim da stvarno ima precih stvari u Leskovcu od gradnje crkava. Imamo ih dosta, vala, ionako narod nema para koliko bi popovi da im uzmu za usluge. (Ne)placanje poreza od strane svestenika je posebna prica.

Bosiljkov Tamjanko
07.11.2015. 20:39
Odgovor za  Bosiljka

Dala baba banku da udje u crkveno kolo…Kad ste devedesetih šmrkali tamjan i bosiljak i crtali zapadne granice srpstva bilo vam zabavno. Kad vam je veliki vernik Gojko vašim parama započinjao crkvu ćutali ste. Da bi vam sada bio prioritet leba pre crkve.

Bosiljka
07.11.2015. 22:25

Tamjanko (sta li si, posto za takvo ime jos nisam cula), kako ti to znas da sam ja od tih koji su crtali granice i da bi sada leba pre crkve? Niti sam crtala granice nit me zanimaju ni popovi ni Gojko, niti sam cutala kad se crkva pocinjala. Oduvek sam bila protiv toga, protiv sam i one crkve u bolnici, ali ajde to je valjda donirala neka zena pa me ne dotice. A ti mi Tamjanko trebao da imas u sebi malo diplomatije pa da se malo finije raspravljas sa neistomisljenicima a ne da odmah vredjas. Pozdrav u svakom slucaju.

Sima Strahota
08.11.2015. 13:06
Odgovor za  Bosiljka

Gospođice-đo Bosiljka, problem sa botovima ds-s je taj što sami u glavi iskonstruišu da pročitaju ono šta žele. Svojim komentarom sam jedino hteo da skrenem pažnju na izuzetno trapavu i na brzinu odabranu lokaciji za crkvu u Dubočici. Za vašu informaciju, crkvena porta bi trebala da čini deo (jedinicu) crkvene celine i oduvek su postojala neka pravila o gradnji u okviru naselja. Ali, sad je kasno, jer pojede vuk magarca. Ne mogu za sebe reći da sam „verujući“, ali i pored toga ne bih dozvolio da me bilo koja partija huška na SPC. Samo da vas podsetim da, sviđalo se to i meni ili vama, moramo priznati da crkva ima „malo“ dužu tradiciju od Vodovoda, Toplane ili Distribucije. Moj stav o crkvi i pojedincima u njoj je isključivo moj stav i iza njega ne stoji stranačko-pljuvački kružok koji će upravljati mojim komentarima.
Ja takođe mislim da trenutno postoje veći prioriteti od dovršavanja crkve. Ali ko sam ja da „mislim“ ako statistika kaže da su većina Srba vernici? Ili, ko sam ja bio 2001 ili 2002 pa da me pok. premijer Đinđić pita treba li uvoditi veronauku u školu?
Na kraju, moram da primetim da ste se baš zabrinuli za mukom stečene nekretnine oficira koji su, da vas podsetim, naterani da započnu pa da izgube rat 🙂

Ivan grozni
07.11.2015. 19:45

Pogledaće i njih onaj „od gore“, sve u svoje vreme!

SNS vise nikad
07.11.2015. 22:14

Ode kredit od 400 miliona na crkvu, kruzni tok i selske puteve a ti narode pasi travu!
Jednom sam vas glasao ali ni B od to bolje, vise ne hvala!!!

auuuu
07.11.2015. 22:24
Odgovor za  SNS vise nikad

Ne mogu da verujem!
Oni pod sposobnošću smatraju troškarenje kredita koje će drugi da vraća?
Još se šepure, nagradjuju kao zaslužni?!
Da nisu možda najpre sami zaradili taj novac poslovanjem, pa sami odlučivali na šta će da ga troše???
I kako će asfalti i putinjke da nam donesu profit???

ode kuća na doboš
07.11.2015. 22:45
Odgovor za  SNS vise nikad

-Umesto da preduzeća posluju sa dobitkom koji će grad rasporediti na ulaganja, mi se zadužujemo.
-Pitam se šta onda rade direktori?
-U čemu se ogleda njihova ,,posebnost“?
-Izvinite a na osnovu čega su pravljeni Plan i program poslovanja Direkcije za 2015, ako tada nije bilo sredstava? –Zar se taj program ne planira iz postojećih, realnih, ne kreditnih sredstava?
-Pa nije moguće da će i dogodine i dogodine biti uzimani krediti da se grad ZADUŽUJE, pardon, RAZVIJA?
-Izem ti standard, ako kuća ode na doboš.

nove dozvole za rad ne novi putevi
07.11.2015. 23:12

Ja mislim da je bolje bilo da se nabroje dozvole i saglasnosti izdate od uprava i preduzeća, pa nije Direkcija za razvoj samo za puteve oformljena. Ta razvojna funkcija treba da nam obezbedi investitore, veći broj ostvarenih preduzetnika, novootvorene lokale, pogone, a što se reflektuje na broj novozaposlenih.

Zitelj ovoga grada
07.11.2015. 23:59

Razumes li ti da nema KO i ocigledno nema za koga, kruzni tok od 50.000 eur i dosta ti je!

nerazvojne aktivnosti
08.11.2015. 09:32

Sve dok blagajnik(načelnik finansija) i ženik(neiskusan drektor direkcije) usmeravaju grad nema da vidimo razvoj, nego samo golo održavanje, ako uspe tender.
Boža BIMTEX je jedanput pokušao da izadje sa predlozima o registrovanju laboratorija za kontrole i uspostavljanju centra u Leskovcu koji će profitirati od analiza za izvoz. Takodje nije uvaženo shvatanje da samo procesna dešavanja(proizvodnje!) daju dugoročne rezultate-razvoj! Znate, uče se i ovi, ali to ide presporo. Dok oni shvate šta je asfalt, a šta industrijska tehnologija, ima da se svi isele i tad nam putevi džaba ostadoše.
Čuo sam ljude iz njegovog tabora sa odličnim razmišljanjem, ali njemu nisu zabavni, ne zasmejavaju ga lepo, ne privlače ženske dok se sa njima druži uz ručkanje i putovanje, mnogo su ozbiljni za njegov ukus. Jadan naš grad, kad zavisi od prohteva, izbora drugara za kabinet. Pametan bi eliminisao mišljenje svakog ko ima lični iteres-počev od namere da ,,zasluži posao za dete,ženu, brata“.

peka
08.11.2015. 20:08

To je ta iskrivljena svest. Da ne rade za plate, zarade, ne rade da unaprede život gradjana, nego da zasluže da im se zaposli dete u NSZ. To je bre sukob interesa. Nekad se urgiralo za tudje dete iz komšiluka, kao napredno, a danas isključivo za svoje. I čim krene ponuda izvedenih radova za slikanje, odmah se ispostavi račun za zaposlenje za familiju. Kuku gradjanima s takvima. Već se šuška da se mesta sa fakultetom kriju samo za glavešine, a da se fizikalisanje nudi članovima stranke. Al će izgube podršku članova koji čine većinu.